Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Σε θετικό έδαφος η επαφή Τσακαλώτου - Μοσκοβισί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε θετικό έδαφος η επαφή Τσακαλώτου - Μοσκοβισί

Θετικά μηνύματα προέκυψαν από τη χθεσινή συνάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στις Βρυξέλλες. Όπως προκύπτει, αποκρυσταλλώθηκε ο κοινός στόχος των δύο πλευρών για έξοδο της χώρας μας από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, αλλά και η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης μέχρι το τέλος του 2017.

Λίγη ώρα νωρίτερα ο Γάλλος επίτροπος είχε φροντίσει να... διαχωρίσει εκ νέου τη θέση του από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς κάνοντας λόγο για “δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρώπη” δύο μέρες μετά το πρώτο “χτύπημά” του, οπότε ανέφερε ότι “αποτέλεσε σκάνδαλο για τις δημοκρατικές διαδικασίες το ελληνικό πρόγραμμα”. Βέβαια, αυτή τη φορά κάποιες γερμανικές εφημερίδες φρόντισαν να του υπενθυμίσουν ότι και ο ίδιος συμμετείχε στην όλη διαδικασία.

Από εκεί και πέρα η Κομισιόν άπλωσε “ομπρέλα” προστασίας για τις ελληνικές τράπεζες, με εκπρόσωπο της Ε.Ε. να αναφέρει ότι είναι “επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένες”, κάτι που δείχνει ότι είναι υπαρκτό και σε αυτό το ζήτημα το ρήγμα μεταξύ ΔΝΤ από τη μία και Κομισιόν - ΕΚΤ από την άλλη.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι σοβαρό για τη χώρα μας, καθώς, αν κρινόταν, βάσει των πιέσεων του ΔΝΤ, ότι οι συστημικές τράπεζες χρειάζονται επιπλέον κεφάλαια, τότε θα καταφερόταν ένα καίριο πλήγμα στη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες ελληνικές πηγές, η συζήτηση Μοσκοβισί - Τσακαλώτου επικεντρώθηκε στα βήματα που πρέπει να γίνουν τον επόμενο χρόνο, δηλαδή έως τη λήξη του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Οι δύο αντάλλαξαν απόψεις για το πώς θα προετοιμαστεί το έδαφος για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές σε λιγότερο από έναν χρόνο από σήμερα. Εξάλλου επί τάπητος τέθηκαν το θέμα της τρίτης αξιολόγησης και τα χρονοδιαγράμματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν, με στόχο την ολοκλήρωσή της πριν από το τέλος του 2017.

"Κοινωνικός φάκελος"

Όσον αφορά την τρίτη αξιολόγηση, ελληνικές πηγές από τις Βρυξέλλες χαρακτήριζαν σημαντικότερα θέματα τον προϋπολογισμό του 2018 και ζητήματα που αφορούν τον «κοινωνικό φάκελο». Ωστόσο οι ίδιες πηγές σχολίαζαν ότι υπάρχει πάντοτε ο αστάθμητος παράγοντας, που δεν είναι άλλος από το ΔΝΤ. Συνολικά τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης είναι 95, αλλά κυρίως τεχνικής φύσεως, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Από σήμερα έως τη λήξη του προγράμματος τα προαπαιτούμενα είναι 113, με πλέον «ακανθώδες» αυτό των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς ο στόχος είναι 5,4 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ελληνικές πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι ο στόχος για το 2017 είναι χαμηλός, ενώ μεγαλύτερη προσπάθεια θα πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τις συστάσεις της ΕΚΤ, εντός του 2018 και του 2019.

Διάψευση για υποδόση και εργασιακά

Αναφορικά με την προχθεσινή συνεδρίαση του EWG και το θέμα της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι δεν αναμενόταν πρόοδος, καθώς ακόμη δεν έχουν συγκεντρωθεί τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα χρήματα που έχει καταβάλει το υπουργείο Οικονομικών προς διάφορους φορείς έχουν αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ιδιωτικό τομέα.

Η ελληνική πλευρά θα καταθέσει τα στοιχεία αυτά τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να εγκριθεί η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ. Εξάλλου ελληνικές πηγές διέψευσαν ότι στο χθεσινό EWG έγινε συζήτηση για το θέμα των εργασιακών, ούτε στον νόμο του υπουργείου Εσωτερικών ούτε στον νόμο για την απλήρωτη εργασία, σημειώνοντας ωστόσο ότι το θέμα αυτό αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων.

Νέες καταγγελίες Μοσκοβισί

Εν τω μεταξύ ο Πιέρ Μοσκοβισί κατήγγειλε χθες ένα «ογκώδες δημοκρατικό έλλειμμα» στην Ευρωζώνη, η οποία οφείλει, σύμφωνα με τον ίδιο, να μεταρρυθμιστεί στη βάση προτάσεων που παρουσιάστηκαν τον Μάιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνοντας με αυτήν τη νέα του παρέμβαση ότι διαφυλάττει ξεχωριστό ρόλο για τον εαυτό του εντός του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.

Αξίζει δε να υπενθυμιστεί πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στα τέλη Μαΐου προτάσεις για να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της Ευρωζώνης, ενώ ο πρόεδρός της Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ πρόκειται να προβεί σε νέες ανακοινώσεις κατά την ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης στις 13 Σεπτεμβρίου.

Επομένως μόνο τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρείται η τοποθέτηση Μοσκοβισί ότι «υπάρχει ένα ογκώδες δημοκρατικό έλλειμμα. Δεν υπάρχει άλλος θεσμός (...) που να λαμβάνει τόσο σημαντικές αποφάσεις χωρίς να υπάρχει διαφάνεια (...), δημοκρατία ενώπιον ενός κοινοβουλίου. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται πλέον». «Οφείλουμε οπωσδήποτε να επιλύσουμε το ζήτημα της δημοκρατίας στους κόλπους της Ευρωζώνης» επέμεινε. Η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης «είναι για μένα το ευρωπαϊκό εργοτάξιο των προσεχών μηνών» πρόσθεσε.

Γερμανικό "χτύπημα"

Απάντηση στα λεγόμενα του Γάλλου ήρθε από τη γερμανική “Frankfurter Allgemeine Zeitung”, αναφέροντας ότι "ο ίδιος ήταν επί χρόνια παρών σε ένα σκάνδαλο και εν μέρει φέρει ακόμα ευθύνη για αυτό. Μόνο έτσι εξηγούνται όλα αυτά που δηλώνει (σ.σ.: στη “Corriere della Sera”) τώρα ο κοινοτικός επίτροπος για τον τρόπο δανειοδότησης της Ελλάδας στο Eurogroup.

Από το 2012 μέχρι το 2014 συμμετείχε στο συμβούλιο των υπουργών της Ευρωζώνης ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και από τότε μέχρι σήμερα λαμβάνει μέρος στις συνεδριάσεις ως Ευρωπαίος επίτροπος".

Γκάμπριελ κατά Σόιμπλε: Ευτυχώς δεν επιθυμεί πλέον Grexit όπως μέχρι το 2016

«Ακόμη και στα τέλη του προηγούμενου χρόνου» ο Β. Σόιμπλε υποστήριζε σε συνάντησή μας «πως η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από το ευρώ». «Δόξα τω Θεώ τον εμποδίσατε εσείς και άλλοι να συνεχίσει να ακολουθεί αυτή την πολιτική. Σε διαφορετική περίπτωση θα τιναζόταν η Ευρώπη στον αέρα» είπε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απευθυνόμενος στην καγκελάριο Μέρκελ στη χθεσινή τελευταία συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής πριν από τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, κατά την οποία έγινε ένας απολογισμός της θητείας της, αλλά και μια έντονη προεκλογική αντιπαράθεση.

Κομισιόν: Κανένα θέμα με ελληνικές τράπεζες

Να σχολιάσει τις πρόσφατες εκτιμήσεις του ΔΝΤ περί ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών κλήθηκε η Ανίκα Μπράιντχαρντ, εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί δηλώνοντας: «Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί επαρκώς και η προτεραιότητα τώρα είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», κάτι το οποίο περιγράφεται εκτενώς στο μνημόνιο οικονομικής πολιτικής και στη συμφωνία του περασμένου Ιουνίου με τις ελληνικές αρχές».

Σε ό,τι αφορά το εργασιακό νομοσχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης και τις πληροφορίες για παρεκκλίσεις από τα συμφωνηθέντα, η Αν. Μπράιντχαρντ απέφυγε να σχολιάσει.

Το 2019 η πανευρωπαϊκή ασφάλιση καταθέσεων

Μέχρι το 2019 αναμένεται να υιοθετηθεί το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων. Σύμφωνα με απάντηση που έδωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, μετά από ερώτηση του αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη λέγοντας: «Αναμένεται να επιτευχθεί συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν όσον αφορά την πρόταση αυτή -ιδανικά έως το 2019- ώστε να έχει τεθεί σε εφαρμογή και να είναι πλήρως επιχειρησιακό έως το 2025».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL