Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Βαγγέλης Αποστόλου: / Βαγγέλης Αποστόλου: Θα μπει τάξη στις αγροτικές ενισχύσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βαγγέλης Αποστόλου: / Βαγγέλης Αποστόλου: Θα μπει τάξη στις αγροτικές ενισχύσεις

“Είναι απόφασή μας να μπει τάξη” δήλωσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, ως προς το σημαντικό θέμα των εκτάσεων που δηλώνονται στο ΟΣΔΕ και συνδέονται άμεσα με τις αγροτικές ενισχύσεις, με αφορμή τις αντιδράσεις για την υποχρεωτική αναγραφή του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) στις σχετικές δηλώσεις των αγροτών.

Ο ίδιος επισήμανε ότι “μετά το νοικοκύρεμα στην καταβολή των ενισχύσεων θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την ορθή καταγραφή και δήλωση των πραγματικών εκτάσεων”, όχι μόνο επειδή έτσι η χώρα μας θα πάψει να κινδυνεύει από πρόστιμα, καταλογισμούς και μειώσεις των άμεσων ενισχύσεων, αλλά και γιατί αυτό επιβάλει το δημόσιο συμφέρον.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Θ. Καπρέλης δήλωσε χθες: “Δεν διακυβεύονται οι ενισχύσεις για κανέναν, αλλά θα μπει μια τάξη, με στόχο να κατοχυρώσουμε το δικαίωμα του πραγματικού παραγωγού από αυτόν που εισπράττει εις βάρος όλων”.

Όπως εξήγησε, υπάρχουν 6,5 εκατ. επιλέξιμα αγροτεμάχια, εκ των οποίων περίπου 3 εκατ. δηλώνονται ως ιδιόκτητα και άλλα περίπου 3,4 εκατ. ως μισθωμένα. Από τα μισθωμένα αγροτεμάχια προκύπτουν δύο κατηγορίες, με μισθωτήρια που έχουν λήξει, ενός έτους, περίπτωση που σε μερικούς νομούς αφορά το 85%-90% των μισθωμένων αγροτεμαχίων, και τα υπόλοιπα έχουν πολυετή μισθωτήρια.

Ανύπαρκτα μισθωτήρια

Ο ίδιος ανέφερε ότι πριν 3-4 χρόνια υπήρχαν καταγγελίες μεταξύ ιδιοκτητών ή φερόμενων ως ιδιοκτητών και μισθωτών που ανέρχονταν σε περίπου 200, ενώ σήμερα ξεπερνούν τις 600. “Άρα, κάτι συμβαίνει”, πρόσθεσε και σημείωσε ότι έτσι ξεκίνησε η έρευνα του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και αποκαλύφθηκαν 100 μισθωτήρια πλαστά, οπότε άρχισε και η διαδικασία με τη δήλωση ΑΤΑΚ.

Ενδεικτικά μάλιστα αναφέρθηκε σε ειδικό έλεγχο σε περιοχή της Β. Ελλάδας, σε 128 παραγωγούς που δηλώνουν ισοκατανομή εκτάσεων, δηλαδή 19-22 εκτάρια, έκαστος, και, κατόπιν διασταύρωσης με στοιχεία των ΔΟΥ, αποκαλύφθηκε ότι οι 15 μόνο “είναι εντάξει”, ενώ οι υπόλοιποι έχουν μηδενικά Ε9, με το ύψος των ενισχύσεων να ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ. Βρέθηκαν δε, 65 εκτάρια -αντί των περίπου 3.000- που αντιστοιχούν σε 35.000 ευρώ...

Προσαρμογή αιτήσεων

Δεδομένου ότι προέκυψαν προβλήματα σε πολλές περιπτώσεις μισθωμένων αγροτεμαχίων, την περασμένη Παρασκευή αποφασίστηκε για τους αγρότες:

- Να συνεχίσουν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους κανονικά είτε έχουν είτε δεν έχουν ΑΤΑΚ μέχρι 15.05.2018.

- Όλα τα ιδιόκτητα ή μισθωμένα αγροτεμάχια που έχουν ΑΤΑΚ και υποχρεούνται να τον δηλώσουν μέχρι 15.05.2018 θα πληρωθούν κανονικά.

- Όσα μισθωμένα ακίνητα δεν έχουν ΑΤΑΚ θα πληρωθούν και αυτά κανονικά με την υποχρέωση να προσκομίσουν τον ΑΤΑΚ μέχρι την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ της επόμενης χρονιάς, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να προσκομίσουν συμβόλαιο μίσθωσης τετραετούς διάρκειας.

Κατά τον Θ. Καπρέλη, έχει ξεκινήσει διαδικασία κατηγοριοποίησης και ήδη υπάρχουν 9 κατηγορίες εξαιρέσεων, που θα συνεχιστεί και θα προστεθούν και άλλες, δίνοντας το δικαίωμα κατά περίπτωση εφόσον υπάρχουν δικαιολογημένες αδυναμίες να φέρουν τον ΑΤΑΚ μέχρι την επόμενη περίοδο συλλογής των αιτήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL