Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.0°C
4 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.2°C18.6°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.0°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.5°C21.9°C
3 BF 35%
Οι αναταράξεις στις αγορές και η επόμενη έξοδος / Το ...πάχος του "μαξιλαριού" κάνει τη διαφορά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι αναταράξεις στις αγορές και η επόμενη έξοδος / Το ...πάχος του "μαξιλαριού" κάνει τη διαφορά

Στο χτίσιμο του κεφαλαιακού “μαξιλαριού”... ποντάρει η κυβέρνηση, καθώς το τελικό μέγεθος που θα καταφέρει να μαζέψει από τις αγορές θα καθορίσει και τη δυνατότητα για τακτικούς ελιγμούς.

Ο στόχος είναι να υπάρξει το απόθεμα των 19 δισ., το οποίο θα αποτελέσει δίχτυ ασφαλείας της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να υποστηριχθεί η έξοδος από το τρίτο πρόγραμμα χωρίς έξτρα χρηματοδότηση από τον επίσημο τομέα. Αυτή τη στιγμή το “μαξιλάρι” ξεπερνάει κατά τι τα 10 δισ. ευρώ και προέρχεται τόσο από την έξοδο του περασμένου Ιουλίου, την πρόσφατη, αλλά και από την υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα.

Οι αναταράξεις που υπάρχουν στις αγορές μπορεί να δημιουργούν έναν μικρό προβληματισμό στην κυβέρνηση αναφορικά με το πόσο μπορεί να διαρκέσει όλο αυτό, ωστόσο η τελευταία επιτυχημένη έξοδος δίνει πόντους αισιοδοξίας στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι εξελίξεις παρακολουθούνται με προσοχή από το υπουργείο Οικονομικών και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, αλλά η εκτίμηση είναι πως διαρκέσουν για μικρό χρονικό διάστημα, το οποίο δεν θα επηρεάσει στο τέλος τη νέα επιχείρηση εξόδου της χώρας μας στις αγορές.

Το πλάνο από εδώ και στο εξής κάνει λόγο για νέα έξοδο μετά τις 4 Μαρτίου, οπότε διεξάγονται οι ιταλικές εκλογές, προκειμένου να χτιστεί το «μαξιλάρι», που θα μπορούσε να ξεπερνά και λίγο τα 19 δισ. ευρώ που είναι απαραίτητα μέχρι το 2019 που επιθυμεί η κυβέρνηση για να επιτύχει καθαρή έξοδο.

Το αν η επόμενη έξοδος θα γίνει συντηρητικά, ήτοι με τριετή ομόλογα ή με κάποια που θα φτάσουν ή θα ξεπεράσουν τη δεκαετία (12ετή ή 15ετή) αναμένεται να καθοριστεί το επόμενο διάστημα, κάτι το οποίο αναμένεται να καθορίσει και η συγκυρία, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το διεθνές περιβάλλον.

"Καθαρή" δήλωση την Καθαρά Δευτέρα

Ο πιο βραχυπρόθεσμος στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι το Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας, όπου η ελληνική πλευρά στοχεύει στο να... πάρει μια «καθαρή» δήλωση του Eurogroup περί ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και σε μια εξίσου σαφή απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης για εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, καθώς το συμβούλιο των διοικητών του Μηχανισμού διεξάγεται κατά την ίδια ημέρα.

Η πορεία της τρίτης αξιολόγησης θα είναι το πρώτο θέμα στη συνεδρίαση του Eurogroup, το οποίο θα ενημερωθεί από τους θεσμούς για την πρόοδο που έχει συντελεστεί επί των τελευταίων προαπαιτουμένων.

Με εξαίρεση των θέμα των πλειστηριασμών -το οποίο είναι πιθανό να συνδεθεί ως προαπαιτούμενο με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ, που προγραμματίζεται να εκταμιευτεί τον Απρίλιο- αλλά και του Ελληνικού, που εξαρτάται από το ΣτΕ, η ελληνική πλευρά αναμένεται να παρουσιάσει στοιχεία περί εκπλήρωσης του συνόλου των συμφωνηθέντων, ενώ την Παρασκευή αναμενόταν να ανακοινωθούν και οι δεσμευτικές προσφορές για τον ΔΕΣΦΑ.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές επικρατούσε αισιοδοξία η δόση είναι αρκετά πιθανό να εκταμιευτεί μέσα στον Φεβρουάριο, ενδεχομένως και πριν από την άφιξη των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για την εκκίνηση των συζητήσεων της τέταρτης αξιολόγησης, αλλά δεν αποκλειόταν να υπάρξει και μια καθυστέρηση λίγων ημερών για τη δόση, καθώς ούτως ή άλλως η ελληνική πλευρά δεν έχει άμεση ανάγκη χρημάτων.

Από εκεί και πέρα, εκτός της ολοκλήρωσης των 88 προαπαιτουμένων της τέταρτης αξιολόγησης, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις με συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών για το είδος της μεταμνημονιακής εποχής, την επιπλέον ελάφρυνση του χρέους αλλά και το ελληνικό ολιστικό αναπτυξιακό στρατηγικό σχέδιο που εκπονεί η κυβέρνηση.

Σε χρόνο παράλληλο η ελληνική κυβέρνηση θα επεξεργάζεται το σχέδιο ανάπτυξης των επόμενων ετών -σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, θα παρουσιαστεί πριν από το Πάσχα. Ο προγραμματισμός υπαγορεύει σύνθεση όλων των κομματιών του παζλ στις 21 Ιουνίου, στο τελευταίο Eurogroup πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, δύο μήνες πριν από την τυπική λήξη του τρίτου προγράμματος του ESM.

Το "στοίχημα" των τραπεζών και τα ραντεβού

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η έναρξη των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες καλούνται πρώτα απ' όλα να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια.

Τα όσα προγραμματίζουν να υλοποιήσουν οι τράπεζες τους επόμενους μήνες στην κατεύθυνση μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μέσω των ρυθμίσεων, των πωλήσεων και της διεξαγωγής ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί τόσο με τους τραπεζίτες όσο και με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος στις 27-28 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, ενώ ακολούθως θα μεταβεί στους Δελφούς, στο πλαίσιο του ετήσιου φόρουμ για την οικονομία.

Πάντως, εντός των τραπεζικών κύκλων επικρατεί αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα, κάτι το οποίο εκφράστηκε και στη διάρκεια συνάντησης του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα με τους Έλληνες τραπεζίτες.

Οι τράπεζες καλούνται μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου να οριστικοποιήσουν τις εκτιμήσεις τους, ενώ έως τις 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει να υποβάλουν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) το σύνολο των στοιχείων για το βασικό και το δυσμενές σενάριο της άσκησης. Ο SSM θα αξιολογήσει τα στοιχεία και θα προχωρήσει σε παρατηρήσεις. Βάσει αυτών, οι τράπεζες θα υποβάλουν, εκ νέου, τα στοιχεία ώς τις 19 Μαρτίου.

Κατόπιν θα ακολουθήσει αξιολόγηση από την ΕΚΤ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα οριστικοποιηθούν οι τελευταίες “πινελιές” και με βάση αυτές οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν τα οριστικά στοιχεία στις 2 Απριλίου. Την Παρασκευή 4 Μαΐου θα συνεδριάσει το Εποπτικό Συμβούλιο του SSM, το οποίο θα εξετάσει τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης και θα συμφωνήσει στα ευρήματά της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL