Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Παραδοχή Ντάισελμπλουμ στο Ευρωκοινοβούλιο: / Παραδοχή Ντάισελμπλουμ στο Ευρωκοινοβούλιο: "Υπερβολικά τα πλεονάσματα 3,5% για μια δεκαετία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παραδοχή Ντάισελμπλουμ στο Ευρωκοινοβούλιο: / Παραδοχή Ντάισελμπλουμ στο Ευρωκοινοβούλιο: "Υπερβολικά τα πλεονάσματα 3,5% για μια δεκαετία"

"Θα επανέλθω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με μια δίκαιη συμφωνία για την Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν" τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ

Την προσωπική του εγγύηση ότι πριν από το τέλος του επόμενου μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία» εξέφρασε χθες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ από το βήμα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ παράλληλα τάχθηκε υπέρ της μείωσης του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια. «Η Ελλάδα είναι σε θέση να αλλάξει σελίδα, αλλά πρέπει να στηριχθεί» τόνισε από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί.

Πιο αναλυτικά ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει την ισχυρή προσωπική μου δέσμευση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα τον Μάιο. Πρέπει να γίνει τον Μάιο. Έχουμε κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια. Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι αρκετά καλή. Η ανάπτυξη πέφτει και πάλι, τη στιγμή που χρειάζεται να συνεχιστούν η εμπιστοσύνη και η ανάπτυξη. Ναι, έχετε την προσωπική μου δέσμευση ότι θα επανέλθω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με μια δίκαιη συμφωνία για την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό».

Αναγνώρισε, επιπλέον, ότι η δεκαετής περίοδος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% «πρέπει να μειωθεί", τονίζοντας για το θέμα του χρέους: "Ναι, θα συζητήσουμε το χρέος και η ελάφρυνσή του θα χρειαστεί για να βρεθεί λύση. Αυτή είναι η άποψή μου και πιστεύω ότι το Εurogroup πέρυσι έδωσε αυτή τη δέσμευση να επιστρέψουμε στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους για την Ελλάδα, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να επιστρέψει η οικονομία σε μια βιώσιμη πορεία".

Αναφέρθηκε και στα μέτρα για το 2019 και το 2020, αλλά και στα αντίμετρα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να νομοθετήσει μέτρα για τις συντάξεις και το φορολογικό, με τα μέτρα 1% στις συντάξεις να ισχύουν από το 2019, ενώ οι παρεμβάσεις στο φορολογικό -επίσης 1% του ΑΕΠ- θα ισχύουν "κατ' αρχήν" για το 2018, εκτός αν χρειαστεί να ληφθούν νωρίτερα, σε περίπτωση που δεν εκπληρωθούν οι στόχοι.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του σε γερμανική εφημερίδα που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τους ευρωβουλευτές της νότιας Ευρώπης πρωτίστως, ο Ολλανδός υπουργός εξέφρασε τη λύπη του για την τροπή των πραγμάτων λέγοντας πως δεν ήθελε να θίξει κανέναν.

Μετεξέλιξη του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Να σημειωθεί ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Πιέρ Μοσκοβισί υποστήριξαν ότι σταδιακά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Μοσκοβισί: Αθήνα - θεσμοί κοντά στον στόχο

Ο Πιερ Μοσκοβισί πίστωσε στην ελληνική οικονομία ότι το πλεόνασμα του 2016 είναι στο 4,2% και αναφέρθηκε στο ουδέτερο, μηδενικό αποτέλεσμα που θα έχουν τα μέτρα του 2019, υπό τον όρο ότι η οικονομία θα είναι εντός στόχων, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι αυτό θα επιτευχθεί. Ζήτησε, ακόμη, εποικοδομητική στάση από όλους τους εμπλεκομένους, με στόχο «να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση» και ρεαλιστικούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το τέλος του προγράμματος. Ακόμη εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα θα επιτρέψει μια «ουσιαστική πρόοδο» και ότι Αθήνα και θεσμοί βρίσκονται κοντά στον στόχο τους. Ο Π. Μοσκοβισί προσέθεσε ότι μια συνολική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση θα δώσει βεβαιότητα για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Αυτή η συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί σύντομα», ανέφερε ο επίτροπος, «όχι μόνο για το καλό των Ελλήνων πολιτών, αλλά για το καλό του συνόλου της Ε.Ε.».

Ρ. Γκουαλτιέρι: Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία

Από την πλευρά των Σοσιαλιστών ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι ανέφερε ότι «χρειαζόμαστε έναν δρόμο δημοσιονομικό που θα είναι ρεαλιστικός και αξιόπιστος και μέτρα ελάφρυνσης του χρέους». Προειδοποίησε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει αυτήν τη θετική συγκυρία και ότι θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για να διατηρηθεί το θετικό κλίμα στην οικονομία, να επανέλθει στις αγορές ομολόγων και να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Σκα Κέλερ: Να προχωρήσει η ελάφρυνση του χρέους

Από την πλευρά των Πρασίνων η αντιπρόεδρος του κόμματος Σκα Κέλερ σημείωσε ότι το Eurogroup επιμένει για ακόμη έναν γύρο περικοπών σε συντάξεις στην Ελλάδα για ανθρώπους που έχουν μόλις 500 ευρώ στην τσέπη τους κάθε μήνα, συνεχίζοντας να διαλύει την ελληνική κοινωνία. Από την άλλη, τόνισε, οι εταίροι της πρέπει να κάνουν τη δική τους δουλειά και να προχωρήσουν στην ελάφρυνση του χρέους.

Δ. Παπαδημούλης: Φτάνει το πινγκ - πονγκ μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου

Την άποψη ότι το Eurogroup της 22ας Μαΐου θα πρέπει να δώσει τον σχεδιασμό των μελλοντικών μέτρων για το χρέος και των πρωτογενών πλεονασμάτων εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Στη συνέχεια σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια προσπάθεια, η οποία πρέπει να αναγνωριστεί έμπρακτα. «Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει αρκετά, έχει κάνει αλλαγές με περικοπές, ανεργία και θυσίες. Φτάνει το πινγκ - πονγκ μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου» επισήμανε.

ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΘΥΜΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΚΑΪΛΗ

"Χτύπησαν" ξανά οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ.

Σπυράκη και Καϊλή αμφισβήτησαν το πρωτογενές πλεόνασμα * Εξαγωγή... Μαδούρο από τον Μ. Κεφαλογιάννη

"Κάθε συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πορεία του ελληνικού προγράμματος είναι αποκαλυπτική των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και της σύγχυσης που διακατέχει τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ" επισήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη -για μια ακόμη φορά- υπονομευτική στάση των ευρωβουλευτών της αντιπολίτευσης έναντι της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου. Για μία ακόμη φορά οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ δεν είχαν κανένα πρόβλημα να αμφισβητήσουν τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν από τους αξιωματούχους για την ελληνική οικονομία

Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως ο επικεφαλής της ευρωομάδας της Ν.Δ. Μ. Κεφαλογιάννης "μη έχοντας κάτι να πει επί του θέματος, αρκέστηκε σε αναφορές για τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ν. Μαδούρο". Επίσης, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μ. Σπυράκη αμφισβήτησε τα δεδομένα για το πρωτογενές πλεόνασμα κάνοντας λόγο για “μαγική εικόνα”. Επίσης ισχυρίστηκε πως “το σύστημα Υγείας καταρρέει”, αλλά την ίδια στιγμή ζήτησε αλλαγή πολιτικής που θα εφαρμοστεί από άλλη κυβέρνηση και θα βασίζεται στις “μειώσεις δαπανών”.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή αμφισβήτησε και αυτή τα δεδομένα αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα.

"Είναι προφανής η νοσταλγία της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου στις τάξεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς όμως γι’ αυτούς, ο ελληνικός λαός δεν έχει ξεχάσει τα πεπραγμένα τους" κατέληξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL