Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Αλ. Τσίπρας: / Αλ. Τσίπρας: Συνολική συμφωνία και αμέσως να βγούμε στις αγορές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: / Αλ. Τσίπρας: Συνολική συμφωνία και αμέσως να βγούμε στις αγορές

Το χρονοδιάγραμμα για την έξοδο της χώρας στις αγορές περιέγραψε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας “εξιτήριο” της χώρας από την επιτροπεία την τρέχουσα συμφωνία που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι να γίνει η πρώτη έξοδος στις αγορές αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνολικής συμφωνίας, που θα περιλαμβάνει τόσο την τεχνική συμφωνία όσο και το χρέος και την οποία χαρακτήρισε την πιο κρίσιμη στην πορεία του προγράμματος.

Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν στην “Αυγή” ότι “στόχος είναι μια όσο το δυνατόν συντομότερα” έκδοση ομολόγων τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το θετικό μομέντουμ που θα δημιουργηθεί στις αγορές αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τρίπτυχου αξιολόγηση - συμφωνία για το χρέος - συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Μιλώντας χθες στον ANT1 ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη πως ήδη υπάρχει “πολιτική συμφωνία” με τους δανειστές και δεσμεύτηκε ότι το SLA θα κλείσει έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου, αλλά και αισιοδοξία ότι το ίδιο θα γίνει και με το χρέος, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Με βεβαιότητα σας μιλώ για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας μέχρι τις 22 Μαΐου και στις 22 Μαΐου, θέλω να πιστεύω, είναι ρεαλιστικός στόχος να έχουμε και τη συνολική συμφωνία που αφορά το χρέος”. Επιπλέον αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει έξοδο στις αγορές αμέσως μετά λέγοντας: “Στόχος είναι να κλείσει η αξιολόγηση και αμέσως να βγούμε στις αγορές, για να έχουμε μια διατηρήσιμη δυνατότητα εξόδου στις αγορές, ώστε αυτό να μας δώσει τη δυνατότητα στο τέλος του προγράμματος να έχουμε και μια οριστική έξοδο από την επιτροπεία”.

Να υποβαθμίζουμε την αξία των αντιμέτρων

Απατώντας σε απανωτές ερωτήσεις για τα μέτρα που περιέχονται στη συμφωνία, τα χαρακτήρισε “εξιτήριο” από το πρόγραμμα. “Προφανώς θα τα ψηφίσουμε για να πάρουμε τη λύση για το χρέος” σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως δεν θα εφαρμοστούν το 2019 αν δεν μεσολαβήσει η εφαρμογή των μέτρων για το χρέος στο τέλος του προγράμματος. “Μια κυρίαρχη κυβέρνηση δεν μπορεί να παίρνει πίσω κάτι που έχει ψηφίσει αν δεν τηρείται η συμφωνία; Ή θεωρείτε ότι δεν το έχω ξανακάνει;” είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον υπογράμμισε ότι “τα μέτρα και τα αντίμετρα, ισόποσα, 1% αρνητικά και 1% θετικά το 2019 και 1% αρνητικά και 1% θετικά για το 2020, θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα και θα ισχύσουν ταυτόχρονα την 1.1.2019 και την 1.1.2020, με την προϋπόθεση ότι θα είμαστε εντός στόχων το 2019 και 2020, στο 3,5%”.

Εξήγησε δε ότι η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 διασφαλίζει ότι θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα, για τα οποία ζήτησε να μην υποβαθμίζονται μέσω του χαρακτηρισμού “συσσίτια”, αναφέροντας τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, του πρώτου φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων, την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, την επιδότηση ενοικίου, την ενίσχυση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, το πρόγραμμα για δωρεάν παιδικούς σταθμούς, αλλά και τη μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στη φαρμακευτική δαπάνη.

Στις αιτιάσεις για “υπερφορολόγηση” και την υπερπροβολή αυτού του θέματος από τα ΜΜΕ, απάντησε ότι εφαρμόζεται ελάχιστα υψηλότερη φορολόγηση σε σχέση με τη διακυβέρνηση Σαμαρά, στηλιτεύοντας την επικέντρωση της πλειοψηφίας των ΜΜΕ σε κακές ειδήσεις.

Τόνισε επίσης ότι δεν είναι μονταζιέρα του Μαξίμου οι δρόμοι που άνοιξαν με 700 εκατ. λιγότερα, οι οποίοι είχαν βαλτώσει, ότι το πλεόνασμα 4,2% επιτεύχθηκε γιατί ενεργοποιήθηκαν “άλλοι κόφτες: στη μίζα, στη ρεμούλα, στη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, στο λαθρεμπόριο, στη φοροδιαφυγή”. Επίσης αναφέρθηκε στα κέρδη που υπήρξαν από τη διαπραγμάτευση στον τομέα των εργασιακών, καθώς και στο ότι αποφεύχθηκε η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ και της πλειοψηφίας του ΑΔΜΗΕ στην ενέργεια.

Με αφορμή δε τη χθεσινή δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη περί καθυστερήσεων αντέτεινε ότι “καθυστερήσεις κάνεις όταν θες να κρατήσει το σκορ και να πάρεις την πρόκριση”, υπενθυμίζοντας ότι κάποιοι τον προέτρεπαν να κλείσει την αξιολόγηση με τα 42 φορές περισσότερα μέτρα που ζητούσε το Ταμείο. “Αντίθετα η κυβέρνηση κατάφερε για πρώτη φορά μια διαπραγμάτευση που δεν έληξε με σκορ “Μπαρτσελόνα - Πανευλευσινιακός” εξήγησε. Επισήμανε ακόμη πόσο έξω έπεσαν όσοι προέβλεπαν πέρυσι ενεργοποίηση του δημοσιονομικού κόφτη. “Επειδή έχει (σ.σ.: η Ν.Δ.) δύο αντιπροέδρους, ο ένας έτσι κι ο άλλος αλλιώς, ο ένας με λέει μνημονιακό και ο άλλος με λέει Μαδούρο”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει χάσει τη νομιμοποίηση του κόσμου

Σε ερωτήσεις σχετικά με τα χαμηλά δημοσκοπικά ευρήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε ότι “ούτε παλιά" ήταν καλές οι δημοσκοπήσεις, ενώ, ερωτηθείς σχετικά με δήλωσή του επί διακυβέρνησης Παπανδρέου ότι δεν νομιμοποιείται μια κυβέρνηση που έχει χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, τόνισε πως η κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν απονομιμοποιημένη στον λαό, όπως φαινόταν από τις κινητοποιήσεις εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών επί ενάμιση μήνα. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη που δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε ένα λεπτό αν δεν είχε κοινωνική αποδοχή ή κατανόηση γι’ αυτά που κάνει” συμπληρώνοντας: “Ξέρει ο κόσμος, και γι’ αυτό δεν βγαίνει στους δρόμους, ότι εμείς ούτε μίζες πήραμε ούτε πάρτι στο ΚΕΕΛΠΝΟ και τα εξοπλιστικά κάναμε την ώρα που κόβουμε συντάξεις, ούτε είμαστε πορφυρογέννητοι”.

Αισιοδοξία ότι η Γερμανία θα σταματήσει τα λάθη

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε για το γερμανικό δίδυμο Μέρκελ - Σόιμπλε, και ειδικά για τη γνωστή  αναφορά του “Go back madame Merkel”: "Πολιτικά ήταν απολύτως σωστό το σύνθημα" είπε, εξηγώντας ότι "έπρεπε να κάνει πίσω στη σκληρή αυστηρή δημοσιονομική πολιτική που επέβαλε στην Ευρώπη και την επέβαλε με όρους γύψου στην Ελλάδα και με όρους καχεξίας για όλη την Ευρώπη”. Ωστόσο τη χαρακτήρισε πολιτικό που έχει “συναίσθηση της ευθύνης”, λέγοντας πως, παρότι βρίσκεται στο κεντροδεξιό κόμμα, είναι “ανοικτόμυαλη”, όπως φάνηκε ιδιαίτερα κατά την περίοδο της προσφυγικής κρίσης, που είχε μια πολύ διαφορετική στάση από την πλειοψηφία του κόμματός της.

“Στο ελληνικό πρόγραμμα η Γερμανία έκανε και συνεχίζει να κάνει τεράστια λάθη και είμαι πιο αισιόδοξος τώρα ότι θα σταματήσει να κάνει τα λάθη αυτά” συμπλήρωσε. Τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τον χαρακτήρισε «σοβαρό και σεβαστό πολιτικό και 'αντίπαλο'», ο οποίος δεν παίζει πάντως μόνος του: "Ο Σόιμπλε είναι σε μια συμμαχική κυβέρνηση".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL