Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.3°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.8°C14.6°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
16.0°C16.0°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C19.1°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.6°C15.7°C
2 BF 69%
Υψηλότερο του 2,2% το πρωτογενές πλεόνασμα σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υψηλότερο του 2,2% το πρωτογενές πλεόνασμα σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο

Την πεποίθηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα είναι υψηλότερο του 2,2% που προβλέπει το προσχέδιο του προυπολογισμού του 2018, εξέφρασε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, εξερχόμενος της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών.

Ο ίδιος ανέφερε ότι παρουσίασε στους θεσμούς τα απαραίτητα στοιχεία που δείχνουν ότι αποπληρώθηκαν με τον απαιτούμενο ρυθμό οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, κάτι το οποίο ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ προς τη χώρα μας. Χαρακτηρικό είναι το γεγονός ότι ο ESM ανακοίνωσε ότι 26 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει για το θέμα αυτό. «Μια ικανοποιητική αξιολόγηση, υπό τους όρους της τρίτης δόσης της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα θα ανοίξει το δρόμο για το Διοικητικό Συμβούλιο να εξετάσει την αποδέσμευση των 800 εκατ. ευρώ που προορίζονται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών», αναφέρει η ανακοίνωση του ESM.

Όπως ανέφερε ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας το θέμα «έχει τελειώσει, διαπιστώνεται ότι υπάρχει καθαρή μεταβολή των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου κατά 1,5 δισ. ευρώ στο διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου, ή 1,25 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου», με μεγάλη προσπάθεια όπως είπε πολλών φορέων, αναφέροντας συγκεκριμένα την ΑΑΔΕ, τον ΕΦΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ.

Σχετικά με την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών το 2017  ανέφερε ότι οι δανειστές συμφωνούν πως φέτος το πλεόνασμα θα κλείσει πάνω από το στόχο. Η πρόβλεψή μας, είπε, αφορά σε πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 2,2% του ΑΕΠ, με την υπέρβαση να ξεπερνά τα 800 εκατομμύρια ευρώ, προσθέτοντας πως «οι θεσμοί θεωρούν ότι θα είναι σίγουρα πάνω από το 1,75%». Το θέμα της διανομής κοινωνικού μερίσματος, πάντως, δεν συζητήθηκε σήμερα, όπως πρόσθεσε. Για το 2018 έγινε «μια πρώτη συζήτηση σε καλό κλίμα» η οποία αναμένεται να συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε και ενδέχεται να υπάρχει μια τελική συμφωνία για το ζήτημα αυτό.

Οσον αφορά την εκταμίευση της επόμενης υποδόσης για ληξιπρόθεσμες οφειλές, η ίδια πηγή ανέφερε ότι αναμένεται να εκταμιευτεί στις αρχές Φεβρουαρίου και θα αποτελεί μέρος της δόσης που θα συνοδεύει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μαζί με την παροχή ρευστότητας για τη δημιουργία «μαξιλαριού».

Το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών, για αύριο Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017 διαμορφώνεται ως εξής:

09.30 Ενέργεια -Γ.Σταθάκης

11.00 Στρατηγική ανάπτυξης/Αναπτυξιακή Τράπεζα -Δ. Παπαδημητρίου

12:00 Χρηματοπιστωτικά (εξωδικαστικός συμβιβασμός)- Δ.Παπαδημητρίου, Ε.Τσακαλώτος, Σ.Κοντονής, Ε.Αχτσιόγλου

14:30 Επισκόπηση προγράμματος -Ε.Τσακαλώτος, Γ.Χουλιαράκης, Ε.Αχτσιόγλου, Δ.Λιάκος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL