Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
"Δούρειος Ίππος" του ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΕΒ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Δούρειος Ίππος" του ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΕΒ

Την ανακούφισή τους για την ευνοϊκή τροπή που πήρε η υπόθεση του ελληνικού χρέους δηλώνουν κορυφαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί, υψηλόβαθμοι παράγοντες και τεχνοκράτες των ευρωπαϊκών θεσμών και ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι, αναφερόμενος ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Θεόδωρος Φέσσας στις αποφάσεις του Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2018, επισήμανε ότι αυτή μειώνει σημαντικά τις ανάγκες εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους σε ορίζοντα 15ετίας, δημιουργώντας έτσι αίσθημα ασφάλειας στους επιχειρηματίες για το αξιόχρεο της χώρας.

Οι δηλώσεις του Θ. Φέσσα κινήθηκαν σε παρόμοιο μήκος κύματος με τις "επίμαχες" εκείνες του προέδρου του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου, όχι μόνο όσον αφορά το αποτέλεσμα της πρόσφατης σύγκλησης των υπουργών Οικονομικών της Eυρωζώνης, αλλά και ως προς το ήρεμο πολιτικό κλίμα που απαιτείται προκειμένου να μπορεί το επιχειρείν να δραστηριοποιείται υπό συνθήκες αποδοτικές για το ίδιο και για την εθνική οικονομία γενικότερα.

Άνγκελα Μέρκελ: Προς το συμφέρον της Γερμανίας

Καθώς σήμερα διεξάγεται η επίσημη ονομαστική ψηφοφορία στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος την οποία ενέκρινε προχθές με ευρύτατη πλειοψηφία η κοινοβουλευτική ομάδα Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας της στo Bundestag ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πως "Αύριο (σ.σ.: σήμερα) εδώ στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο θα ψηφίσουμε για το τελευταίο κομμάτι του ελληνικού προγράμματος". Και τόνισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα, όπως και άλλα προγράμματα, υπήρξε μια μεγάλη πρόκληση, αλλά η διάσωση ήταν και προς το συμφέρον της Γερμανίας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε με έμφαση πως "το θέμα είναι πρώτα από όλα μια ισχυρή και σταθερή νομισματική ένωση" όπως επίσης και ότι μετά και όλα τα άλλα προγράμματα διάσωσης για χώρες της Ευρωζώνης, "το ευρώ είναι σήμερα σταθερό, τα προγράμματα έχουν ολοκληρωθεί και οι χώρες έγιναν πιο ανταγωνιστικές, και αυτό ήταν ένα μεγάλο κομμάτι δουλειάς και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και στο προς το δικό μας συμφέρον. Αλλά παραμένει η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση".

Κρίστιαν Λίντνερ: "Τέταρτο πακέτο στήριξης"

Αναφερόμενος στο θέμα της ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος, ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων της Γερμανίας (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ υποστήριξε ότι "η Ελλάδα λαμβάνει de facto ένα τέταρτο πακέτο στήριξης, κάτι που, όπως είπε, περνάει απαρατήρητο, καθώς το μεταναστευτικό μονοπωλεί τη συζήτηση". Για να παρατηρήσει πως "το ΔΝΤ είναι εκτός" κάτι που σημαίνει, είπε απευθυνόμενος στη συμπολίτευση, πως "αυτό είναι μια αλλαγή θέσης".

Ρέγκλινγκ: Υπάρχει πρόοδος στην Ελλάδα

Το τελευταίο πρόγραμμα προσαρμογής θα ολοκληρωθεί όπως έχει προγραμματιστεί, τον Αύγουστο, δήλωσε κατηγορηματικά ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σε δηλώσεις του στη γερμανική "Zeit". Τόνισε ότι η Ελλάδα πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις την τελευταία οκταετία, υπενθύμισε ωστόσο πως "Υπήρξαν κάποια πισωγυρίσματα όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά υπάρχει καλή πρόοδος στην Ελλάδα σήμερα".

Σολτς: Το ΔΝΤ θα συνεχίσει τη βοήθεια

Σημαντικό ρόλο θα εξακολουθεί να διαδραματίζει το ΔΝΤ για την Ελλάδα, απάντησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στην Ολομέλεια της γερμανικής Βουλής σε σχετική ερώτηση. Ο Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε σύμφωνα με το γερμανικό οικονομικό ειδησεογραφικό δίκτυο finanzen.net στα ποσά που έως σήμερα έχει χορηγήσει το ταμείο στην Ελλάδα αλλά και στον μελλοντικό του ρόλο, μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης. Παρά το ότι το ΔΝΤ δεν συμμετείχε στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ο Όλαφ Σολτς υπογράμμισε, σύμφωνα με την Deutsche Welle, τον σημαντικό ρόλο που θα συνεχίσει να διαδρματίζει. "Το ΔΝΤ έχει συνεισφέρει 10 δισεκατομμύρια ευρώ δανειακής βοήθειας... Ακόμη όλοι είναι παρόντες και έτοιμοι να συνεισφέρουν... Γι' αυτό είναι το ΔΝΤ εδώ".

Ανέφερε επίσης ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει στη συμφωνηθείσα εποπτεία μετά τη λήξη του προγράμματος.

Θ. Φέσσας: Όχι πολιτική πόλωση στους επόμενους 18 μήνες

Την αποφυγή οιασδήποτε πολιτικής πόλωσης το επόμενο 18μηνο ζητεί ο επικεφαλής του ΣΕΒ. Όπως τόνισε ο Θεόδωρος Φέσσας με αφορμή τις αποφάσεις του Eurogroup, η συμφωνία για το χρέος "μειώνει σημαντικά τις ανάγκες εξυπηρέτησής του για την επόμενη 15ετία. Έτσι δημιουργείται σχετική ασφάλεια σε επιχειρήσεις και επενδυτές ως προς την ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της".

Παρατήρησε ότι επιβάλλεται πλέον να εστιασθούν οι προσπάθειες στην αύξηση του ΑΕΠ, με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την υπεύθυνη δημοσιονομική διαχείριση σε βάθος δεκαετιών. Η δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας με φιλοεπενδυτικές πολιτικές είναι μονόδρομος, είπε και συνέχισε:

"Τρία πράγματα πρέπει πάση θυσία να γίνουν στο εξής: Πρώτον, να αποφευχθεί το ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων και η επιστροφή στις πελατειακές πολιτικές του παρελθόντος, δεύτερον, να αλλάξει το μείγμα πολιτικής με έμφαση στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και, τρίτον, να αποτραπεί οποιαδήποτε πολιτική πόλωση που μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική αστάθεια κατά το επόμενο κρίσιμο δεκαοκτάμηνο.

Τόνισε ακόμη ότι η ελληνική οικονομία έχει πληρώσει ακριβά την έλλειψη πολιτικής σταθερότητας και συνεννόησης. Οι μεγάλες θυσίες των πολιτών και των επιχειρήσεων πρέπει να πιάσουν τόπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL