Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.6°C
2 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
2 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.6°C19.0°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
23.8°C26.8°C
6 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 100%
Ο Τσακαλώτος έθεσε θέμα συντάξεων σε Σολτς και Μοσκοβισί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Τσακαλώτος έθεσε θέμα συντάξεων σε Σολτς και Μοσκοβισί

Το ζήτημα της κατάργησης του μέτρου των συντάξεων έθεσε χθες τόσο στον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς όσο και στον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με πληροφορίες. Παράλληλα, ζήτησε να ολοκληρωθεί η συζήτηση το συντομότερο όχι μόνο για τον δημοσιονομικό χώρο του 2019 αλλά μέχρι το 2022. Κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε στην “Α” ότι και οι δύο άνδρες “έδειξαν ενδιαφέρον για τη συζήτηση”, κάτι το οποίο δείχνει προς το παρόν μια θετική από κοινού λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Τα ελληνικά επιχειρήματα

Ο Έλληνας υπουργός υπερασπίστηκε τη θέση της κυβέρνησης με το επιχείρημα ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα ξεπεράσουν το 3,5% το 2019 αλλά και τα επόμενα τρία έτη θέλοντας να πείσει τους κυρίους Σολτς και Μοσκοβισί, με τους οποίους συναντήθηκε χθες στο περιθώριο της συνάντησης του δικτύου υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES Ecofin Ministerial Network).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξέθεσε την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι, με βάση τα τελευταία στοιχεία, υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέραν του στόχου 3,5% και για το έτος 2019 και για τα επόμενα χρόνια, το ακριβές μέγεθος του οποίου συζητείται και θα συνεχίσει να συζητείται με τους θεσμούς. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι θα είναι θετικό να ξεκινήσει συζήτηση για το πώς θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο ο χώρος αυτός, όχι μόνο για το 2019 αλλά και για τα επόμενα χρόνια έως το 2022.

Πάντως, το θέμα των συντάξεων ενδέχεται να μην ξεκαθαρίσει στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου αλλά σε αυτό της 3ης Δεκεμβρίου του 2018 για τεχνικούς λόγους, καθώς τα δημοσιονομικά στοιχεία θα επαρκούν πλήρως για να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα.

Λύση κοινή συναινέσει, αλλιώς...

Προφανώς, μια λύση κοινή συναινέσει θα ήταν το καλύτερο σενάριο, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει στην όποια ενέργεια θεωρούσε σωστή (δηλαδή την κατάργηση της περικοπής). Εάν το Βερολίνο αποφάσιζε να δημιουργήσει πρόβλημα στην ελληνική κυβέρνηση, τότε θα μπορούσε να “μπλοκάρει” την πρώτη δόση επιστροφής των κερδών των εθνικών κεντρικών τραπεζών από την κατοχή ελληνικών ομολόγων (τα λεγόμενα «κέρδη SMP/ANFA»), ύψους 600 εκατ., ενώ παράλληλα θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια πρόσκαιρη αναταραχή στις αγορές.

Αυτός είναι και ο λόγος, σύμφωνα με πληροφορίες, που η κυβέρνηση προχωρά με ήπιο τρόπο και προσπαθώντας να “πείσει” τους εταίρους με επιχειρήματα, χωρίς ωστόσο να σκοπεύει να παρεκκλίνει από τη βασική της κατεύθυνση, που δεν είναι άλλη από την κατάργηση του μέτρου αυτού. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η όποια ενδεχόμενη αναταραχή στις αγορές δεν δημιουργεί ανησυχία στην κυβέρνηση, καθώς υπάρχει η ασφάλεια του "μαξιλαριού", το οποίο αγγίζει τα 24,1 δισ. ευρώ.

Δεν επηρεάζεται η βιωσιμότητα

Άλλωστε, όπως απάντησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο newpost.gr, "η απάντηση είναι αυτή που έδωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη δική μας άποψη, η μείωση των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο, δηλαδή μακροπρόθεσμα δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Δεύτερον, έχουμε πλέον τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για να κάνουμε μέρος των αντίμετρων που είναι στοχευμένα προς την κοινωνία και φιλικά προς την ανάπτυξη, χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις". Και συμπλήρωσε "Ακόμα και το ΔΝΤ αρχίζει να παραδέχεται ότι θα υπερβούμε το 3,5% όχι μόνο το 2018 αλλά και τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2022. Τα επιχειρήματά μας είναι λογικά. Τα έχουμε θέσει στους θεσμούς και θα τα θέσουμε στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Πιστεύουμε ότι η λογική θα επικρατήσει”.

Ούτως ή άλλως η μη περικοπή των συντάξεων (προσωπικής διαφοράς) δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος για τις επόμενες δεκαετίες, όπως υποστηρίζουν από την κυβέρνηση, ενώ για για το θέμα αυτό η ελληνική πλευρά κατέθεσε στοιχεία και πίνακες σύμφωνα με τα οποία εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα.

Ξεκαθάρισμα στο Eurogroup Νοεμβρίου ή Δεκεμβρίου

Ως φαίνεται, τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν είτε τον Νοέμβριο είτε τον Δεκέμβριο σε σχέση με το φλέγον αυτό θέμα, ενώ δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να δείξει τις... διαθέσεις της ήδη από το προσχέδιο του προϋπολογισμού (κατατίθεται 1η Οκτωβρίου), μη συμπεριλαμβάνοντας το μέτρο αυτό στο κείμενο. Ωστόσο, μπορεί τελικά αυτό να μη συμβεί και η πρόβλεψη του μέτρου να εμφανιστεί στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Νοέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση, και όπως ανέφεραν και οι θεσμοί, συνεχίζεται ο διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες, ενώ υπήρξαν συζητήσεις όσον αφορά την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές οι οποίες θα τροφοδοτήσουν την προετοιμασία του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας για το 2019, που θα υποβληθεί στην Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου. Από εκεί και πέρα, η πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα εκδοθεί τον Νοέμβριο, μαζί με τη φθινοπωρινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου της Επιτροπής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL