Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Καθαρή έξοδος το 2018 και γρήγορη αξιολόγηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καθαρή έξοδος το 2018 και γρήγορη αξιολόγηση

Δύο είναι οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Ο πρώτος αφορά την "καθαρή έξοδο" της χώρας μας από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 και ο δεύτερος που είναι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης μέχρι το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Τα παραπάνω έθεσε στη δημόσια συζήτηση χθες υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας με δημοσιογράφους και τονίζοντας ότι στο μεσοδιάστημα των δύο στόχων θα υπάρξουν σοβαρές συζητήσεις για το τι θα γίνει με ενδεχόμενη πιστοληπτική γραμμή στήριξης, τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς και οι αποφάσεις που θα ληφθούν για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ τους επόμενους 6-8 μήνες θα παρεμβληθούν και άλλες έξοδοι της χώρας μας στις αγορές.

Το ίδιος στέλεχος δήλωσε αισιόδοξο για την επίτευξη του στόχου για την ανάπτυξη στο 1,8% φέτος, προαναγγέλλοντας ότι θα υπάρξει υπέρβαση του αντίστοιχου για το πλεόνασμα, ποσό το οποίο θα διατεθεί για κοινωνικούς και αναπτυξιακούς λόγους.

Ωστόσο δεν απέκλεισε να χρειαστούν επιπλέον μέτρα το 2018, εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει κάποια απόκλιση (σ.σ.: βρίσκονται εκτός στόχων τα έσοδα από αυτοαπασχολούμενους και αγρότες), αναδεικνύοντας ως παράγοντες ανησυχίας για την τρίτη αξιολόγηση ενδεχόμενες αξιώσεις του ΔΝΤ, αλλά και το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών.

Οι συζητήσεις του 2018

Η κυβέρνηση θα πρέπει να τρέξει γρήγορα στο θέμα της αξιολόγησης, καθώς, όπως εξηγούσε υψηλόβαθμος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ, η Ελλάδα δεν θέλει να είναι μέρος του προβλήματος όταν θα ξεκινήσουν οι σοβαρές συζητήσεις μετά τον Ιανουάριο του 2018. Αναφερόμενος στις συζητήσεις που θα γίνουν τότε, ο ίδιος ανέφερε ότι τα βασικά ζητήματα είναι τρία:

1. Ο τρόπος που θα πραγματοποιηθεί η έξοδος της χώρας μας από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

2. Ο ρόλος που θα έχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα (τον Ιανουάριο αναμένεται να υπάρχει σχετική απόφαση του συμβουλίου του Ταμείου για το αν θα παραμείνει στο πρόγραμμα και με ποιο τρόπο).

3. Ποιες επιπλέον αποφάσεις θα ληφθούν για το ελληνικό χρέος.

Σχετικά με την έξοδο από το πρόγραμμα ο στόχος είναι να είναι καθαρή (χωρίς πιστοληπτική γραμμή) και γι' αυτόν τον σκοπό μέχρι τους επόμενους 6-7 μήνες θα υπάρξουν και άλλες έξοδοι της χώρας μας στις αγορές προκειμένου να ενισχυθεί το λεγόμενο «μαξιλάρι». Πάντως, ο ίδιος παράγοντας δεν απέκλεισε να υπάρχει ένα ευρύ φάσμα πραγμάτων που θα συζητηθεί για τον τρόπο εξόδου της χώρας μας από το Μνημόνιο, η συζήτηση για την οποία θα γίνει κατά τη διάρκεια της άνοιξης του 2018.

Κοινωνικό μέρισμα

Ο ίδιος είπε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα μη επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα το 2017, προσθέτοντας ότι θα υπάρχει σίγουρα υπέρβαση του στόχου, η οποία θα διανεμηθεί στους πολίτες. Για το θέμα αυτό τόνισε ότι η όποια υπέρβαση δεν θα κατευθυνθεί σε συντάξεις, αλλά βάσει της συμφωνίας που υπάρχει με τους θεσμούς θα πάει στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και σε άλλες κοινωνικές δαπάνες, σε αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και σε αναπτυξιακά προγράμματα.

Παραδέχτηκε ακόμη ότι υπάρχει ήδη σχεδιασμός για το πού θα πάνε τα χρήματα και στην πρώτη με δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου θα υπάρχει καθαρή εικόνα για το τι θα γίνει.

Ανησυχία για το ΔΝΤ

Για το 2018 ο λογαριασμός, αναλόγως με τις προθέσεις του ΔΝΤ, φαίνεται να μην είναι οριστικός. «Εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη απόκλιση για το 2018. Αν υπάρξει, θα το δούμε, είμαστε δεσμευμένοι στον στόχο 3,5% του ΑΕΠ».

Γι' αυτό και ως έναν παράγοντα ανησυχίας ανέδειξε τις πιθανές απαιτήσεις τις οποίες μπορεί να προβάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο έδειξε να ανησυχεί και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Επίσης ο ίδιος παράγοντας τόνισε ότι τον ανησυχεί το τι θα γίνει στις γερμανικές εκλογές, καθώς έκρινε ότι μία ενδεχόμενη συνεργασία CDU και Φιλελευθέρων δεν θα ήταν μία καλή εξέλιξη. Ωστόσο είπε ότι κάτι τέτοιο δεν φαίνεται εφικτό βάσει των δημοσκοπήσεων.

Κανένα θέμα με τις τράπεζες

Αναφορικά με το ζήτημα που έχει θέσει το Ταμείο σε σχέση με το ότι θα πρέπει να γίνει νέος κεφαλαιακός έλεγχος στις ελληνικές τράπεζες, το ίδιο στέλεχος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν βλέπω τον λόγο να γίνει κάτι τέτοιο». Μάλιστα πρόσθεσε πως η Ελλάδα ως ευρωπαϊκή χώρα υπόκειται σε συγκεκριμένους ευρωπαϊκούς οργανισμούς οι οποίοι εποπτεύουν τις ελληνικές συστημικές τράπεζες (ΕΚΤ, SSM).

Παράλληλα ανέφερε ότι, όπως γνωρίζει, το ΔΝΤ είχε θέσει πρόσφατα το θέμα χωρίς να βασίζεται σε κάποια συγκεκριμένη μελέτη συμπληρώνοντας ότι η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί δε θεωρεί ότι συντρέχει κάποιος λόγος να πραγματοποιηθεί έλεγχος στις ελληνικές τράπεζες, εκτός και αν η ελληνική πλευρά ζητούσε κάτι τέτοιο επισήμως. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει κάτι τέτοιο η ελληνική πλευρά.

Στοίχημα για την ανάπτυξη

Εν τω μεταξύ έδειξε σίγουρος ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 1,8% -"είμαι τόσο σίγουρος, που βάζω στοίχημα... ένα ουισκάκι»- είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως το τρίτο τρίμηνο πάει «σούπερ» , ενώ το τέταρτο τρίμηνο θα είναι κατά τι χειρότερο από το τρίτο όπως συμβαίνει παραδοσιακά.

Επιπλέον παραδέχτηκε ότι υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα στα έσοδα του φόρου εισοδήματος, καθώς οι αποφάσεις που λήφθηκαν πέρυσι έδωσαν εκ των πραγμάτων κίνητρο σε αυτοαπασχολούμενους και αγρότες να υποδηλώσουν εισοδήματα, καθώς επηρεάζονταν και από τις εισφορές. Εκεί είπε ότι θα υπάρχει έλλειμμα, ωστόσο το θέμα είναι τι θα γίνει συνολικά, καθώς θα προσμετρηθεί η επίδραση και άλλων εσόδων από ΦΠΑ, ΕΦΚΑ και επισκόπηση δαπανών.

«Θα δούμε πώς θα πάει ο ΦΠΑ, τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές και θα δούμε και την επισκόπηση δαπανών. Για το 2017 δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό πρόβλημα. Ίσως να υπάρξει το 2018, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να πιάσουμε το 3,5%», κάτι το οποίο επίσης θα μπορούσε να επισύρει επιπλέον παρεμβάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL