Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Αντίστροφη μέτρηση για το 1 δισ. των φοροελαφρύνσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντίστροφη μέτρηση για το 1 δισ. των φοροελαφρύνσεων

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την οριστικοποίηση φοροελαφρύνσεων και κοινωνικών δαπανών ύψους 1 δισ., τα οποία αναμένεται να ισχύσουν από 1.1.2019 και θα ανακοινωθούν κατά πάσα πιθανότητα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της προσεχούς ΔΕΘ. Για τη μεν πρώτη κατηγορία αναμένεται να κατευθυνθούν περίπου τα 2/3 του ποσού, ενώ για τη δεύτερη περίπου το 1/3. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ετοιμάζουν συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα παραδοθούν στον πρωθυπουργό, ο οποίος με τη σειρά του και κατόπιν σχετικής επεξεργασίας αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στις 8 Σεπτεμβρίου. Επίσης, αναμένεται να περιλαμβάνονται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτώβρη, ως είθισται, οπότε και θα είναι η 1η του μήνα.

Τα σενάρια

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διάφορα σενάρια γύρω από τους τομείς στους οποίους θα κατευθυνθεί το 1 δισ. και θα αφορά, όπως προαναφέρθηκε, το 2019. Μια σκέψη αφορά τη μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%. Ο συντελεστής αυτός εφαρμόζεται για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και εφόσον υλοποιηθεί θα μειώσει την ετήσια φορολογική επιβάρυνση στους υπόχρεους. Ακόμη, έτερο σενάριο κάνει λόγο για κατάργηση της έκτακτης εισφοράς φορολογουμένων με εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ και μειώσεις συντελεστών στο επιπλέον. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνεται και η μείωση του ΕΝΦΙΑ σε κάποιο ποσοστό. Από εκεί και πέρα, και σε σχέση με τις κοινωνικές δαπάνες, δημιουργείται η δυνατότητα για αξιοποίηση του πλεονάσματος του ΕΦΚΑ με μικρότερες κρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών και εν γένει ελάφρυνση των αυτοαπασχολούμενων.

Τον Οκτώβριο οι συντάξεις

Από εκεί και πέρα μένει να δειχθεί τι θα γίνει με το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων από 1.1.2019 και της μείωσης του αφορολογήτου ορίου το 2020, καθώς αναμένεται η ακύρωση και των δύο μέτρων. Ωστόσο δεν αποκλείεται να μην πραγματοποιηθεί η ανακοίνωση των ανωτέρω στη ΔΕΘ, αλλά να πραγματοποιηθεί ίσως και μετά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2019, η οποία θα γίνει την 1η Οκτώβρη. Για το θέμα ρωτήθηκε και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης , ο οποίος μιλώντας στον Real FM είπε: «Αν τα δημόσια οικονομικά πάνε καλά, και πιστεύω ότι από τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου είναι πολύ καλά, θα περιμένουμε στον προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου να δούμε τι προτάσεις θα καταθέσει η κυβέρνηση για το θέμα αυτό».

Από εκεί και πέρα στις 10 Σεπτέμβρη (μετά το Eurogroup της 7ης Σεπτέμβρη) αναμένεται η επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα, στο πλαίσιο του αποκαλούμενου ευρωπαϊκού εξαμήνου και δεν θα έχει καμία σχέση με όσα συνέβαιναν κατά τα χρόνια των Μνημονίων. Σε αυτές τις συναντήσεις αναμένεται να υπάρξουν συζητήσεις για τον "δημοσιονομικό χώρο" των επόμενων ετών αλλά και τον προϋπολογισμό του 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL