Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.2°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.5°C15.6°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.0°C16.6°C
4 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.8°C16.9°C
2 BF 65%
Επί τάπητος χρέος και ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επί τάπητος χρέος και ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα

Το θέμα του χρέους τίθενται επί τάπητος, με τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων περαιτέρω ελάφρυνσής του κατά τις συναντήσεις που αναμένεται να έχει την προσεχή Πέμπτη ο αρμόδιος επί των οικονομικών θεμάτων της Ε.Ε. Πιέρ Μοσκοβισί, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της Κομισιόν για το ελληνικό πρόγραμμα Ντέκλαν Κοστέλο.

Φυσικά, οι τελικές αποφάσεις δεν αναμένονται πριν από τον Μάιο σύμφωνα με αρμόδιες πηγές με τις οποίες συνομίλησε χθες η “Α”, ενώ από τις συζητήσεις δεν θα λείψει και το ελληνικής ιδιοκτησίας ολιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα στρατηγικής για την περίοδο μετά την 20ή Αυγούστου 2018, οπότε και ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα.

Αναφορικά με το χρέος, βασικό στοιχείο αποτελεί η σύνδεση των αναπτυξιακών στόχων της επόμενης περιόδου στη βάση της γαλλική πρότασης, η οποία συζητείται από κοινού με το ΔΝΤ, όπως πληροφορείται η “Α”. Από ελληνικής πλευράς, ο αρμόδιος που “τρέχει” το ζήτημα της ελάφρυνσης είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ από την ευρωπαϊκή πλευρά σημαίνοντα ρόλο διαδραματίζουν ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ, αλλά και ο κ. Φάιλμπριφ, διάδοχος του Βίζερ στην κεφαλή του EWG. Όπως είναι αναμενόμενο, ο Πιέρ Μοσκοβισί κατέχει τη γενική επίβλεψη του εγχειρήματος.

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ φέρεται από την πλευρά του να συμμετέχει άμεσα σε όλες τις σχετικές διαδικασίες, εντούτοις δεν πρόκειται να εκφραστεί τελεσιδίκως παρά μόνο μετά τη σύνοδό του τον Απρίλιο και αφού προηγηθούν οι σχετικές συζητήσεις που αναμένεται να γίνουν στην Ουάσιγκτον και με τη νέα γερμανική κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον το ΔΝΤ συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε δεν πρόκειται να συνοδευτεί η ελάφρυνση από κάποιου είδους προαπαιτούμενα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές της “Α”, κάτι το οποίο δεν θεωρείται σίγουρο, σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.

Θετικά μέτρα

Οι Βρυξέλλες πάντως δείχνουν να επιθυμούν (ανεξαρτήτως του χρέους) ένα πακέτο εποπτείας που θα παραμένει όμως μέσα στα όρια των λειτουργιών του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας (6/2pack) και στο οποίο υπόκεινταν και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εξήλθαν του Μνημονίου. Πάντως, σε αυτό το πλαίσιο ενδέχεται να εισέλθουν και "θετικά μέτρα", όπως η αύξηση του κατώτατο μισθού, μετά τη λήξη του προγράμματος, σύμφωνα με πληροφορίες της "Α". Εξάλλου και ο Πιέρ Μοσκοβισί προκρίνει δημόσια αυτή τη λύση, έναντι της προληπτικής γραμμής πίστωσης ή άλλων επιλογών.

Οι συναντήσεις Μοσκοβισί

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Αθήνα, ο Π. Μοσκοβισί θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο (στις 9.30 π.μ.) καθώς και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (στις 3 μ.μ.) την ερχόμενη Πέμπτη.

Την ίδια μέρα ο Π. Μοσκοβισί θα πραγματοποιήσει επίσης συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ την επομένη με τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον αναπληρωτή Αλέξανδρο Χαρίτση.

Παράλληλα, στις 8.2 θα συναντηθεί με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και στις 9.2 με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. Στις 9.2 ο Π. Μοσκοβισί θα μεταβεί στη Βουλή των Ελλήνων και θα απευθύνει ομιλία.

Και πάλι την Πέμπτη 8.2 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα καθώς και με εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και κεντρική ομιλία στο The World in 2018 Gala Dinner του "The Economist" (στις 7.30 μ.μ.).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL