Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Το τελευταίο σπριντ...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το τελευταίο σπριντ...

Την προσεχή Δευτέρα, οπότε θα προσγειώνονται οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, θα απομένουν λιγότερες από 100 ημέρες για την οριστική έξοδο της χώρας μας από τα Μνημόνια. Όχι ότι θα υπάρξει κάποια... κοσμογονική αλλαγή από τα ξημερώματα της 21ης Αυγούστου, αλλά η χώρα θα βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην κανονικότητα και η κυβέρνηση θα αυξήσει τους βαθμούς ελευθερίας της πολιτικής της ευελιξίας, με τη φιλοδοξία να εντάξει στο αναπτυξιακό της σχέδιο τόσο την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων όσο και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Για να φτάσουμε όμως εκεί, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση. Μέχρι τη διεξαγωγή του Eurogρoup της 24ης Μαΐου θα πρέπει να έχει επιτευχθεί τεχνική συμφωνία σύμφωνα με τον επικεφαλής του Μάριο Σεντένο, με το επόμενο βήμα να είναι η συνολική συμφωνία στις 21 Ιουνίου, ενώ αμέσως μετά (αν όχι παράλληλα) αναμένονται τόσο η συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους όσο και η πορεία της χώρας μας κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο βάσει και του αναπτυξιακού σχεδίου.

Πολλοί... πιάστηκαν από τον όρο “ενισχυμένη εποπτεία" που χρησιμοποίησε ο Μάριο Σεντένο για τη μεταμνημονιακή εποχή, λησμονώντας ότι η αντίστοιχη πρακτική ακολουθήθηκε και για τις άλλες χώρες που εξήλθαν Μνημονίου (Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία) και προβλέπεται από τον κανονισμό 472/2013 της Κομισιόν. Περί αυτού πρόκειται... Όσο για την ανησυχία πολλών πλευρών για τον βαθμό καθαρότητας της εξόδου, από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει πιστοληπτική γραμμή, δεν θα υπάρχει και κάποιου τύπου πρόγραμμα.

Ασφάλεια μέχρι το 2020

Άλλωστε, με την ταυτόχρονη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, κεφάλαια από τον ESM, από τις εκδόσεις ομολόγων και το πρωτογενές πλεόνασμα, το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχουν ήδη διαμορφώσει ένα μαξιλάρι ταμειακών διαθεσίμων, ύψους 20 δισ. ευρώ, το οποίο επαρκεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2019. Επίσης, αναμένεται ακόμα μία εκταμίευση από τον ESM της τάξεως των 12 δισ. ευρώ και τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2020 αθροίζουν επιπλέον 18 δισ. ευρώ. Συνολικά, έως το 2020 η χώρα θα έχει ένα «μαξιλάρι» 50 δισ. ευρώ, όταν οι χρηματοδοτικές της ανάγκες είναι 45 δισ. ευρώ. Τα παραπάνω καταγράφει ο διεθνής οίκος HSBC.

Ο μόνος κίνδυνος να ζητηθεί κάτι παραπάνω από ό,τι συνέβη στις άλλες χώρες είναι επιμείνει η Γερμανία στο να υπάρξουν αιρεσιμότητες σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους, κάτι που δεν θέλει ούτε να ακούει η Κριστίν Λαγκάρντ. Και φυσικά, η ελληνική κυβέρνηση, η οποία μπαίνει σε αυτό το τελικό στάδιο με "όπλο" την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας, εξαιτίας των θυσιών του ελληνικού λαού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL