Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Αλ. Χαρίτσης: Η Ελλάδα θα προχωρήσει στηριζόμενη στις δυνάμεις της
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Χαρίτσης: Η Ελλάδα θα προχωρήσει στηριζόμενη στις δυνάμεις της

Αναλυτική συνέντευξη στην ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ενόψει του αυριανού Eurogroup.

Ο υπουργός εξηγεί ότι η χώρα μας θα μπορέσει να σηκώσει μόνη της το βάρος του χρέους μετά από τις 20 Αυγούστου, όταν θα βγει από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, έχοντας λάβει μια ελάφρυνση από το αυριανό Eurogroup, τόσο προκαταβολικά (upfront), όσο και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Προσθέτει, δε, ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί στα δημοσιονομικά, και ιδίως στο πρωτογενές πλεόνασμα, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα «να προχωρήσει στηριζόμενη στις δυνάμεις της».

Όπως αναφέρει η Sole 24 Ore, o Αλ. Χαρίτσης τονίζει ότι ένα «μαξιλάρι» (δημοσιονομικό απόθεμα) ύψους 18 με 20 δισεκατομμυρίων ευρώ θα είναι αρκετό για να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες ενδεχόμενων αναταράξεων στις αγορές, η αντίδραση των οποίων εξακριβώθηκε ήδη επιτυχώς τρεις φορές, τους περασμένους μήνες. Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας τονίζει ότι μια προληπτική γραμμή στήριξης θα ισοδυναμούσε «με ένα είδος τέταρτου μνημονίου, ενώ η κυβέρνηση επιθυμεί μια καθαρή έξοδο».

«Μετά από οκτώ χρόνια θυσιών δεν μπορούμε να χάσουμε την αξιοπιστία που κερδίσαμε. Όποιος θέλει να δει τι θα κάνουμε, ας δει το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε, το οποίο αφορά την εποχή που θα ακολουθήσει το πρόγραμμα στήριξης», λέει ο υπουργός.

Ο Αλέξης Χαρίτσης, πιο αναλυτικά, προσθέτει ότι είναι αισιόδοξος «λόγω της ποιοτικής παραμέτρου της οικονομικής ανάκαμψης που βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία λαμβάνει ουσιαστική ώθηση από τις εξαγωγές, της παραγωγής των προϊόντων μεταποίησης και των επενδύσεων». «Πρέπει να ενθαρρυνθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, ευνοώντας, ιδίως, τις σχέσεις του επιχειρηματικού κόσμου με εκείνον της έρευνας, για να στηριχθεί η επιστροφή των επιστημόνων που τα περασμένα χρόνια είχαν φύγει στο εξωτερικό», τονίζει.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας αναφέρεται και στην μεταρρύθμιση του κτηματολογίου, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020. «Θα φαίνεται ξεκάθαρα πώς χρησιμοποιούνται οι διάφορες εκτάσεις, στα πλαίσια ενός συνολικού εκσυγχρονισμού της διοίκησης και των νόμων», εξηγεί στην εφημερίδα του Μιλάνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL