Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Προθεσμία 10 ημερών για ξεκαθάρισμα ρόλων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προθεσμία 10 ημερών για ξεκαθάρισμα ρόλων

Εντός 10 ημερών καλούνται ο ΑΔΜΗΕ και ο εκπρόσωπος του Euroasia Interconnector (έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας) να καταλήξουν σε λύση για το “σχήμα” που θα γίνει αποδεκτό, προκειμένου να προχωρήσει η διασύνδεση Κρήτης - Αττικής, με τον ελληνικό Διαχειριστή σε θέση απολύτως συμβατή με τον ρόλο του και τηρώντας όρους συνεργασίας που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο υπεγράφη μεταξύ ΑΔΜΗΕ και Euroasia μνημόνιο κατανόησης (MOU) για την από κοινού υλοποίηση της διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής στη λογική της δημιουργίας οικονομίας κλίμακας, που προβλέπει συμμετοχή με 51% του ΑΔΜΗΕ, 39% του Euroasia και “ανοικτό” ποσοστό 10% για την πιθανή είσοδο ιδιωτών επενδυτών στο πλαίσιο της σύστασης εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) για το συγκεκριμένο έργο.

Ο ελληνικός Διαχειριστής συμμετέχει στη χρηματοδότηση του έργου με 200 εκατ. ευρώ (επί συνολικού κόστους περίπου 1 δισ.), ενώ η πλευρά του Euroasia στην πρόταση για συμμετοχή της με επίσης 200 εκατ. αντιπρότεινε 24.000 ευρώ, που, σημειωτέον, αποτελεί το όριο για την έναρξη ΕΠΕ... Το έργο Euroasia Interconnector έχει ενταχθεί στα έργα κοινού ενδιαφέροντος (PCI) της Ε.Ε., ωστόσο έχει την ιδιαιτερότητα ότι ένα τμήμα του (Κρήτη - Αττική) είναι εντός της Ελλάδας, κάτι που, πέραν της συμβολής του στην εθνική οικονομία, είναι κρίσιμης σημασίας για την ευστάθεια του συστήματος της χώρας.

Εντούτοις η πλευρά του Euroasia, επικαλούμενη μόνη την ιδιότητά της ως project promoter (φορέας προώθησης του έργου), επιδιώκει διατήρηση μεν της χρηματοδοτικής συμβολής του ΑΔΜΗΕ, αλλά περιορισμό του Διαχειριστή σε ρόλο συμβούλου (“παρατηρητή”), χωρίς να αναγνωρίζει την πλειοψηφική συμμετοχή του, όπως προβλέπεται άλλωστε στο ΜΟU που έχει συνυπογράψει.

Στη συνάντηση που έγινε χθες με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δύο πλευρών, των ελληνικών και κυπριακών ρυθμιστικών αρχών (ΡΑΕ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποφασίστηκε σε δέκα ημέρες να πραγματοποιηθεί νέα, αντίστοιχη συνάντηση με στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία οι δύο πλευρές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από πλευράς Κομισιόν υπήρξε κλίμα κατανόησης επί των θέσεων του υπό δημόσιο έλεγχο ΑΔΜΗΕ, που σε καμία περίπτωση δεν αποδέχεται παθητικό ρόλο κι επιδιώκει μια δίκαιη λύση στο πλαίσιο δύο προαπαιτουμένων: ο εκπρόσωπος του Euroasia αφενός να τιμήσει την συμφωνία που υπέγραψε τον περασμένο Οκτώβριο κι αφετέρου να αποδείξει τη χρηματοοικονομική του αξιοπιστία (financial credibility).

Η Επιτροπή δεν αμφισβητεί την ενεργό συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ ως Διαχειριστή των δικτύων της χώρας λαμβάνοντας υπόψη τα προβλεπόμενα στο MOU και πλέον μένει στην άλλη πλευρά να συμφωνήσει σε έναν αποδεκτό τρόπο συνεργασίας. Στη δημιουργία θετικού κλίματος συνετέλεσε και σχετική επιστολή του υπουργού ΠΕΝ Γ. Σταθάκη προς τον αρμόδιο επίτροπο Μ.Α. Canete.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL