Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Αλ. Χαρίτσης: Σε βιομηχανία-μεταποίηση το 56% των αιτήσεων στο νέο αναπτυξιακό και σχεδόν 90% εκτός Αττικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Χαρίτσης: Σε βιομηχανία-μεταποίηση το 56% των αιτήσεων στο νέο αναπτυξιακό και σχεδόν 90% εκτός Αττικής

Με κύρια στοιχεία την αποκέντρωση και το ιδιαίτερο βάρος σε αγροδιατροφή και ορυχεία η ελληνική βιομηχανία «ξυπνάει» μέσω του νέου αναπτυξιακού, μέσα από τον νέο αναπτυξιακό που βάζει τέλος στις προκλητικές και μη παραγωγικές επιδοτήσεις των προηγούμενων ετών, κάποιες από τις οποίες θα ανακτηθούν, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης Στο Κόκκινο και το Στάθη Σχινά.

Στη βιομηχανία και το δευτερογενή τομέα, τη μεταποίηση δηλαδή συνολικά, το προηγούμενο διάστημα προσπαθήσαμε να κατευθύνουμε χρηματοδοτήσεις με τα εργαλεία που διαθέτουμε για την ενίσχυση παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι τρεις προηγούμενοι, του 1999, του 2004 και του 2011, κατά συντριπτικό ποσοστό που ξεπερνούσε το 75%-80% ενίσχυαν δραστηριότητες που δεν ήταν παραγωγικές ... αλλά κυρίως υπηρεσίες και κάποιες μονάδες ΑΠΕ, κυρίως φωτοβολταϊκά πάρκα.

Αυτό έχει επίπτωση και στην οικονομία και το παραγόμενο προϊόν, καθώς δεν δημιουργεί κύκλο εργασιών σε ευρύτερες δραστηριότες που θα μπορούσε να στηρίξει κλάδους τη οικονομίας, αλλά και στην απασχόληση, καθώς οι θέσεις που δημιουργούνται στον δευτερογενή τομέα, τη βιομηχανία και τη μεταποίηση, είναι πολύ πιο ποιοτικές, πλήρους απασχόλησης και με καλύτερους μισθούς σε σχέση με άλλων τομέων της οικονομίας.

Με αυτά κατά νου προχωρήσαμε στο νέο αναπτυξιακό σε μία στροφή ... αλλάξαμε το σχεδιασμό και προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε παραγωγικές δραστηριότητες. Τα αποτελέσματα, που συζητήσαμε τις τελευταίες ημέρες σε ημερίδες για τη βιομηχανία και τα επισήμανε και ο πρωθυπουργός στην προχθεσινή ομιλία του ... δείχνουν ότι αυτή η στροφή είναι επιτυχής σε πολύ σημαντικό βαθμό.

Ήδη περισσότερες από τις μισές αιτήσεις στο νέο αναπτυξιακό νόμο, το 56%, αφορά επενδύσεις στο δευτερογενή τομέα, τη βιομηχανία και τη μεταποίηση και μάλιστα υπάρχει αποκέντρωση καθώς αφορούν το σύνολο της χώρας (το ποσοστό της Αττικής είναι μικρό, μετά βίας υπερβαίνει το 10%), ενώ πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η αλλαγή της λογικής της ενίσχυσης, από τις απευθείας επιδοτήσεις που δεν βοηθούσαν την οικονομία και δεν διασφάλιζαν την αποδοτική χρήση του δημόσιου χρήματος, για πρώτη φορά ο νέος αναπτυξιακός προωθεί την ενίσχυση με μία σειρά από κίνητρα που δεν αφορούν μόνο απευθείας ενίσχυση, όπως φοροελαφρύνσεις, φοροαπαλλαγές, σταθερό φορολογικό πλαίσιο 12ετίας για τις πολύ μεγάλες επενδύσεις και αυτό λειτουργεί επίσης ως κίνητρο.

Η πλειοψηφία των αιτήσεων δεν ζητά απευθείας ενίσχυση αλλά χρήση τέτοιων κινήτρων ... δείχνει την θετική τάση στην εγχώρια επιχειρηματικότητα ... να ξεφύγουμε από την λογική των απλών επιδοτήσεων που τα πρώτα χρόνια της κρίσης, 2011-2012, πήραν διαστάσεις εξωφρενικές ... είχαμε ρυθμίσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων που έδιναν 100% προκαταβολή επιδοτήσεων σε επενδύσεις, που κάποιες δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Τώρα βρισκόμαστε σε διαδικασία έκδοσης αποφάσεων ανάκτησης αυτών των προκαταβολών ... που ποτέ δεν έφτασαν στην πραγματική οικονομία και ποτέ δεν υλοποιήθηκαν αυτές οι επενδύσεις, να επιστρέψουμε αυτά τα χρήματα στα δημόσια ταμεία και να τα κατευθύνουμε σε επενδύσεις που πραγματικά μπορούν να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Οι δύο κλάδοι που είχαμε καθορίσει ως προτεραιότητας, που συγκεντρώνουν μεγάλο μέρος των αιτήσεων είναι η αγροτοδιατροφή και οι νέες τεχνολογίες, πληροφορικής και επικοινωνιών, ενώ υπάρχει επίσης σημαντικό μέρος που αφορά τον τουρισμό ...

στο 56% που αφορά βιομηχανία και μεταποίηση κυρίως αγροδιατροφή και παραδοσιακή βαριά βιομηχανία, για την εξόρυξη και την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, υπάρχει και εκεί πολύ μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει πολύ σημαντική άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής τους τελευταίους μήνες, τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Το Μάρτιο του 2017 είχαμε αύξηση 24% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, τη μεγαλύτερη στα χρόνια της κρίσης. Αντίστοιχη αύξηση είχαμε και στις εξαγωγές και τις λιανικές πωλήσεις.

Το πιο σημαντικό ποιοτικό στοιχείο, που δείχνει ότι η οικονομία ανακάμπτει, είναι ο δείκτης του ισοζυγίου προσλήψεων-αποχωρήσεων στον ιδιωτικό τομέα, που παρουσιάζει πολύ μεγάλη αύξηση το πρώτο τετράμηνο. Οι καθαρές νέες θέσεις εργασίας ξεπερνούν τις 128.000 ... το επισημαίνει και ο ΣΕΒ, είναι η καλύτερη επίδοση πρώτου τετραμήνου έτους διαχρονικά.

Αυτά τα ποιοτικά στοιχεία θα επηρεάσουν και τους συνολικούς αναπτυξιακούς δείκτες τους αμέσως επόμενους μήνες, εφόσον προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση των βασικών εκκρεμοτήτων για τη διαπραγμάτευση και το χρέος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL