Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Ψηλά ο πήχης των διμερών σχέσεων με την Κίνα / Οικονομική διπλωματία με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ψηλά ο πήχης των διμερών σχέσεων με την Κίνα / Οικονομική διπλωματία με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση

Στην επόμενη μέρα αλλαγής των προτεραιοτήτων από τη διαπραγμάτευση στην επιτάχυνση του έργου και ιδίως της προσέλκυσης επενδύσεων και της παραγωγικής ανασυγκρότησης εισέρχεται και επί της ουσίας η κυβέρνηση, μετά και τις σχετικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού το προηγούμενο διάστημα, όπως κορυφώθηκαν μέσα στο σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συμφωνήθηκε με την κινεζική πλευρά να υπογραφεί τριετές σχέδιο δράσης οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, κατά την επικείμενη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο μεταξύ 12 και 15 Μαΐου. Η συνεργασία, η οποία φαίνεται πως θα αφορά τους τομείς των επενδύσεων και των εξαγωγών και θα υπογραφεί μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Οικονομίας και της πανίσχυρης κινεζικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης (NDRC), συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Γουάνγκ Γι την Κυριακή.

Επιπλέον, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, έχει ουσιαστικά κλείσει και η απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας και Πεκίνου από κινεζική αεροπορική εταιρεία, κατά πάσα πιθανότατα δύο φορές την εβδομάδα. Ενδεικτικό της δυναμικής που αναπτύσσουν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών είναι ότι της συμμετοχής του Αλέξη Τσίπρα στο διεθνές συνέδριο που διοργανώνει το Πεκίνο για την αναβίωση του δρόμου του Μεταξιού, προγραμματίζεται να προηγηθεί διήμερο επαφών του πρωθυπουργού με τον Κινέζο ομόλογό του και με τον Κινέζο Πρόεδρο.

Εντυπωσιακή ήταν, εξάλλου, και η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Γουάνγκ Γι μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά για την προοπτική ανάπτυξης των ροών Κινέζων τουριστών στη χώρα μας, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: “Έμαθα ότι πέρυσι επισκέφθηκαν την Ιταλία περίπου 3 εκατομμύρια Κινέζοι, όμως η προέλευση του ρωμαϊκού πολιτισμού είναι από την Ελλάδα. Γι' αυτό θεωρώ πως, εάν μπορέσουν να έρθουν στην Ελλάδα έστω οι μισοί από αυτούς, δηλαδή 1,5 εκατομμύριο, θα είναι δέκα φορές περισσότεροι από τον περσινό αριθμό των Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι αυτή η μέρα δεν είναι μακριά”.

Η οικονομική διπλωματία σε πρώτο πλάνο

Επίσης, την Κυριακή, ο πρωθυπουργός συνάντησε τον υπουργό Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Mohammad Javad Zarif Khonsari και χθες τον υπουργό Εξωτερικών της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Sameh Shoukry. Στη δεύτερη χθεσινή συνάντηση συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις, η διμερής συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου, ιδιαίτερα στον οικονομικό και ενεργειακό τομέα, στην ασφάλεια, την άμυνα και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και οι σχέσεις Ε.Ε. - Αιγύπτου.

Ενδεικτική των εντεινόμενων προσπαθειών της κυβέρνησης να αναβαθμίσει την οικονομική διπλωματία της χώρας είναι και η ενημερωτική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Αθήνα, στο αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του υπουργείου Εξωτερικών, με στόχο την ανάδειξη του πλέγματος των δράσεων ενίσχυσης της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας που προγραμματίζονται για το 2017, καθώς και για όσες υλοποιήθηκαν το 2016. Σε αυτό θα μιλήσουν o αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος θα εστιάσει την παρέμβασή του στο συνολικό σχέδιο και στις προτεραιότητες της οικονομικής διπλωματίας, καθώς και άλλα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία θα παρουσιάσουν αναλυτικά τις επιμέρους δράσεις εξωστρέφειας στους τομείς ενίσχυσης της διεθνούς επιχειρηματικής συνεργασίας και της ενέργειας.

Αλ. Τσίπρας: Έχουμε ανοιχτό ορίζοντα διετίας

Οι στόχευση αυτή στην οικονομική διπλωματία της κυβέρνησης είναι μέρος του ευρύτερου επαναπροσανατολισμού της στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη, καθώς και ευρύτερα στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.

Σε αυτή την κατεύθυνση, με δήλωσή του στη «Real News» της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε “προσωπικό στοίχημά” του “να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια”, κάνοντας λόγο για “ανοιχτό ορίζοντα διετίας”. Σε άλλη δήλωσή του την ίδια μέρα στο “Έθνος” τόνισε: «Διαψεύσαμε τις ‘Κασσάνδρες’. Μιλάμε πια με τα έργα μας. Η καταστροφολογία είναι πλέον γραφική».

Σε αντίστοιχες δηλώσεις προχώρησαν το σαββατοκύριακο και άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όπως ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος επισήμανε την προτεραιότητα της κυβέρνησης για τη «δίκαιη ανάπτυξη». «Όλα τα υπουργεία αυτές τις μέρες συντονίζονται για νομοθετικές πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν σάρκα και οστά στην παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας» υπογράμμισε, προαναγγέλλοντας ότι νομοσχέδια που αφορούν μεγάλες προοδευτικές νομοθετήσεις θα έρθουν σύντομα στη Βουλή.

Πιέσεις από τον Γ. Δραγασάκη στους τραπεζίτες να αναλάβουν αναπτυξιακό ρόλο

Στην κατεύθυνση των προσπαθειών της κυβέρνησης για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση πραγματοποιήθηκε ακόμη χθες ευρύτατη σύσκεψη υπό Γιάννη Δραγασάκη, άλλα στελέχη του οικονομικού επιτελείου και εκπροσώπους των τραπεζών, κατά την οποία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε την ανάγκη οι τράπεζες να γίνουν στήριγμα της εθνικής στρατηγικής για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και την επίτευξη του εθνικού στόχου για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Έθεσε δε ως βασική προϋπόθεση για αυτό να ανακτήσουν το ταχύτερο δυνατό τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτούν την οικονομία με κριτήρια που θα λαμβάνουν υπόψη τα διδάγματα του παρελθόντος και να ενθαρρύνουν σημαντικές επενδύσεις που βρίσκονται στο στάδιο της αναμονής. Επίσης, μίλησε για την ανάγκη συμβολής των τραπεζών στην προσέλκυση ξένων επενδυτών, επισημαίνοντας πως έχει μεγάλη σημασία η αποκατάσταση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό και αφήνοντας αιχμές για διαστρέβλωση των δεδομένων στην οικονομία και σκόπιμη παραφιλολογία. Επιπλέον, έθεσε τον στόχο της μείωσης των κόκκινων δανείων, ώστε να απελευθερωθούν παραγωγικές δυνάμεις που σήμερα είναι «παγιδευμένες» στην υπερχρέωση, αλλά και της επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών με παράλληλο χαμήλωμα του υψηλού κόστους χρήσης των POS.

Πρότεινε, τέλος, τη δημιουργία ενός μόνιμου Φόρουμ Διαλόγου και Συνεργασίας με συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης, εκπροσώπων των πιστωτικών ιδρυμάτων και αντιπροσωπευτικών εκπροσώπων της πραγματικής οικονομίας κατά το πάγιο αίτημα φορέων των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, αγροτών και ενώσεων καταναλωτών και τη συγκρότηση μιας μόνιμης δομής ενημέρωσης και συνεργασίας για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, ειδικά μεγάλων επιχειρήσεων (αναλυτικά σελ. 6).

ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΗ Γ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αλ. Χαρίτσης: Πάνω από 2 δισ. για την αναβάθμιση του βιομηχανικού δυναμικού της χώρας

"Απαραίτητος όρος για την παραγωγική ανασυγκρότηση που έχει ανάγκη η χώρα"

Πάνω από 2 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τη στήριξη της βιομηχανίας προανήγγειλε ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ παράλληλα τόνισε ότι προχωρούν πρωτοβουλίες για την περιβαλλοντική εξυγίανση της παραγωγής.

Πιο αναλυτικά, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας παρουσίασε στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδας τις στοχευμένες παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομίας για τη στήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης, με στόχο την επέκταση, τον εκσυγχρονισμό και το άνοιγμά τους στις νέες αγορές. Τόσο μέσα από το ΕΣΠΑ, με προγράμματα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, όπως αυτά για τη στήριξη της περιβαλλοντικής βιομηχανίας, τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων στη βιομηχανία και τη βιοτεχνία, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της διεθνοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όσο και από το νέο Ταμείο Υποδομών, αλλά και τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, που είναι επίσης προσανατολισμένος στην τόνωση της βιομηχανίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην αγροδιατροφή, αλλά και στη στήριξη της καινοτομίας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση.

"Συνολικά, για την αναβάθμιση του βιομηχανικού δυναμικού της χώρας θα δοθούν πάνω από 2 δισ. ευρώ» υπογράμμισε, ζητώντας τη στενή συνεργασία των παραγωγικών και τοπικών φορέων για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκείνων των έργων που απαντούν με τον καλύτερο τρόπο στις ανάγκες και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της κάθε περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του συνδέσμου για την περιβαλλοντική και επιχειρηματική εξυγίανση της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού ποταμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL