Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
“Πράσινο φως” για την υποδόση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

“Πράσινο φως” για την υποδόση

Το «πράσινο φως» αναμένεται να ανάψει στη σημερινή συζήτηση στο EuroWorking Group αναφορικά με την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα. Τα στοιχεία πληρωμών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων δείχουν πως η ελληνική πλευρά ξεπέρασε τους στόχους. Στο διάστημα Απριλίου- Σεπτεμβρίου, ο όγκος των καθαρών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου μειώθηκε κατά 1,524 δισ. ευρώ (από τα 6,588 δισ. ευρώ σε 5,064 δισ. ευρώ), υπερβαίνοντας κατά 324 εκατ. ευρώ τις απαιτήσεις που είχε θέσει ο ESM.

Η εκταμίευση της δόσης αναμένεται άμεσα και τα 800 εκατ. ευρώ, τα οποία θα οδεύσουν για τον ίδιο σκοπό στην ελληνική οικονομία οπότε και πάλι το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να επιτύχει καθαρή μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου κατά τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ.

Μεγάλη πρόοδος

Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης πηγές της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι «οι έως τώρα συναντήσεις έχουν εξελιχθεί ομαλά και αποτελεσματικά. Λύνονται σταδιακά οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν, ώστε να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης».

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για «πολύ καλό κλίμα συνεργασίας που επικρατεί σε όλα τα επίπεδα τόσο σε εκείνο των τεχνικών κλιμακίων, όσο και σε εκείνο των επικεφαλής».

«Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα θέματα κλείνουν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων», σημειώνουν.

Λύση για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Κυβερνητική πηγή με την οποία συνομίλησε το Avgionline ανέφερε ότι επετεύχθη ιδιαιτέρως ικανοποιητική συμφωνία στο «καυτό» ζήτημα της ένταξης στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για επιχειρήσεις που έχουν χρέη από 20.000 ευρώ μέχρι 50.000 ευρώ. Όπως πρόσθεσε «όποια επιχείρηση είχε λειτουργικά κέρδη 5.000 ευρώ για ένα έτος θα ενταχθεί», κάτι το οποίο συνεπάγεται ότι αφορά χιλιάδες μικρών και μεσαίων εταιρειών».

Η σημερινή ατζέντα

Οι συζητήσεις συνεχίζονται σήμερα, έχοντας στο επίκεντρο τις δημοσιονομικές εξελίξεις, ενώ τα ραντεβού περιλαμβάνουν επίσης το Δημόσιο Τομέα, την κοινωνική πρόνοια, και τα χρηματοπιστωτικά, και θα ξεκινήσουν από τις 12:00.

Την Δευτέρα συμφωνήθηκε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα είναι υψηλότερο από το 2,2% του ΑΕΠ, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει πως η επίδοση αυτή θα σημειωθεί μετά τη διανομή κοινωνικού μερίσματος της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ, όπως προβλέπει το προσχέδιο. Το θέμα του μερίσματος αποτελεί ένα από τα σημεία της διαπραγμάτευσης.

Ο προγραμματισμός προβλέπει ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου συζητήσεων αύριο Παρασκευή και επάνοδο των επικεφαλής των θεσμών στα τέλη Νοεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει μεσολαβήσει ικανή πρόοδος επί των προαπαιτούμενων για την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL