Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
"Καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο τον Αύγουστο, κλείσιμο της αξιολόγησης ως τις αρχές Δεκέμβρη"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο τον Αύγουστο, κλείσιμο της αξιολόγησης ως τις αρχές Δεκέμβρη"

Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση μέχρι το Eurogroup της 4ης Δεκέμβρη, σύμφωνα με τα όσα τόνιζαν πριν λίγο κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Άλλωστε όπως είπε και ο πρωθυπουργός πρόσφατα από την Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση θα πρέπει να τρέξει γρήγορα στο θέμα αυτό καθώς όπως εξηγούσε υψηλόβαθμος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ, η Ελλάδα δεν θέλει να είναι μέρος του προβλήματος όταν θα ξεκινήσουν οι σοβαρές συζητήσεις μετά το Γενάρη του 2018. Αναφερόμενος στις συζητήσεις που θα γίνουν τότε ο ίδιος ανέφερε ότι τα βασικά ζητήματα είναι τρία:

1. Ο τρόπος που θα πραγματοποιηθεί η έξοδος της χώρας μας από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018

2. Ο ρόλος που θα έχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα (το Γενάρη αναμένεται να υπάρχει σχετική απόφαση του συμβουλίου του ταμείου για το αν θα παραμείνει στο πρόγραμμα και με ποιο τρόπο)

3. Ποιες επιπλέον αποφάσεις θα ληφθούν για το ελληνικό χρέος

Καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο

Αναφορικά με την έξοδο από το πρόγραμμα ο στόχος είναι να είναι καθαρή (χωρίς πιστοληπτική γραμμή) και για αυτό τον σκοπό μέχρι τους επόμενους 6-7 μήνες θα υπάρξουν και άλλες έξοδοι της χώρας μας στις αγορές προκειμένου να ενισχυθεί το λεγόμενο «μαξιλάρι». Πάντως δεν απέκλεισε να υπάρχει ένα ευρύ φάσμα πραγμάτων που θα συζητηθεί για τον τρόπο εξόδου της χώρας μας από το μνημόνιο, η συζήτηση της οποίας θα γίνει κατά τη διάρκεια της άνοιξης του 2018.

Ο ίδιος παράγοντας δήλωνε αισιόδοξος για την έκβαση της γ' αξιολόγησης, καθώς υπάρχουν λιγότερα τόσο πολιτικά όσο και τεχνικά ζητήματα σε σύγκριση με τις προηγούμενες.

Ανησυχία για ΔΝΤ και γερμανικές εκλογές

Ως έναν παράγοντα ανησυχίας ανέδειξε τις πιθανές απαιτήσεις τις οποίες μπορεί να προβάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο έδειξε να ανησυχεί και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν κατά την πρόσφατή του επίσκεψη στην Αθήνα.

Αναφορικά με το ζήτημα που έχει θέσει το Ταμείο σε σχέση με το ότι θα πρέπει να γίνει νέος κεφαλαιακός έλεγχος στις ελληνικές τράπεζες, το ίδιο στέλεχος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δε βλέπω το λόγο να γίνει κάτι τέτοιο». Μάλιστα πρόσθεσε πως η Ελλάδα ως ευρωπαϊκή χώρα υπόκειται σε συγκεκριμένους ευρωπαϊκούς οργανισμούς οι οποίοι εποπτεύουν τις ελληνικές συστημικές τράπεζες (ΕΚΤ, SSM).

Παράλληλα ανέφερε ότι όπως γνωρίζει το ΔΝΤ είχε θέσει πρόσφατα το θέμα χωρίς να βασίζεται σε κάποια συγκεκριμένη μελέτη, συμπληρώνοντας ότι η επικεφαλής του SSM, κυρία Ντανιέλ Νουί δε θεωρεί ότι συντρέχει κάποιος λόγος να πραγματοποιηθεί έλεγχος στις ελληνικές τράπεζες, εκτός και αν η ελληνική πλευρά ζητούσε κάτι τέτοιο επισήμως. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει κάτι τέτοιο η ελληνική πλευρά.

Επίσης, ο ίδιος παράγοντας τόνισε ότι τον ανησυχεί το τι θα γίνει στις γερμανικές εκλογές, καθώς έκρινε ότι μία ενδεχόμενη συνεργασία CDU και Φιλελευθέρων, δε θα ήταν μία καλή εξέλιξη. Ωστόσο είπε ότι κάτι τέτοιο δε φαίνεται εφικτό βάσει των δημοσκοπήσεων.

«Υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα»

Την ίδια ώρα ο ίδιος είπε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα μη επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα το 2017, προσθέτοντας ότι θα υπάρχει σίγουρα υπέρβαση του στόχου η οποία θα διανεμηθεί στους πολίτες. Για το θέμα αυτό τόνισε ότι η όποια υπέρβαση δε θα κατευθυνθεί σε συντάξεις αλλά βάσει της συμφωνίας που υπάρχει με τους θεσμούς θα πάει στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και σε άλλες κοινωνικές δαπάνες, όπως επίσης και σε αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και σε αναπτυξιακά προγράμματα.

Παραδέχτηκε ακόμη ότι υπάρχει ήδη σχεδιασμός για το πού θα πάνε τα χρήματα και στη πρώτη με δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου θα υπάρχει καθαρή εικόνα για το τι θα γίνει.

Ο ίδιος τόνισε ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα μη εκταμίευση της υπόδόσης των 800 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του Euroworking Group αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς δεν υπήρχαν επίσημα στοιχεία αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών από το δημόσιο προς τους ιδιώτες για το μήνα Αύγουστο, προσθέτοντας ότι αυτά θα υπάρξουν κοντά στα τέλη Σεπτέμβρη, επομένως η εκταμίευση της συγκεκριμένης δόσης θα πραγματοποιηθεί κατόπιν, χωρίς μάλιστα να χρειάζεται έγκριση από το Eurogroup.

«Θα επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη»

Εν τω μεταξύ εκτίμησε ότι ο στόχος για ανάπτυξη 1,8% θα επιτεχυθεί, καθώς το τρίτο τρίμηνο τα πάει «σούπερ» όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ το τέταρτο τρίμηνο θα είναι κατά τι χειρότερο από το τρίτο όπως συμβαίνει παραδοσιακά.

Επιπλέον παραδέχτηκε ότι υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα στα έσοδα του φόρου εισοδήματος, καθώς οι αποφάσεις που λήφθηκαν πέρυσι έδωσαν εκ των πραγμάτων κίνητρο σε αυτοαπασχολούμενους και αγρότες να υποδηλώσουν εισοδήματα, καθώς επηρεάζονταν και από τις εισφορές. Εκεί είπε ότι θα υπάρχει έλλειμμα, ωστόσο το θέμα είναι τι θα γίνει συνολικά καθώς θα προσμετρηθεί η επίδραση και άλλων εσόδων από ΦΠΑ, ΕΦΚΑ και spending review.

Τόνισε ωστόσο ότι τα παραπάνω αφορούν μόνο το 2018 καθώς για το 2017 δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL