Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Ψήφος εμπιστοσύνης στη ΔΕΗ από το τραπεζικό σύστημα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ψήφος εμπιστοσύνης στη ΔΕΗ από το τραπεζικό σύστημα

Ψήφο εμπιστοσύνης στην ΔΕΗ και τις προοπτικές της στο νέο, μεταβαλλόμενο περιβάλλον αποτελεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση υπολοίπου δανείου 1,3 δισ. ευρώ, αλλά και για παροχή χρηματοδότησης ύψους 175 εκατ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων, συμφωνήθηκε με τις πέντε συμμετέχουσες τράπεζες η αναχρηματοδότηση του υπολοίπου -από τα 2,2 δισ. ευρώ, συνολικά- κοινοπρακτικού δανείου, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, “με ικανοποιητικούς και απολύτως λογικούς όρους”, καθώς και γραμμή χρηματοδότησης 175 εκατ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθεί, αν χρειαστεί, ενόψει της αποπληρωμής ομολογιακού δανείου, ενώ θα ξεκινήσει και η διαδικασία εξόδου στις αγορές.

Από σήμερα αρχίζει η ολοκλήρωση της έγκρισης της συμφωνίας από τις πιστωτικές επιτροπές των τραπεζών και τότε θα ανακοινωθούν οι όροι, οπότε, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, “ο καθένας θα βγάλει τα συμπεράσματά του -εμείς πάντως ως ΔΕΗ είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών”.

Η ΔΕΗ, ως εταιρεία, πλέον θα λειτουργεί σε ένα διαφορετικό περιβάλλον και θα αποκτήσει μια πιο ισχυρή εταιρική υπόσταση, εταιρική διακυβέρνηση, τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης, επαναλαμβάνοντας ότι η επιχείρηση προσαρμόζεται με βήματα σταθερά, έχει ισχυρούς πυλώνες και πιστοληπτική θέση και οι αποφάσεις θα πάρει άμεσα ισχυροποιούν την ιδέα ότι θα είναι ο βασικός πυλώνας του ενεργειακού μας συστήματος τις επόμενες δεκαετίες.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η διάχυτη καταστροφολογία για τη ΔΕΗ “δεν είναι καθόλου τυχαία”, καθώς “υποδηλώνει την ακύρωση ενός προϋπάρχοντος σχεδίου για τη διάλυση της ΔΕΗ -ας είμαστε ειλικρινείς επ’ αυτού- και σε ένα ενεργειακό τοπίο στο οποίο δεν θα υπήρχε πλέον η ΔΕΗ όπως την ξέρουμε”.

Παράλληλα, ψήφος εμπιστοσύνης δόθηκε και στο πρόσωπο του Μ. Παναγιωτάκη από Έλληνες και ξένους επενδυτές (πάνω από 95%) καθώς ανανεώθηκε η θητεία του ως διευθύνοντος συμβούλου -παρά τις, εδώ και μήνες, περί του αντιθέτου επίμονες “διαρροές”.

Επιχειρησιακό σχέδιο

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται πλέον το στρατηγικό κι επιχειρησιακό σχέδιο που εκπονεί η ΔΕΗ με τη συνδρομή της McKinsey, καθώς τις προσεχείς ημέρες θα υποβληθούν τα τελικά παραδοτέα και εντός του Ιουνίου θα γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες για την διασφάλιση της υλοποίησής του και τη μελέτη καίριων ζητημάτων, όπως η αξιοποίηση των δικτύων και η ανάπτυξη ΑΠΕ.

Στο σχέδιο περιλαμβάνονται:

* Σειρά δράσεων με μετρήσιμο αποτέλεσμα για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ έως το 2022.

* Μέτρα για την αναβάθμιση της εταιρικής και ομιλικής λειτουργίας.

* Στρατηγικές αναπτυξιακές δραστηριότητες στην επόμενη 10ετία σε συνάρτηση με τις ανάγκες του συστήματος παραγωγής, τις ευρωπαϊκές πολιτικές και τις τεχνολογικές εξελίξεις.

* Αναγκαίες επιχειρηματικές κατευθύνσεις στην προοπτική της διαφοροποίησης και ανάπτυξης σε άλλες αγορές.

Ειδικότερα για τις ΑΠΕ σημείωσε ότι θα γίνουν “η ατμομηχανή ανάπτυξης της ΔΕΗ” καθώς προβλέπεται την επόμενη δεκαετία δεκαπενταπλασιασμός της ισχύος ΑΠΕ, κάτι που θα απαιτήσει κεφάλαια άνω των 2,3 δισ.

Επιπλέον στα σχέδια της ΔΕΗ είναι η παροχή υπηρεσιών φυσικού αερίου για νοικοκυριά / επιχειρήσεις, η παροχή νέων ενεργειακών υπηρεσιών εξοικονόμησης και φωτισμού, η δυνατότητα εξηλεκτρισμού των λιμανιών χωρίς ρύπανση, καινοτόμες δράσεις -ηλεκτροκίνηση, έξυπνα - πράσινα νησιά- αποθήκευση, υβριδικά, επιχειρηματικές συνεργασίες κ.ά.

Ιδιαίτερα στάθηκε στην τεράστια προσπάθεια που γίνεται για την απόλυτη τήρηση του χρονοδιαγράμματος σε δύσκολες συνθήκες και την επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος για τη ΔΕΗ στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του λιγνιτικού δυναμικού της και της έναρξης της διαγωνιστικής διαδικασίας -κατά της οποίας, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει η ΓΕΝΟΠ.

Επανέλαβε την ανάγκη ακριβούς, κατά το δυνατόν, προσδιορισμού του αναγκαίου ποσοστού λιγνιτικής παραγωγής και απαιτούμενης ισχύος για την ασφάλεια εφοδιασμού για την επόμενη τουλάχιστον δεκαετία, στο πλαίσιο του εκπονούμενου ενεργειακού σχεδιασμού, όπως και του καθορισμού, έγκαιρα, σχημάτων στήριξης (ΑΔΙ). Σημείωσε ότι η απανθρακοποίηση δεν πρέπει να γίνεται βεβιασμένα, αλλά με ρυθμούς που δεν διακυβεύεται η ασφάλεια εφοδιασμού, δεν καταστρέφεται το επενδεδυμένο κεφάλαιο, δεν υπονομεύεται η οικονομία και η αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Προτεραιότητα της ΔΕΗ: Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός των δικτύων διανομής

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δώσει η ΔΕΗ στην ανάπτυξη των δικτύων διανομής -που διαχειρίζεται η 100% θυγατρική της ΔΕΔΔΗΕ- τα οποία σήμερα αποτελούν το πολυτιμότερο περιουσιακό της στοιχείο και μελλοντικά θα αποκτήσουν ρόλο - “κλειδί” στην αλυσίδα του ηλεκτρισμού.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε στη σημασία των δικτύων που έχουν προοπτική μεγαλύτερης αξίας στο περιβάλλον που διαμορφώνουν οι ευρωπαϊκές πολιτικές και οι εξελίξεις της τεχνολογίας (αποκεντρωμένη παραγωγή, prosumers κ.λπ.). Αυτό σημαίνει, πρόσθεσε, ότι οι σχέσεις ΔΕΔΔΗΕ - ΔΕΗ σε θέματα όπως η ανάπτυξη, ο εκσυγχρονισμός των δικτύων, η αποδοτική τους λειτουργία και η εν γένει εκμετάλλευση και στρατηγική θα πρέπει να αντιστοιχούν σε σχέση μητρικής - θυγατρικής, δηλαδή θα αναβαθμιστεί η ομιλική λειτουργία στον συγκεκριμένο τομέα, ανεξάρτητα από το αν για ορισμένα θέματα έχει λόγο και η ΡΑΕ -ο καθένας έχει τον δικό του ρόλο.

Άλλωστε, πρόσθεσε, αυτή είναι η επιλογή της Πολιτείας και της ΔΕΗ, που οπωσδήποτε θα ασκήσει τα δικαιώματά της σε αυτό το πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο: “Είναι θέμα συντονισμού, πρέπει να αποκτήσουμε άποψη για την ανάπτυξη του ΔΕΔΔΗΕ”.

Σε αυτό το πλαίσιο θα επανεξεταστεί από κοινού με τον ΔΕΔΔΗΕ -όχι από μηδενική βάση, αλλά από αρχικό στάδιο- και θα προχωρήσει με πιο γρήγορο βηματισμό και το θέμα της εγκατάστασης των “έξυπνων” μετρητών. Στις σκέψεις βρίσκεται η υλοποίηση πιο μικρών πιλοτικών έργων -έναντι του αρχικού, μεγάλου μεγέθους πιλοτικού έργου που εδώ και χρόνια έχει “σκαλώσει” και η υπόθεση βρίσκεται στο ΣτΕ.

Εξετάζεται η εκπόνηση ενός ή δύο μικρών πιλοτικών έργων σε δύο - τρεις πόλεις (σχετικά projects συζητούνται και στο πλαίσιο της συνεργασίας με την κορεάτικη KEPCO), ώστε να ακολουθήσει το γενικό έργο πανελλαδικά. Μια τέτοια επιλογή προσομοιάζει στο μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας με τους σχετικούς διαγωνισμούς να αφορούν μέχρι δύο Περιφέρειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL