Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.4°C
4 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
13.6°C17.8°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
22.2°C24.8°C
6 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C17.4°C
2 BF 100%
Όλοι συγκλίνουν προς ομαλή έξοδο της Ελλάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όλοι συγκλίνουν προς ομαλή έξοδο της Ελλάδας

Οι βάσεις για την ομαλή και επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, η οποία περνάει εν μέρει και από την επίτευξη συμφωνίας με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους, επιχειρήθηκε να μπουν στην Ουάσιγκτον το τελευταίο τριήμερο.

Έχοντας αφήσει πίσω της τις μέρες της κρίσης, η Ελλάδα δεν βρέθηκε αυτή τη φορά στο προσκήνιο των συναντήσεων στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου κυριάρχησαν οι ανησυχίες της παγκόσμιας οικονομικής κοινότητας για ενδεχόμενο «εμπορικό πόλεμο» μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας. Ωστόσο, παρασκηνιακά το θερμόμετρο στην Ουάσιγκτον ανέβηκε, ενόψει της επικείμενης εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον ερχόμενο Αύγουστο και την πολυπόθητη σύγκλιση μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ για το χρέος.

Με το βλέμμα στη Σόφια

Από την περασμένη Πέμπτη, στην αμερικανική πρωτεύουσα συναντήθηκαν στο καθιερωμένο «ραντεβού» της χρονιάς οι βασικοί εμπλεκόμενοι στο ελληνικό πρόγραμμα με στόχο να προετοιμάσουν το έδαφος για το άτυπο Eurogroup της Σόφιας την επόμενη Παρασκευή, όπου το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να πρωταγωνιστήσει.

Απώτερος στόχος δεν είναι άλλος από το να βρεθεί συμβιβαστική λύση μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ προκειμένου το Ταμείο να είναι σε θέση να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του με την Ελλάδα, βάζοντας έτσι τη «σφραγίδα» του άπαξ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Αξιόπιστος μηχανισμός

Αυτό που ζητάει το ΔΝΤ είναι σαφές και το ξεκαθάρισε δημόσια και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Πόουλ Τόμσεν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον: έναν αξιόπιστο μηχανισμό που θα διασφαλίζει την εφαρμογή μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο το Ταμείο θέτει το ζήτημα του «αυτοματισμού» του μηχανισμού αυτού, καθώς από τεχνικής άποψης δεν θα «πετύχει» εάν υπόκειται σε πολιτικές παρεμβάσεις.

Η γερμανική παράμετρος

Στον αντίποδα βρίσκεται η γερμανική πλευρά, η οποία προωθεί μια πιο «ασφαλή» λύση, σύμφωνα με την οποία το Eurogroup θα έχει τον τελευταίο λόγο για την εφαρμογή ή όχι των μέτρων ελάφρυνσης.

Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι προβάλλουν το επιχείρημα ότι το Ταμείο έχει πέσει δραματικά έξω στις προβλέψεις του για την Ελλάδα και επομένως οι απαιτήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι υπερβολικές.

Οι αποκλίσεις στο Washington Group

Οι αποκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών σε αυτά, όπως και στα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα (στους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2023, στην αυστηρότητα της μεταμνημονιακής εποπτείας κ.λπ.) βρέθηκαν στο επίκεντρο του λεγόμενου Washington Group που έλαβε χώρα την Παρασκευή το μεσημέρι.

Το Washington Group είναι μια άτυπη συνεδρίαση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία), του προέδρου του Eurogroup, των ιθυνόντων των τεσσάρων ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ, η οποία στόχο έχει την αναζήτηση συναινέσεων προκειμένου να καταστεί δυνατή η λήψη σημαντικών αποφάσεων.

Η συνεδρίαση της Παρασκευής κράτησε περίπου μία ώρα και, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, παρουσιάστηκαν οι θέσεις της κάθε πλευράς, έτσι ώστε να υπάρξει καλύτερη κατανόηση των περιορισμών που υφίστανται σε κάθε στρατόπεδο.

Ομαλή κατάληξη

Κι αν όμως οι αρχικές θέσεις των δύο πλευρών μοιάζει δύσκολο να διαφοροποιηθούν, η κυρίαρχη άποψη στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο είναι ότι καμία πλευρά δεν είναι πρόθυμη να διακινδυνέψει την ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος και ότι πρόκειται για συνηθισμένες κινήσεις «τακτικής» που προηγούνται της λήψης αποφάσεων.

Εκτίμηση για συμφωνία

Ειδικότερα, αν και συγκεκριμένες πλευρές διαβεβαιώνουν ότι ακόμα και αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα δεν θα υπάρξει κάποια καταστροφή, η εκτίμηση των άμεσα εμπλεκομένων είναι ότι τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν, οι προσδοκίες των αγορών και των επενδυτών κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ, ταυτόχρονα, για πρώτη φορά το ΔΝΤ κάνει σαφή τη βούλησή του να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του με την Ελλάδα.

Τήρηση χρονοδιαγράμματος

Την ίδια στιγμή, η Γερμανία δίνει την εντύπωση ότι δεν βιάζεται για αποφάσεις (ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι θα χρειαστούν εβδομάδες), ωστόσο αρμόδιοι αξιωματούχοι εξέφραζαν την πεποίθηση ότι όλες οι πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής, είναι απόλυτα αποφασισμένες να τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα.

Ως εκ τούτου, το ζήτημα της παράτασης του προγράμματος έχει αποκλειστεί από όλους και στο Eurogroup της Σόφιας αναμένεται να φανεί κατά πόσο τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης μπορούν να επιλυθούν εγκαίρως για την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL