Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Κοιτώντας την επόμενη ημέρα και το χρέος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοιτώντας την επόμενη ημέρα και το χρέος

Εκτός τραπεζιού διαπραγματεύσεων βρίσκεται η λεγόμενη “προληπτική πιστοληπτική γραμμή”, καθώς αρμόδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι επί της ουσίας προϋποθέτει την ύπαρξη υποβολής σχετικού αιτήματος από τη χώρα. Φυσικά, με βάση τις θέσεις της κυβέρνησης, δεν πρόκειται να υπάρξει σχετικό αίτημα, κάτι το οποίο ακυρώνει τις επιθυμίες (δημοσιοποιημένες ή μη) κάποιων κύκλων οι οποίοι θα ήθελαν να μην υπάρξει επιτυχημένη έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια.

Γι' αυτό άλλωστε η χώρα μας είναι έτοιμη να προχωρήσει σε τρεις εξόδους στις αγορές μετά το αυριανό Eurogroup, με σκοπό να δημιουργήσει ένα κεφαλαιακό “μαξιλάρι” 19 δισ. ευρώ, ούτως ώστε να επιτύχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα για τη μεταμνημονιακή εποχή, ήτοι μια καθαρή έξοδο της χώρας μας.

Το ΔΝΤ θέλει χρέος

Την ίδια ώρα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίζεται διατεθειμένο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αν και ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις διευκρινίζει ότι υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει στο μέτωπο του χρέους προκειμένου να καλύπτονται και οι δύο προϋποθέσεις που έχουν τεθεί: διευθέτηση του χρέους και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Στο δεύτερο σκέλος, όλα δείχνουν ότι το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης θεωρείται τυπική διαδικασία. Οι όποιες εκκρεμότητες απομείνουν μετά την αυριανή ημέρα, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup, αναμένεται να κλείσουν έως τις 15 Φεβρουαρίου. Ούτως ή άλλως, η δόση των 6,7 δισ. ευρώ αναμένεται να ξεκινήσει να εκταμιεύεται από το δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου. Ένα μέρος της θα συνδέεται με την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, μέτωπο στο οποίο τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν νέα μείωση κατά 376 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο.

Το ζήτημα της εποπτείας

Έτσι, τα βλέμματα στρέφονται στην επόμενη ημέρα. Ένα από τα ενδεχόμενα είναι να υπάρξει μια απλή (προβλέπεται από το two pack) εποπτεία, όπως συνέβη στην περίπτωση της Πορτογαλίας ή της Κύπρου. Ωστόσο, στην περίπτωση της χώρας μας υπάρχει μια βασική διαφορά σε σχέση τις άλλες χώρες που βγήκαν από τα Μνημόνια. Είναι το γεγονός ότι η παρούσα ελληνική κυβέρνηση διεκδίκησε και πέτυχε περαιτέρω διευθέτηση του δημόσιου χρέους. Σε αυτό το σημείο "πάτησε" ο απελθείς πρόεδρος του EWG, προσπαθώντας να συνδέσει τη συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με ένα νέο πλαίσιο δεσμεύσεων μιλώντας στην "Καθημερινή". Είναι βέβαιο ότι το χρέος θα αποτελέσει αντικείμενο της νέας διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης. Ωστόσο, τα "κόζια" έχουν αρχίσει να αλλάζουν στην Ευρώπη.

Αναβάθμιση από την S&P

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's προχώρησε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας μας κατά μια βαθμίδα σε Β από B-, προσθέτοντας επιπλέον ένα θετικό γεγονός στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

"Κατά την άποψή μας, οι προοπτικές για την ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί, μαζί με την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας και εν μέσω μίας περιόδου σχετικής πολιτικής σταθερότητας", αναφέρεται στην ανακοίνωση της S&P.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL