Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Α. Χαρίτσης: Έργα 7 δισ. που θα φέρουν επενδύσεις 20 δισ. την επόμενη τριετία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Α. Χαρίτσης: Έργα 7 δισ. που θα φέρουν επενδύσεις 20 δισ. την επόμενη τριετία

Σειρά έργων για την επόμενη τριετία ύψους 7 δισ. ευρώ, τα οποία θα φέρουν συνολικές επενδύσεις στην οικονομία άνω των 20 δισ. ευρώ προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας σε συνεργασία με την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων. Τα παραπάνω ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο Αναπτυξιακό συνέδριο Κρήτης.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε "βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διαπραγματεύσεις με την Τράπεζα για τη χρηματοδότηση του μεγάλου αναπτυξιακού έργου εδώ στην Κρήτη, του ΒΟΑΚ, αλλά και η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα μέσω υποβρυχίου καλωδίου (360 εκ. ευρώ) που θα διασφαλίσει τη ενεργειακή επάρκεια του νησιού". Ακόμη, επισήμανε πως η κυβέρνηση έχει ήδη υπογράψει "συμφωνίες χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων που θα αποφέρουν στην οικονομία περισσότερα από 2 δισ. ευρώ κεφάλαια μέχρι το τέλους του έτους".

Από εκεί και πέρα, ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε πως ξεκινάει η συζήτηση για "παρεμβάσεις και τις πολιτικές εκείνες που θα οχυρώσουν την οικονομία και την κοινωνία" και θα "δημιουργήσουν ανάπτυξη βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη". Επίσης, ο ίδιος επισήμανε πως "Όλοι οι οικονομικοί δείκτες καταγράφουν μία σταθερή αναπτυξιακή δυναμική που ενισχύεται μήνα με τον μήνα", κάνοντας λόγο για μια αρχή "αναπτυξιακής πορείας" ωστόσο επέστησε την προσοχή καθώς "Φυσικά δεν πανηγυρίζουμε, η οικονομία κάνει τα πρώτα βήματά της στην ανάκαμψη μετά από 8 χρόνια βαθιάς ύφεσης. Τα χρόνια αυτά η χώρα γνώρισε μία πρωτοφανή κρίση αποεπένδυσης και καταστροφής παραγωγικού δυναμικού".

Ο αναπληρωτής υπουργός έθεσε δύο ως κυβερνητικούς στόχους, λέγοντας πως "Ο πρώτος είναι η αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης αποεπένδυσης στην οποία αναφέρθηκα πριν και την παροχή ουσιαστικής ρευστότητας στην οικονομία" και ο δεύτερος "η αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας".

Ο πρώτος θα καλυφθεί μέσα απο τα χρηματοδοτικά εργαλεία που αναπτύσσει η κυβέρνηση (Αναπτυξιακός, Νόμος, επενδυτικά Ταμεία, πακέτο Γιούνκερ), αλλά και από την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαίσίου για την εξυγίανση των τραπεζών (κόκκινα δάνεια, εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών) που επετεύχθη.

Και ο δεύτερος μέσα από την Επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία, την αύξηση των εξαγωγών και βελτίωση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και της ενίσχυσης της βιομηχανίας, της μεταποίησης και της αγροδιατροφής, που περιλαμβάνεται στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης, ο οποίος είναι ρεαλιστικός, καθώς όπως είπε στην αρχή της ομιλίας του "η συζήτηση που κάνουμε αυτές τις μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Είναι η συζήτηση για την επόμενη μέρα της οικονομίας και της χώρας".

Ολόκληρη η ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης,
Αλέξη Χαρίτση, στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Κρήτης 21/9/2017

Φίλες και φίλοι, η συζήτηση που κάνουμε αυτές τις μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Είναι η συζήτηση για την επόμενη μέρα της οικονομίας και της χώρας. Μέχρι τώρα ο δημόσιος διάλογος μονοπωλούνταν από τα ζητήματα των μνημονίων, των δημοσιονομικών στόχων, του χρέους. Κατανοητό φυσικά, με βάση την κατάσταση εξαίρεσης που αντιμετωπίζουμε από το 2010.
Αυτή η συζήτηση όμως δεν μας πάει παρακάτω. Τώρα είναι ανάγκη να κάνουμε το επόμενο βήμα. Να συζητήσουμε τις παρεμβάσεις και τις πολιτικές εκείνες που θα οχυρώσουν την οικονομία και την κοινωνία. Που θα δημιουργήσουν ανάπτυξη βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη. Που θα διασφαλίσουν ότι δεν θα ξαναζήσουμε καταστάσεις σαν και αυτές των προηγούμενων ετών, που τόσο δοκίμασαν την οικονομία.  Και αυτό εδώ το συνέδριο είναι το καλύτερο βήμα για να ξεκινήσουμε αυτή τη συζήτηση.
Τη συζήτηση αυτή την ανοίγουμε με καλούς οιωνούς. Όπως όλα δείχνουν, η οικονομία γυρίζει σελίδα, μπαίνει πλέον σταθερά στην ανάπτυξη.
Η οικονομία ανακάμπτει
Όλοι οι οικονομικοί δείκτες καταγράφουν μία σταθερή αναπτυξιακή δυναμική που ενισχύεται μήνα με τον μήνα.
Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2017, ενώ και το πρώτο τρίμηνο είχε καταγράψει αύξηση κατά 0,4%.
Τον Ιούλιο ο δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία κατέγραψε αύξηση κατά 8,6% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2016. Επιπλέον, ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής κατέγραψε αύξηση 6% το πρώτο εξάμηνο του 2017 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, η μεταποιητική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 2,8% το πρώτο εξάμηνο του 2017 σε ετήσια βάση, ενώ σύμφωνα με τη Makrit, η μεταποίηση κατέγραψε το Ιούλιο και τον Αύγουστο τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2008.
Το α’ επτάμηνο 2017 οι εξαγωγές αγαθών σημειώνουν ετήσια αύξηση 18% φθάνοντας το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας και με τις βιομηχανικές εξαγωγές να ηγούνται. Η μεταβολή στην ποιότητα των εξαγωγών διαφαίνεται από την αλλαγή στη σύνθεση του συνόλου των εξαγωγών, με τις εξαγωγές αγαθών που αποτελούσαν το 43% του συνόλου εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών το 2008 να φθάνουν το 55,5% τη διετία 2016-2017. Το ποσοστό των εξαγωγών από 21% του ΑΕΠ το 2006 βρίσκεται τώρα στο 31%.
Την ίδια στιγμή έχουμε μία θεαματική αύξηση των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, το πρώτο τετράμηνο του 2017 άγγιξαν τα 1, 4 δις. ευρώ, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2016 ήταν κάτω από 400 εκ. ευρώ. Συνολικά, το πρώτο εξάμηνο του 2017 αυξήθηκαν κατά 185% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2016.
Ο τουρισμός φέτος θα σπάσει νέο ρεκόρ με 30 εκ. τουρίστες να επισκέπτονται τη χώρα. Ήδη καταγράφεται σημαντική αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό σε σχέση με πέρυσι.
Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε, για τέταρτο συνεχές τρίμηνο, κατά 0,7% σε ετήσια βάση, στο δεύτερο τρίμηνο του 2017, έναντι αυξήσεως 1,2% στο πρώτο τρίμηνο.
Και το πιο σημαντικό, η ανεργία μειώνεται διαρκώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία έπεσε στο 21,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2017 έναντι 23,1% το αντίστοιχο του 2016. Το πρώτο πεντάμηνο του 2017 είχαμε τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης της απασχόλησης από το 2000. Με βάση τη δυναμική αυτή είναι εφικτός ο στόχος να πέσει κάτω από το 20% το 2018.
Η χώρα βγήκε από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος τους Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πραγματοποίησε την πρώτη της επιτυχημένη έξοδο στις αγορές. Τα spreads των ελληνικών ομολόγων έπεσαν περισσότερες από 300 μονάδες σε λιγότερο από έναν χρόνο, γεγονός που παρασέρνει προς τα κάτω και το κόστος του ιδιωτικού δανεισμού.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Alphabank η ανάκαμψη θα επιταχυνθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2017 στηριγμένη κυρίως στην αυξανόμενη ιδιωτική κατανάλωση και τουριστικές εισπράξεις, στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και στη δυναμική που αναπτύσσει ο μεταποιητικός τομέας.
Φυσικά δεν πανηγυρίζουμε, η οικονομία κάνει τα πρώτα βήματά της στην ανάκαμψη μετά από 8 χρόνια βαθιάς ύφεσης. Τα χρόνια αυτά η χώρα γνώρισε μία πρωτοφανή κρίση αποεπένδυσης και καταστροφής παραγωγικού δυναμικού. Ούτε υπάρχει έδαφος για πανηγυρισμούς όταν η ανεργία, αν και μειούμενη, παραμένει ακόμη τόσο υψηλή.
Ωστόσο αυτή η μεταστροφή του οικονομικού κλίματος είναι σημαντική. Μαρτυρά την έναρξη, μετά από πολλά χρόνια, μιας νέας αναπτυξιακής πορείας. Χρέος όλων μας – και δεν αναφέρομαι μόνο στο Υπουργείο Οικονομίας και την Κυβέρνηση, αλλά και στους παραγωγικούς φορείς και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – χρέος όλων μας είναι να δουλέψουμε ώστε αυτή η ανάπτυξη να είναι βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη.
Χρηματοδότηση
Οι δικές μας προσπάθειες επικεντρώνουν από την αρχή σε δύο στόχους. Ο πρώτος είναι η αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης αποεπένδυσης στην οποία αναφέρθηκα πριν και την παροχή ουσιαστικής ρευστότητας στην οικονομία. Σε αυτή την κατεύθυνση:
Απορροφήσαμε πλήρως τους πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013 ερχόμενη πρώτοι σε όλη την Ευρώπη, ενώ ενεργοποιήσαμε πρώτοι και το ΕΣΠΑ 2014-2020 καταγράφοντας ρεκόρ απορρόφησης για το 2016 (11,6%). Την προσπάθεια αυτή αναγνώρισε και το Eurogroup στην απόφασή της 15ης Ιουνίου όπου κάνει λόγο για «εξαιρετική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων από την Ελλάδα η οποία έφερε 11 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία τα δύο τελευταία χρόνια».
Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών – μελών της ΕΕ στην αξιοποίηση των πόρων του «Σχεδίου Γιούνκερ». Μέχρι στιγμής έχουν συμβασιοποιηθεί έργα ύψους 3,7 δις. ευρώ (μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή) και το ποσό αυτό θα αυξηθεί σημαντικά έως το τέλος του χρόνου.
Επιπλέον, έχουμε υπογράψει συμφωνίες χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων που θα αποφέρουν στην οικονομία περισσότερα από 2 δισ. ευρώ κεφάλαια μέχρι το τέλους του έτους. Με τους πόρους αυτούς χρηματοδοτούνται μεγάλα έργα υποδομών, ενισχύονται οι δήμοι για την υλοποίηση μικρών και μεσαίων έργων, δανειοδοτούνται απευθείας μεγάλες και κυρίως, μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στην ίδια κατεύθυνση, προετοιμάζουμε με την ΕΤΕπ μία σειρά έργων για την επόμενη τριετία ύψους 7 δισ. ευρώ που θα φέρουν συνολικές επενδύσεις στην οικονομία άνω των 20 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο  αυτής της προσπάθειας βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διαπραγματεύσεις με την Τράπεζα για τη χρηματοδότηση του μεγάλου αναπτυξιακού έργου εδώ στην Κρήτη, του ΒΟΑΚ, αλλά και η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης  με την ηπειρωτική χώρα μέσω υποβρυχίου καλωδίου (360 εκ. ευρώ) που θα διασφαλίσει τη ενεργειακή επάρκεια του νησιού.
Προχωράμε τέλος, στη δημιουργία εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας, στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών που θα καλύψει σημαντικές επενδυτικές και δανειακές ανάγκες που δεν μπορεί να καλύψει το τραπεζικό σύστημα. Η Τράπεζα θα παρέχει δάνεια και εγγυήσεις, ιδίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Ήδη τον Οκτώβρη θα έχουμε τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη συγκρότησή της
Παράλληλα συστήσαμε μία σειρά από νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία για την περαιτέρω χρηματοδότηση της οικονομίας και των επιχειρήσεων με στοχευμένο τρόπο. Αναφέρομαι στο νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το Ταμείο Υποδομών, το καινοτόμο Ταμείο Συνεπενδύσεων (EquiFund), το Ταμείο Μικροπιστώσεων και το Ταμείο «Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον» που θα στηρίξει την ενεργειακή αναβάθμιση ιδιωτικών κατοικιών. Μέσα από αυτά τα Ταμεία διοχετεύονται στην οικονομία περισσότερα από 3 δισ. ευρώ.
Πέρα από τους πρόσθετους πόρους που θα φέρουν στην οικονομία, τα νέα αυτά χρηματοοικονομικά εργαλεία είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να κινητοποιήσουν και τον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται να αντλήσουν σημαντικά κονδύλια από εγχώριους και ξένους ιδιώτες επενδυτές τα οποία και θα κατευθύνουν στους πιο δυναμικούς τομείς της οικονομίας.
Ήδη τις προηγούμενες μέρες υπογράψαμε συμφωνία με τη γαλλική αναπτυξιακή τράπεζα η οποία θα συμμετέχει με 30 εκ. ευρώ στο κεφάλαιο του νέου Ταμείου Συνεπενδύσεων (EquiFund), ενώ θα παρέχει και πολύτιμη τεχνογνωσία και για τη δημιουργία της δικής μας αναπτυξιακής τράπεζας. Η κίνηση αυτή είναι μία σημαντική ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Παραδοσιακά στην Ελλάδα η συνολική επενδυτική δαπάνη κατανέμονταν ισομερώς σε τρία μέρη – τις δημόσιες επενδύσεις, την ιδιωτική επένδυση και τις επενδύσεις που χρηματοδοτούσε ο τραπεζικός τομέας. Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες επενδύσεις, όπως ανέλυσα και πριν, βρισκόμαστε ήδη σε πολύ καλό δρόμο. Έχουμε υπερκαλύψει τον στόχο για τα επόμενα χρόνια. Με τα νέα ταμεία κινητοποιούμε και τον ιδιωτικό τομέα.
Η μεγάλη πρόκληση είναι να ξαναπάρει μπρος και το τραπεζικό σύστημα. Και εδώ έχουμε κάνει σημαντικές παρεμβάσεις. Ολοκληρώσαμε το θεσμικό πλαίσιο για την εξυγίανση των τραπεζών (κόκκινα δάνεια, εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών). Τώρα πρέπει και οι τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να ανακτήσουν τον ρόλο τους ως τον βασικό χρηματοδότη της οικονομίας και των επιχειρήσεων.
Όσο όμως θετική και αν είναι η βελτίωση του ΑΕΠ, αν δεν συνοδεύεται και από συνολικότερη αναβάθμιση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και βελτίωση της θέσης της στον διεθνή καταμερισμό εργασίας, θα είναι βραχυπρόθεσμη και σύντομα θα τη διαδεχτεί μία νέα κρίση. Όσο και αν βελτιώσουμε τη χρηματοδότηση στην οικονομία δεν θα καταφέρουμε πολλά αν δεν κατευθύνουμε τις νέες επενδύσεις σε ανταγωνιστικούς τομείς και δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης. Χρειάζεται λοιπόν η αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας. Αυτός είναι ο δεύτερος στόχος που δουλεύουμε από την αρχή στο Υπουργείο Οικονομίας.
Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου
Αυτό που πρωτίστως χρεοκόπησε το 2010 είναι το παραγωγικό μοντέλο πάνω στο οποίο δομήθηκε η ελληνική οικονομία τις περασμένες δεκαετίες. Ένα μοντέλο εσωστρεφές, χαμηλής τεχνολογίας, στηριγμένο κυρίως στην εσωτερική κατανάλωση και τον υπερδανεισμό. Η παραγωγική κρίση της χώρας προϋπάρχει της δημοσιονομικής. Τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία όπως η βιομηχανία, η μεταποίηση και η γεωργική παραγωγή συρρικνώθηκαν επικίνδυνα, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο κατέγραφε μόνιμα υψηλά ελλείμματα με τις εισαγωγές να υπερβαίνουν σταθερά κατά πολύ τις εξαγωγές. Αυτό το μοντέλο δεν μπορεί να ανακάμψει, η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας περνάει μέσα από την αλλαγή του.
Ο δικός μας αναπτυξιακός σχεδιασμός στοχεύει να ωθήσει την οικονομία σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που θα αξιοποιεί τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας και θα αντιμετωπίζει τις δομικές παθογένειες που μας έφεραν μέχρι εδώ.
Η στρατηγική μας στηρίζεται σε 3  πυλώνες:
Επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία και αξιοποίηση του υψηλά μορφωμένου και καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα.
Αύξηση των εξαγωγών και βελτίωση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.
Ενίσχυσης της βιομηχανίας, της μεταποίησης και της αγροδιατροφής.
Η Ελλάδα διαθέτει ένα ιδιαίτερα μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό, αξιόλογους νέους και νέες επιστήμονες και ερευνητές που διακρίνονται διεθνώς στους τομείς τους. Οι δαπάνες ωστόσο για την έρευνα και την καινοτομία ήταν μέχρι τώρα πολύ χαμηλές, αρκετά πιο κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ούτε όμως και οι επιχειρήσεις προέβαιναν σε σημαντικές δαπάνες για την έρευνα, την εξέλιξη των προϊόντων τους ή την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, ικανών να σταθούν στο απαιτητικό διεθνές περιβάλλον.
Το αποτέλεσμα ήταν η ελληνική οικονομία να αδυνατεί να αναβαθμιστεί τεχνολογικά, να διακρίνεται από χαμηλά επίπεδα καινοτομίας και να κινδυνεύει να χάσει το τρένο της μετάβασης προς μία οικονομία της γνώσης που είναι και η κυρίαρχη τάση στις χώρες του αναπτυγμένου κόσμου.
Την ίδια στιγμή οι περιορισμένες ευκαιρίες απασχόλησης αλλά και οι καταστροφικές πολιτικές απαξίωσης της εργασίας που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, είχαν ως αποτέλεσμα τη μαζική φυγή των νέων ανθρώπων, ιδίως των επιστημόνων και των ερευνητών, στο εξωτερικό. Πρόκειται για μία πρωτοφανή «αιμορραγία» ανθρώπων και κεφαλαίου που πλήττει σοβαρά τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας.
Την κατάσταση αυτή την αλλάζουμε αποφασιστικά. Αυξήσαμε σημαντικά τις δαπάνες για την έρευνα και την καινοτομία που για πρώτη φορά - και παρά την κρίση - θα ξεπεράσουν φέτος το 1% του ΑΕΠ.
Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε μία σειρά από προγράμματα, τόσο μέσα από το ΕΣΠΑ, τον νέο Αναπ. Νόμο, όσο και από εθνικούς πόρους, οικονομικής στήριξης φοιτητών, διδακτορικών και μεταδιδακτορικών φοιτητών αλλά και ενίσχυσης της ερευνητικής δραστηριότητας.
Πέρα όμως από τις αμιγώς δημόσιες δαπάνες σχεδιάσαμε στοχευμένα εργαλεία για την κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας και τη συμμετοχή των ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Προκηρύξαμε ένα από τα πιο εμβληματικά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ – το Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ. Με δημόσιους πόρους που ξεπερνάνε τα 430 εκ. ευρώ (αυξήσαμε πρόσφατα τον π/υ από τα 280 εκ. ευρώ, λόγω της μεγάλης ζήτησης). θα χρηματοδοτήσει την έρευνα και την καινοτομία και κυρίως τη σύμπραξη επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων για την προώθηση της εφαρμοσμένης έρευνας και την οικονομική και επιχειρηματική αξιοποίηση ώριμων ερευνητικών αποτελεσμάτων.
Το πρόγραμμα συνάντησε πολύ μεγάλη επιτυχία, στον πρώτο κύκλο υποβλήθηκαν περισσότερες από 1600 προτάσεις από επιχειρήσεις και συμπράξεις επιχειρήσεων και ιδρυμάτων, συνολικού προϋπολογισμού που ξεπερνά τα 1,6 δισ. ευρώ.
Από την Κρήτη η οποία διαθέτει ορισμένα από τα καλύτερα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, όπως το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), υποβλήθηκαν σχέδια ύψους 100 εκ. ευρώ περίπου.
Την ίδια στιγμή προχωράμε στη δημιουργία ενός νέου μεγάλου Ταμείου Συνεπενδύσεων (EquiFund) που θα χρηματοδοτήσει με τη μορφή της συμμετοχής στο μετοχικό τους κεφάλαιο νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, θα παράσχει υποστήριξη σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής τους και θα προωθήσει τις συνέργειες και τις συνεργασίες μεταξύ τους στην κατεύθυνση των ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας. Με προϋπολογισμό 350 εκ. ευρώ είναι το μεγαλύτερο τέτοιο ταμείο που υλοποιείται αυτή την περίοδο στην Ευρώπη.
Σε ό,τι αφορά την ανάσχεση του brain drain, πέρα από τις πολιτικές που δημιουργούν νέες σταθερές και ποιοτικές θέσεις εργασίας ικανές να κρατήσουν τους νέους ανθρώπους στην Ελλάδα, διαμορφώσαμε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα («Γέφυρες Γνώσεις και Συνεργασίας») που δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό και για όσο διάστημα θα συνεχίσουν να παραμένουν εκεί να «συνδεθούν» και πάλι με τη χώρα, να μεταφέρουν τις γνώσεις και εμπειρίες τους, είτε επιλέγουν να συνεχίσουν να εργάζονται στο εξωτερικό είτε ενδιαφέρονται να γυρίσουν ή να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Συνολικά υλοποιούμε μία αναπτυξιακή στρατηγική που στοχεύει στην τεχνολογική αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, στην παραγωγική αξιοποίηση του υψηλά μορφωμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα και στην επένδυση στην καινοτομία με σκοπό τη διαφοροποίηση και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Η προσπάθεια αυτή όμως δεν περιορίζεται μόνο σε ορισμένους καινοτόμους κλάδους της οικονομίας. Απλώνεται σε όλο το εύρος της οικονομικής και παραγωγικής δραστηριότητας. Τόσο στο επίπεδο της χρηματοδότησης όσο και των θεσμικών παρεμβάσεων (όχι μόνο κλαδικές αλλά και οριζόντιες πολιτικές).
Εξαγωγές
Διαμορφώνουμε τα κατάλληλα εργαλεία για την ενίσχυση των εξαγωγών και τη βελτίωση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.
Όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την επιχειρηματικότητα προβλέπουν μεγαλύτερη ενίσχυση για τις επιχειρήσεις που αναπτύσσουν εξαγωγική δραστηριότητα.
Πρόγραμμα «Επιχειρώ Έξω». Προχωράμε σε ειδικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την προώθηση της διεθνοποίησης των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί τη συμμετοχή των επιχειρήσεων σε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις καθώς και άλλους τρόπους προώθησης των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές.
Στα προγράμματα επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ και στα καθεστώτα του νέου Αναπ. Νόμου προβλέπεται υψηλότερη βαθμολογία και ενίσχυση για τις επιχειρήσεις που αναπτύσσουν εξαγωγική δραστηριότητα.
Αυτές τις μέρες επίσης ξεκινήσαμε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα από το νέο ΕΣΠΑ, σε συνεργασία με το Εnterprise Greece, (προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ), για τη διαμόρφωση Ελληνικού σήματος στα προϊόντα αγροδιατροφής. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη ενιαίας ταυτότητας για τα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα και τις συναφείς υπηρεσίες που χρησιμοποιούν ή αξιοποιούν τα προϊόντα αυτά. Στην ανάπτυξη Συστήματος Πιστοποίησης της ποιότητας αυτών των προϊόντων με βάση τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές αλλά και στην προώθηση της αναγνωρισιμότητας των προϊόντων αγροδιατροφής στις διεθνείς αγορές με βάση αυτό το σήμα.
Το πρόγραμμα αυτό ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα του κλάδου της αγροδιατροφής και αναβαθμίζει τα ελληνικά προϊόντα τα οποία, με όχημα την εξαιρετική τους ποιότητα, μπορούν να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο και καλύτερους όρους στις διεθνείς αγορές, με τη βοήθεια ενός καταξιωμένου και διεθνώς αναγνωρισμένου σήματος ποιότητας.
Σε συνεργασία με την ΕΤΕπ υλοποιούμε πρόγραμμα στήριξης του εξωτερικού εμπορίου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 400 εκ. ευρώ. Το πρόγραμμα (Trade Finance Facility)  θα παρέχει εγγυήσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τη διευκόλυνση των εισαγωγών και εξαγωγών τους.
Σε θεσμικό επίπεδο:
Διασφαλίσαμε οριστικά τις ελληνικές εξαγωγές δημιουργώντας ανεξάρτητο εθνικό φορέα διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) αναγνωρισμένο από την αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή.
Δημιουργούμε, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, πληροφοριακό σύστημα και διαδικτυακή πύλη εξωστρέφειας. Θα καταγράφει και θα συγκεντρώνει κάθε απαραίτητη πληροφορία για την εξαγωγική πολιτική, θα αποτελεί κέντρο γνώσης αποτυπώνοντας με σύγχρονα εργαλεία το εσωτερικό και διεθνές περιβάλλον, λειτουργώντας ως πολύτιμη διαδικτυακή πύλη ενημέρωσης για τις επιχειρήσεις που αναπτύσσουν ή θέλουν να αναπτύξουν εξαγωγική δραστηριότητα.
Βιομηχανία – μεταποίηση – αγροδιατροφή
Μία από τις συνέπειες του στρεβλού παραγωγικού μοντέλου που επικράτησε τις προηγούμενες δεκαετίες στη χώρα ήταν η ραγδαία αποβιομηχάνιση. Αυτό είχε πολλαπλές αρνητικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η οικονομία να εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις εισαγωγές, εμφανίζοντας διαρκώς αυξανόμενα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και επιβαρύνοντας σημαντικά το εξωτερικό χρέος. Την ίδια στιγμή που οι πάλαι ποτέ σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία έδιναν τη θέση τους σε επισφαλείς και κακοπληρωμένες δουλειές στον τομέα των υπηρεσιών.
Το ξεπέρασμα της κρίσης και η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας περνούν αναγκαστικά μέσα από την στροφή όλο και περισσότερων παραγωγικών συντελεστών στον δευτερογενή τομέα, την αναζωογόνηση της βιομηχανίας και την στήριξη της μεταποίησης,  με όρους όμως που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα τους στις νέες πιο απαιτητικές συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας, τον σεβασμό στο περιβάλλον και την κοινωνική ισορροπία και δικαιοσύνη.
Για πρώτη φορά βρίσκεται σε ένα ενιαίο χαρτοφυλάκιο τόσο η βιομηχανία όσο και τα χρηματοδοτικά – αναπτυξιακά εργαλεία (ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός Νόμος κλπ). Μπορούμε λοιπόν να σχεδιάσουμε μία βιομηχανική πολιτική και ταυτόχρονα να κινητοποιήσουμε και τα κατάλληλα χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα την στηρίξουν.
Το σχέδιο μας για τη βιομηχανία στηρίζεται στο τρίπτυχο «ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας – εξωστρέφεια – περιβαλλοντική βιωσιμότητα».
Στο ΕΣΠΑ υπάρχουν συγκεκριμένα προγράμματα που χρηματοδοτούν τις συνέργειες και τις συνεργασίες μεταξύ των επιχειρήσεων στον τομέα της βιομηχανίας και της μεταποίησης για τη δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων. Προγράμματα επίσης που ενισχύουν την εξωστρέφεια και τη διεθνοποίηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με στόχο το άνοιγμα τους στις διεθνείς αγορές.
Στον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ εισάγουμε μία εντελώς διαφορετική αντίληψη για τη διαχείριση των πόρων που στηρίζεται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της βιομηχανικής συμβίωσης, που δίνει προτεραιότητα στην επέκταση του κύκλου ζωής των  προϊόντων, στην μείωση των αποβλήτων και στη μετατροπή τους σε χρήσιμες πρώτες ύλες για τη βιομηχανία. Υλοποιούμε λοιπόν μία σειρά από προγράμματα όπως για παράδειγμα η «Ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας» με προϋπολογισμό 20 εκατ. €, μέσω του οποίου χρηματοδοτούμε νέες ή υφιστάμενες επιχειρήσεις που θα ειδικευτούν στην αξιοποίηση των αποβλήτων, στην ανακύκλωση και στη διάθεση πρώτων υλών από επαναχρησιμοποίηση.
Παράλληλα, μέσα από το νέο Ταμείο Υποδομών που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τους επόμενους μήνες, θα χρηματοδοτηθούν κρίσιμα έργα υποδομών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στον τομέα του περιβάλλοντος και στη βιομηχανία μέσω της χρηματοδότησης των βιομηχανικών – βιοτεχνικών πάρκων. Τα βιομηχανικά πάρκα είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος μας. Βασική προτεραιότητα της κυβερνητικής βιομηχανικής πολιτικής είναι η ενίσχυση της χωροθέτησης της βιομηχανίας σε οργανωμένους υποδοχείς. Για αυτό το λόγο, έχουμε προβεί σε βελτιώσεις του νομικού πλαισίου και εκπονήσαμε επιχειρησιακό σχέδιο για την ανάδειξη των περιοχών των περιφερειακών ενοτήτων της Ελληνικής Επικράτειας όπου καθίσταται απαραίτητη η ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων.
Στην Κρήτη υπάρχουν πέντε ολοκληρωμένες Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές και δύο νέα Επιχειρηματικά Πάρκα, όπως η ΒΙΠΕ Ηρακλείου που είναι από τις παλιότερες στην Ελλάδα (ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1972).

Ιδιαίτερα για την στήριξη του πολύ σημαντικού για την Κρήτη τομέα της αγροδιατροφής, συστήσαμε το Φόρουμ αγροδιατροφής – βιομηχανίας – τουρισμού που έρχεται να συνδέσει με συγκεκριμένες πολιτικές και κίνητρα τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα με την μεταποιητική βιομηχανία και το τουριστικό σύμπλεγμα. Τα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα αγροδιατροφής θα μεταποιούνται από ελληνικές μεταποιητικές βιομηχανίες με βάση τις πιο σύγχρονες πρακτικές και θα τροφοδοτούν τα ξενοδοχεία και τις τουριστικές επιχειρήσεις. Δεν είναι δυνατόν ο τουριστικός κλάδος της χώρας να χρησιμοποιεί σε τόσο μεγάλο βαθμό εισαγόμενα προϊόντα αγροδιατροφής τα οποία είναι πολλές φορές, και πιο ακριβά και κατώτερης ποιότητας από τα εγχώρια.
Επίσης, στον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο που ψηφίσαμε και εφαρμόζουμε η βιομηχανία και η μεταποίηση αποτελούν τομείς προτεραιότητας. Ο νέος Νόμος συνάντησε μεγάλο ενδιαφέρον. Σε λίγους μόλις μήνες λειτουργίας του υποβλήθηκαν περί τα 800 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 2 δις. ευρώ. Η πλειοψηφία μάλιστα αυτών των σχεδίων (56%) είναι στη βιομηχανία, τη μεταποίηση και την αγροδιατροφή. Στην Κρήτη, οι συνολικές υποβολές στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο μέχρι τώρα ανέρχονται στα 162 εκατ. €, σε ποσοστό περίπου 10% των υποβολών της χώρας. Από αυτές, περίπου το 15% αφορούν τον τομέα της Βιομηχανίας.
Σε ότι αφορά τους παλιούς αναπτυξιακούς νόμους, με στοχευμένες παρεμβάσεις προσπαθούμε να επιταχύνουμε τόσο τους απαραίτητους ελέγχους όσο και τις διαδικασίες πληρωμών. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι στελεχώσαμε το μητρώο με νέα μέλη και εκδώσαμε για πρώτη φορά οδηγό ελέγχου ενώ με τροπολογίες του επόμενου διαστήματος, όπως αυτή για την αύξηση της ελάχιστης δόσης από 20 σε 300 χιλ. €, θα ενισχύσουμε τη ρευστότητα των επενδυτών.
Στην τελευταία επίσης, συμφωνία με τους θεσμούς εξασφαλίσαμε 300 εκ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας, για  την ενεργειακή αναβάθμιση ενεργοβόρων βιομηχανιών που θα μειώσει σημαντικά το κόστος λειτουργίας τους και θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά τους (ένα από τα παραδοσιακά προβλήματα της ελλ. βιομηχανίας είναι το υψηλό κόστος ενέργειας).
Παρά την κρίση και τη συρρίκνωση του υπέστη ο βιομηχανικός κλάδος τις προηγούμενες δεκαετίες υπάρχει ακόμη στη χώρα σημαντικό δυναμικό στη βιομηχανία. Εταιρίες που επενδύουν σε σύγχρονες υποδομές, είναι ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς.
Θεσμικές παρεμβάσεις
Για την περαιτέρω διευκόλυνση των επιχειρήσεων και την προσέλκυση νέων επενδύσεων προχωρήσαμε και σε μία σειρά από θεσμικές παρεμβάσεις.
Απλοποίηση και επιτάχυνση της σύστασης των επιχειρήσεων – one stop shops.
Απλοποίηση και επιτάχυνση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Άμεση αδειοδότηση με μία απλή γνωστοποίηση – ουσιαστικοί έλεγχοι στην πραγματική λειτουργία της επιχείρησης που διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια πολιτών και εργαζομένων. Ήδη λειτουργεί το πληροφοριακό σύστημα για την γνωστοποίηση της αδειοδότησης επιχειρήσεων μεταποίησης τροφίμων και ποτών αλλά και τον κλάδο των logistics. Περισσότερες από 11.000 επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από το νέο σύστημα σε μόλις τρείς μήνες λειτουργίας του.
Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης των οφειλών που  συγκεντρώνει και εξορθολογίζει τις οφειλές των επιχειρήσεων προς το δημόσιο και τις τράπεζες, καθιστώντας εφικτή την εξυπηρέτηση τους και διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τη συγκρότηση επιχειρηματικών πάρκων που συγκεντρώνουν τη παραγωγική δραστηριότητα σε οργανωμένους χώρους με τις κατάλληλες υποδομές, μειώνοντας το κόστος παραγωγής και προωθώντας τις συνέργειες μεταξύ των επιχειρήσεων.
Ενεργοποιήσαμε και απλοποιήσαμε το πλαίσιο λειτουργίας στον κρίσιμο για την παραγωγή, τομέα των logistics.

Και φυσικά όλοι οι παραπάνω τομείς προτεραιότητας που ανέλυσα πλαισιώνονται από μία μεγάλη προσπάθεια επέκτασης και εκσυγχρονισμού των βασικών υποδομών της χώρας. Ολοκληρώσαμε τους μεγάλους οδικούς άξονες της χώρας που είχαν παγώσει για μία δεκαπενταετία, αναβαθμίζουμε τα περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια συνδέοντάς τα με τους μεγάλους οδικούς άξονες και τα βιομηχανικά κέντρα και υποστηρίζουμε τη δημιουργία κέντρων logistics.
Τέλος, υλοποιούμε μία σειρά από μικρά και μεσαία έργα στους Δήμους όλης της χώρας – από την αξιοποίηση του πολιτιστικού και τουριστικού τους αποθέματος, μέχρι τον εκσυγχρονισμό των τοπικών υποδομών και τη στήριξη της τοπικής παραγωγικής δραστηριότητας. Έργα που αναβαθμίζουν τις τοπικές αναπτυξιακές προοπτικές και τα οποία έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες. Συνολικά κατευθύνουμε στους Δήμους για τέτοιες παρεμβάσεις περισσότερα από 1 δισ. ευρώ.

Ειδικά για την Κρήτη
ΕΣΠΑ
Περιβάλλον/απορρίμματα:
Στον τομέα των απορριμμάτων, έχουν ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ σημαντικά έργα που ξεπερνούν συνολικά τα 58 εκατ. €. (Πρόκειται για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου (32 εκατ. €), η Μονάδα Μηχανικής Διαλογής Σύμμεικτων Απορριμμάτων και Κομποστοποίησης στο ΧΥΤΑ του Δήμου Χερσονήσου (21 εκατ. €) και την Κατασκευή Μονάδας κομποστοποίησης του Δήμου Αρχανών- Αστερουσίων (5 εκατ. €).)

Έχει επίσης εγκριθεί ένα σημαντικό έργο ύδρευσης («ΥΔΡΕΥΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ- ΕΡΓΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ», ) ύψους 44 εκ. ευρώ και δύο έργα δημιουργίας μονάδων αφαλάτωσης ύψους 4,5 εκ. ευρώ (Πρόκειται για τη Μονάδα αφαλάτωσης της ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου Κρήτης δυναμικότητας 3 χιλιάδων κυβικών μέτρων πόσιμου νερού την ημέρα (2,2 εκατ. €) και η Μονάδα αφαλάτωσης και το εξωτερικό υδραγωγείο Πανόρμου – Ρούμελη Δήμου Μυλοποτάμου (2,2 εκατ. €). )

Αστική αναζωογόνηση:
Στον τομέα της βελτίωσης και αναζωογόνησης του αστικού περιβάλλοντος,  έχουν ήδη ενταχθεί έργα 3εκατ. €. Έργα όπως η περιβαλλοντική αναβάθμιση του Πάρκου «Γεωργιάδη» στο Ηράκλειο (1 εκατ. €), το κέντρο προβολής της κτηνοτροφίας και της βιοποικιλότητας στο Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη (1 εκατ. €) και η μετατροπή χώρου του εργοστασίου «Μίνως» σε πάρκο εκθεσιακών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων (900 χιλ. €) θα συνεισφέρουν στην τουριστική αξιοποίηση της περιοχής και την οικονομική της ανάπτυξη.

Επιχειρηματικότητα:
Ταυτόχρονα, στον τομέα της επιχειρηματικότητας, συνολικά 35 εκατ. € αναμένεται να διατεθούν σε επιχειρήσεις της Κρήτης από τις τέσσερις προσκλήσεις του προγράμματος ΕΠΑΝΕΚ.

Στηρίζουμε τον Τουρισμό μέσω του ΕΣΠΑ. Άμεσα θα ανακοινωθεί η πρόσκληση των 120 εκατ. € για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για τη δράση που χρηματοδοτεί την αναβάθμιση τουριστικών επιχειρήσεων. Ήδη στην Κρήτη, από το τρέχον πρόγραμμα για τον τουρισμό, 308 δικαιούχοι θα επιδοτηθούν με 14 εκ . €
Το μεγάλο ενδιαφέρον της Κρήτης στον τομέα του Τουρισμού αποτυπώνεται και στις υποβολές στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Συνολικά υπεβλήθησαν 47 προτάσεις με συνολικό π/υ 117 εκατ. €. Ήδη αυξήσαμε τον προϋπολογισμό του προγράμματος με 5 εκ. ευρώ για την Κρήτη.

Επιπλέον, ακολουθεί νέο πρόγραμμα για την αξιοποίηση εμβληματικών κτιρίων των Δήμων.

Περιφερειακό Πρόγραμμα:
Αναγνωρίζουμε την ανάγκη για περισσότερα έργα στην Κρήτη. Για αυτό, εγκρίνουμε τη διάθεση επιπλέον πιστώσεων στο Περιφερειακό Πρόγραμμα, σε ειδικούς τομείς όπως η εκπαίδευση και η κοινωνική συνοχή. Η αύξηση ξεπερνά το 160%.  
Εθνικό σκέλος του ΠΔΕ
Το 2016 προβήκαμε σε αύξηση του Εθνικού Σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την Κρήτη κατά 271%.
Για το 2017, έχουμε διαθέσει ήδη 38 εκατ. € για ώριμα έργα από εθνικούς πόρους. Πρόκειται για έργα βελτίωσης της προσβασιμότητας αλλά και για περιβαλλοντικά έργα, όπως η κατασκευή δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης σε διάφορες περιοχές της πόλης Ηρακλείου (2 εκατ. €).


ΔΕΥΑ - Δίκτυο Ύδρευσης Ηρακλείου
Πρόκειται για ένα ζωτικής σημασίας έργο για την πόλη του Ηρακλείου που θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες. Το μεγάλο αυτό έργο ύψους περίπου 25 εκ. θα πραγματοποιηθεί στην ώρα του. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει, μέσα από συγχρηματοδοτούμενες πηγές (ΕΣΠΑ), εθνικούς πόρους και συμφωνίες με την ΕΤΕπ, την αναγκαία χρηματοδότηση για την υλοποίηση του.
Επιπλέον, με ρύθμιση που φέραμε πρόσφατα στη βουλή αλλάξαμε το πλαίσιο χρηματοδότησης των ΔΕΥΑ ώστε να μπορούν να χρηματοδοτηθούν έως και 100% από εθνικούς πόρους. Η ρύθμιση αυτή αντιμετωπίζει το χρόνιο πρόβλημα υποχρηματοδότησης των ΔΕΥΑ και επιτρέπει την υλοποίηση των απαραίτητων έργων επέκτασης και εκσυγχρονισμού των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης στους Δήμους όλης της χώρας.

Τέλος, χρηματοδοτούμε την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων του νησιού με περισσότερα από 5 εκ. ευρώ:
Αποκατάσταση Δημοτικού Κολυμβητηρίου Χανίων (3,5 εκ. ευρώ)
Επισκευή του γηπέδου Lido Soccer στο Ηράκλειο (115.000 ευρώ)
Ανακαίνιση κλειστού σταδίου Ρεθύμνου (1,5 εκ. ευρώ)

Ανάπτυξη και εργασία
Θέλω σε αυτό το σημείο να επιμείνω λίγο περισσότερο στο ζήτημα της κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης που ανέφερα πριν. Όλες μας οι προσπάθειες, στο χρηματοδοτικό και στο θεσμικό αποσκοπούν στη δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας. Για μας η ανάπτυξη περνάει μέσα από την αναβάθμιση της εργασίας. Γι αυτό σε όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ (αλλά και όσα χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους) βάλαμε ρήτρα εργασίας. Οι επιχειρήσεις που ενισχύονται υποχρεούνται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.
Επιπλέον καλύπτουμε το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος (το πρώτο διάστημα) για τις επιχειρήσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.
Τέλος, με πρόσφατη διάταξη που φέραμε πρόσφατα στη βουλή οι επιχειρήσεις που διεκδικούν κρατική ενίσχυση υποχρεούνται να τηρούν την εργατική νομοθεσία.

Ανακεφαλαιώνοντας, οι προσπάθειες μας εστιάζουν σε δύο κατευθύνσεις:
αντιμετώπιση της κρίσης αποεπένδυσης με αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα κινητοποιώντας πρόσθετους πόρους και προσελκύοντας ποιοτικές εγχώριες και ξένες επενδύσεις. Επαναεκκίνηση του τραπεζικού συστήματος ως βασικού αιμοδότη των επιχειρήσεων και της επενδυτικής δραστηριότητας.
Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου ώστε οι πόροι αυτοί και οι νέες επενδύσεις να κατευθυνθούν δυναμικούς τομείς, εκεί που η οικονομία διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας ικανά να σταθούν στον διεθνή ανταγωνισμό.
Η ελληνική οικονομία κινείται πλέον σε ρυθμούς ανάπτυξης, η ανεργία μειώνεται μήνα με το μήνα. Βαδίζουμε σταθερά στην έξοδο από τα μνημόνια και την επιτήρηση, σε λιγότερο από έναν χρόνο από σήμερα.
Τώρα έχουμε όλοι ένα μεγάλο χρέος απέναντι στους πολίτες – να διασφαλίσουμε ώστε αυτή η ανάπτυξη να είναι βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη.
Βιώσιμη σημαίνει να στηρίζεται σε γερές βάσεις, εκεί που η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, χωρίς να επαναλαμβάνει τις παθογένειες του παρελθόντος που μας οδήγησαν σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση.
Κοινωνικά δίκαιη σημαίνει οι καρποί της να διαχέονται ισότιμα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και ιδίως σε αυτούς που παράγουν τον πλούτο. Να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα μίας οικονομίας των δύο τρίτων ή ακόμα χειρότερα του ενός τρίτου, όπου ο πλούτος συσσωρεύεται προκλητικά στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας και τα λαϊκά στρώματα βλέπουν τη θέση τους να χειροτερεύει διαρκώς.
Αυτό το στοίχημα δεν μπορεί να κερδηθεί χωρίς τον συντονισμό και τη συνεργασία όλων μας – κυβέρνησης, τοπικής αυτοδιοίκησης, παραγωγικών φορέων και κοινωνίας των πολιτών. Οι μεγάλες παρεμβάσεις που απαιτεί μπορούν να γίνουν μόνο μέσα από πλατιά δημοκρατική διαβούλευση και την ενεργητική συμμετοχή της κοινωνίας. Αυτή τη διαβούλευση έρχονται να ανοίξουν τα περιφερειακά συνέδρια, σαν και αυτό που συμμετέχουμε αυτή τη στιγμή.
Ως Υπουργείο Οικονομίας έχουμε ήδη αναπτύξει μία πολύ καλή και στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τους Δήμους, την οποία θέλουμε το επόμενο διάστημα να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL