Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.4°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.6°C
1 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.6°C22.8°C
5 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες μικρής έντασης
25 °C
24.1°C24.9°C
0 BF 36%
Συνεχίζονται οι επαφές κυβέρνησης - θεσμών σε τεχνικό επίπεδο / Με καλό ρυθμό "τρέχει" ο εξωδικαστικός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεχίζονται οι επαφές κυβέρνησης - θεσμών σε τεχνικό επίπεδο / Με καλό ρυθμό "τρέχει" ο εξωδικαστικός

Με θετικό βήμα προχώρησαν χθες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών σε τεχνικό επίπεδο, όπου το βασικό θέμα που συζητήθηκε ήταν η εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού. Σήμερα, τη σκυτάλη λαμβάνουν όσοι ασχολούνται με τα δημοσιονομικά, την Πέμπτη οι συζητήσεις θα... επιστρέψουν στον εξωδικαστικό, ενώ νωρίτερα το μεσημέρι της ίδιας ημέρας έχει προγραμματιστεί συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών με τις τράπεζες, καθώς πλέον το μόνο θέμα που μένει σε εκκρεμότητα είναι η διαμόρφωση του πλαισίου για την αυτοματοποιημένη διαδικασία για τις επιχειρήσεις που έχουν χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ.

Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, για τον καθορισμό αυτών των κριτηρίων θα πρέπει να υπάρξουν συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων με εκπροσώπους του ΕΦΚΑ, της ΑΑΔΕ, αλλά και των τραπεζών προκειμένου οι προθέσεις των εμπλεκόμενων πλευρών να συγκλίνουν. Εφόσον συμβεί αυτό, το υπουργείο Οικονομίας θα προχωρήσει στην έκδοση της Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα ορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις για αυτή την κατηγορία των οφειλετών.

Αναφορικά με την εφαρμογή του υφιστάμενου πλαισίου του εξωδικαστικού, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, τα τεχνικά κλιμάκια εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, επισημαίνοντας ότι τα χρονοδιαγράμματα τηρήθηκαν στο ακέραιο, ενώ ικανοποιητική έκριναν και την έως τώρα συμμετοχή των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η πορεία υλοποίησης είναι ικανοποιητική, καθώς έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν 100 αιτήσεις, περισσότερες από 600 είναι σε προχωρημένο στάδιο υποβολής τους, ενώ περίπου 6.000 οφειλέτες έχουν αρχίσει να «χτίζουν» τις αιτήσεις τους υποβάλλοντας σταδιακά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Ευκαιρίες στην Ελλάδα

Προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου παρέθεσαν δείπνο το βράδυ της Δευτέρας, ο πρέσβης της Ολλανδίας στην Αθήνα Caspar Veldkamp και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας FrieslandCampina Hellas κ. Κωνσταντίνος Μαγγιώρος, καθώς και άλλοι Ολλανδοί επιχειρηματίες. Ο Δ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τους υποψήφιους επενδυτές και υπογράμμισε τους θετικούς αριθμούς της ελληνικής οικονομίας.

Ακόμη, ο Δ. Παπαδημητρίου συναντήθηκε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Mirum Hellas Vitaly Borisov, με αντικείμενο επένδυση ύψους 408 εκατ. ευρώ στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, η οποία εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων στις 4 Αυγούστου 2017, με τον δεύτερο να δηλώνει: "Αναμφίβολα θα προσκαλούσα και άλλους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα".

Γ. Δραγασάκης: στη Suddeutsche Zeitung: “Να συνδέσουμε το χρέος με την ανάπτυξη”

Την ανάγκη σύνδεσης της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα “Suddeutsche Zeitung”. Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα: “Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να αναχρηματοδοτεί τα χρέη της στις αγορές. Αυτό προϋποθέτει ότι τα συμφωνηθέντα βήματα για τη διαχείριση του χρέους θα πρέπει και να υλοποιηθούν”. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι “Μιλάμε για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Πολλά από αυτά έχουν ήδη λίγο - πολύ συζητηθεί. Εάν αυξηθούν εκ νέου τα επιτόκια διεθνώς, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί” και συμπλήρωσε: “Και σε περίπτωση που συμβεί κάτι απρόοπτο στο μέλλον και η οικονομία δεν μπορεί να αναπτύσσεται κάθε χρόνο, χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό βάσει του οποίου η Ελλάδα σε αυτό το χρονικό διάστημα θα πληρώνει όσα μπορεί να αντέξει η οικονομία της. Το ζητούμενο είναι να συνδέσουμε το χρέος με την ανάπτυξη”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL