Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Ελληνογαλλικές επενδύσεις με φόντο την έξοδο από το Μνημόνιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνογαλλικές επενδύσεις με φόντο την έξοδο από το Μνημόνιο

Τα οφέλη από την επίσκεψη Μακρόν απλώνονται σε ευρύ φάσμα: από την εμπέδωση ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο με καθορισμένο ορίζοντα εξόδου από τα Μνημόνια μέχρι την αμφισβήτηση του ρόλου του ΔΝΤ. Ωστόσο, σε κάποιους μπορεί να μοιάζουν μόνο ως πολιτικά οφέλη, το αποτύπωμα των οποίων θα καταμετρηθεί στην πορεία, ενώ αυτή τη στιγμή δεν καταγράφεται κάτι “μετρήσιμο”.

Φυσικά, κάτι τέτοιο κάθε άλλο παρά ισχύει, όμως ακόμη και για τους κακόπιστους υπάρχουν οι επιχειρηματικές συμφωνίες, οι βάσεις των οποίων τέθηκαν τις προηγούμενες μέρες στην πορεία στην Αθήνα και λαμβάνουν σάρκα και οστά σταδιακά μέσα στο επόμενο διάστημα. Και, βέβαια, στέκουν από πίσω τους οι προσωπικές δεσμεύσεις τόσο του Έλληνα πρωθυπουργού όσο και του Γάλλου Προέδρου ότι θα ενταθούν οι επενδυτικές αλληλεξαρτήσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θα προεδρεύει μιας task force, η οποία θα περνά από έλεγχο τις μεγάλες επενδύσεις.

Ενέργεια, υποδομές, νέες τεχνολογίες και αγροτοδιατροφή είχαν την... τιμητική τους κατά τη διήμερη προσέγγιση Ελλήνων και Γάλλων επιχειρηματιών, ενώ επισημοποιήθηκε και η άμεση συνεργασία μεταξύ ελληνικής και Γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, με την πρώτη να δομείται τις επόμενες εβδομάδες για να ενισχύσει κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν καλύπτει ο επίσημος τραπεζικός τομέας.

Υδρογονάνθρακες στο επίκεντρο

Το έντονο ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας και της διαχείρισης υδάτων εκφράζουν εκπρόσωποι των κορυφαίων γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων Total και Suez. Η πρώτη φέρεται να ενδιαφέρεται για διανομή των πετρελαϊκών της προϊόντων ειδικά στη ναυτιλιακή βιομηχανία, ενώ έχει σκοπό να συμμετάσχει σε έρευνες υδρογονανθράκων εντός του ελλαδικού χώρου, για αυτό και ο κ. Patrick Pouyanne, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας προχώρησε στην κατάθεση αίτησης εξασφάλισης των σχετικών αδειών. Από την πλευρά του ο κ. Jean Louis Chaussade, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Suez, ερωτηθείς, από το ΑΠΕ, για το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των εταιρειών διαχείρισης ύδατος, επεσήμανε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αγοράσουμε το μάνατζμεντ αυτών των εταιριών. Συνήθως μπορούμε να αγοράσουμε ένα μικρό ποσοστό των μετοχών, περί το 23% - 20%, αλλά αυτό που θέλουμε είναι να βελτιώσουμε το μάνατζμεντ (τη διαχείριση), αυτό στο οποίο είμαστε καλοί". Άλλωστε, με απόφαση του ΣτΕ έχει εξασφαλιστεί ότι το 50% + 1 μετοχή των ελληνικών εταιρειών υδάτων παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο.

Έρχεται η Αναπτυξιακή

Τις επόμενες εβδομάδες κατατίθεται στη Βουλή η ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα για την παροχή τεχνικής βοήθειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει την παροχή τεχνικής βοήθειας από τη γαλλική πλευρά (σ.σ.: όπως είχε γίνει και στην Πορτογαλία σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση της στρατηγικής και του επιχειρησιακού σχεδίου της τράπεζας, καθώς και τη διαμόρφωση ειδικών δανειακών προϊόντων που καλύπτουν ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες δεν καλύπτονται από τις συμβατικές τράπεζες). Ακόμη, θα μπορούσε να υπάρξει χρηματοδότηση γαλλικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την ανάπτυξη συνεργασιών με ελληνικές επιχειρήσεις, με στόχο τη δημιουργία καινοτομικών προϊόντων καθώς και σύνδεση γαλλικών και ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων.

Και η αεροδιαστημική στο επίκεντρο

Παραγωγική συνεργασία με την υπογραφή ανανέωσης της διμερούς στρατηγικής τους συμφωνίας πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον Ελληνικό Συνεργατικό Σχηματισμό Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών si-Cluster, που υποστηρίζεται από το Corallia και την Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών και το γαλλικό Aerospace Valley, το πιο σημαντικό cluster αεροδιαστημικής της Ευρώπης, με περισσότερα από 890 μέλη, μεταξύ των οποίων κολοσσοί της παγκόσμιας βιομηχανίας, όπως η Airbus και η Thales. Στόχος είναι η διενέργεια κοινών ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων στον τομέα της αεροδιαστημικής, η από κοινού παρακολούθηση των εξελίξεων σε τεχνολογίες και εφαρμογές διεθνώς, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η ανάπτυξη κέντρων αριστείας στην αεροδιαστημική στη Γαλλία και στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL