Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Υπηρέτης συμφερόντων η Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπηρέτης συμφερόντων η Ν.Δ.

Σε εφ’ όλης της ύλης αντεπίθεση για το θέμα της ΔΕΗ προχωρεί η κυβέρνηση καταγγέλλοντας τη διπλή στόχευση της Ν.Δ. αφενός να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα, που θα ήθελαν να κερδοσκοπήσουν από ενδεχόμενο ξεπούλημα της επιχείρησης, και αφετέρου να επιδείξουν στους δανειστές προθυμία αποδοχής όλων των απαιτήσεών τους.

Ανώτατα κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν στην “Αυγή” ότι “όλες οι ανεπάρκειες για τις οποίες μας κατηγόρησε την Τετάρτη ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι όσα δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και προσπαθούμε να διορθώσουμε σήμερα εμείς διατηρώντας τον δημόσιο χαρακτήρα της ενέργειας”.

“Πρόκειται για τη γνωστή τακτική της συκοφάντησης και της απαξίωσης του Δημοσίου, που τα ίδια τα παλιά κόμματα εξουσίας δημιούργησαν” τονίζουν επισημαίνοντας ότι στην πραγματικότητα “οι κατηγορίες στρέφονται κατά των ίδιων των πεπραγμένων τους".

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιχειρηματολόγησε προχθές υπέρ του σχεδίου της "μικρής ΔΕΗ", της ιδιωτικοποίησης του 66% του ΑΔΜΗΕ και της παραχώρησης υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής σε ιδιώτες. Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν, επιπλέον, ότι οι προτάσεις του Κ. Χατζηδάκη -στις οποίες βασίστηκαν οι τοποθετήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη- ήταν σχεδόν απόλυτη αντιγραφή των αρχικών θέσεων των δανειστών. Είχαν γίνει δε μία εβδομάδα μετά την αποστολή του σχετικού ηλεκτρονικού μηνύματος από τους θεσμούς προς την ελληνική κυβέρνηση τις ώρες που ξεκινούσε η κρίσιμη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες, που περιλάμβανε και τα θέματα ενέργειας.

Τελικά η κυβέρνηση εξασφάλισε αποκλεισμό της πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων και διάθεση στον ανταγωνισμό μόνο κάποιων λιγνιτικών, που αντιστοιχούν μόλις στο 8% της παραγωγικής δυναμικότητας της ΔΕΗ. Επίσης η εκχώρηση αυτών των μονάδων προέκυψε ως ανάγκη συμμόρφωσης προς τους κανόνες ανταγωνισμού (αποφάσεις ευρωδικαστηρίου, ανεξαρτήτως του προγράμματος).

Μέχρι τον Ιούνιο θα είναι δε έτοιμη η νομοθετική παρέμβαση που θα επιτρέπει τη δημιουργία ενεργειακών συνεταιρισμών και κατ’ επέκταση τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους σχετικούς διαγωνισμούς, ενώ δεν αποκλείονται και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (π.χ. ΕΛΤΑ). Εξάλλου εξασφαλίστηκε ότι οι αγοραστές θα πρέπει να πραγματοποιήσουν σημαντικές επενδύσεις, που θα οδηγήσουν σε αύξηση των θέσεων εργασίας.

Τα επτά μεγάλα ερωτήματα για τη ΔΕΗ

Σε ό,τι αφορά τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων, κυβερνητικά στελέχη έθεταν επτά αμείλικτα ερωτήματα:

1. Γιατί υπερχρεώθηκε η ΔΕΗ με 5 δισ. χωρίς να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις για τη μείωση του κόστους λειτουργίας της επιχείρησης; Επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει γίνει κανένας περαιτέρω δανεισμός.

2. Γιατί καθυστέρησε η διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα των νησιών και κυρίως της Κρήτης (μόνο από τη δεύτερη θα εξοικονομούνταν 250 εκατ. τον χρόνο); Και τα δύο έργα βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης αυτή τη στιγμή.

3. Γιατί πραγματοποιήθηκε η επένδυση του φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη χωρίς να γίνει η σύνδεση του δικτύου από τον ΑΔΜΗΕ με τη Δυτική Ελλάδα; Τώρα η σύνδεση φτάνει έως την περιοχή της Πάτρας.

4. Γιατί έφτασε τα 2 δισ. το κόστος της λινιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5, ενώ το σχέδιο της επιχείρησης είναι να μειωθεί η παραγωγική δυναμικότητα του λιγνίτη;

5. Γιατί η ΔΕΗ έχει μόλις 2% δυναμικότητα από ΑΠΕ (πλην υδροηλεκτρικών);

6. Γιατί η Ν.Δ. συνδέει την πραγματική αξία της ΔΕΗ με την χρηματιστηριακή της αξία τη στιγμή που γνωρίζει ότι το χρηματιστήριο αυτά τα χρόνια δεν αντανακλά την πραγματική αξία των εισηγμένων επιχειρήσεων, αλλά και ότι η κατάτμηση της επιχείρησης σε μετοχές αποκρύπτει την ουσιαστική δύναμή της;

7. Γιατί επιλέχθηκε η είσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ (χαρατσιού) μέσω της ΔΕΗ, γεγονός που εκτόξευσε τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εταιρεία; Από τη ρύθμιση των 36 δόσεων τον Απρίλιο του 2015 ο όγκος των χρεών προς την επιχείρηση σταθεροποιήθηκε και άρχισε να μειώνεται σταδιακά.

Π. Σκουρλέτης: “Η Ν.Δ. όχημα εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων”

Στα επτά ερωτήματα, τα οποία έθεσαν κυβερνητικά στελέχη, αναφέρθηκε (εν πολλοίς) χθες και ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, ο οποίος δήλωσε στον ρ/σ Στο Κόκκινο ότι «η στάση του κ. Μητσοτάκη είναι αποκαλυπτική και επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η Ν.Δ. είναι το όχημα εξυπηρέτησης συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων”. Χαρακτήρισε επίσης «άκρως επικίνδυνο» το επιχείρημα περί μειωμένης χρηματιστηριακής αξίας κάνοντας λόγο για “έγκλημα τεράστιο”, που “οδηγεί στο ξεπούλημα».

Δ. Τζανακόπουλος: Διασφαλίσαμε τον δημόσιο χαρακτήρα

Αναφορικά με το θέμα της ΔΕΗ και τις θέσεις που εξέφρασε προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε χθες ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε “μια γεύση της πολιτικής τού ‘τόσα κι άλλα τόσα’" και έκανε λόγο για “ένα σχέδιο που κατάργησε η σημερινή κυβέρνηση διασφαλίζοντας τον δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης".

Ν. Βούτσης: Η ΔΕΗ είναι πυλώνας του δημόσιου χαρακτήρα της ενέργειας

Την ανάγκη διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της γενικής ενεργειακής πολιτικής «και βεβαίως του βασικού πυλώνα της, που είναι η ΔΕΗ» επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης παραλαμβάνοντας την έκθεση πεπραγμένων της ΡΑΕ από τον πρόεδρο της αρχής Ν. Μπουλαξή.

Τα μάζεψε όπως - όπως η Ν.Δ.

Πάντως, η Ν.Δ. έχει αφήσει εκτεθειμένο τον πρόεδρό της, με τον Β. Κικίλια αρκούμενο σε μια αμήχανη απάντηση για το χθεσινό πρωτοσέλιδο της “Αυγής”: «Πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης κατά ΣΥΡΙΖΑ. Αν βιάζονται τόσο, ας κάνουν εκλογές».

“Η επιλεκτική ανάγνωση του πρωτοσέλιδου της εφημερίδας από τον εκπρόσωπο τύπου της Ν.Δ. μαρτυρά όχι μόνο την επικοινωνιακή του υστέρηση, αλλά και την προτίμησή του στο πολιτικό ‘κρυφτό’” απάντησε στον εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ. η “Αυγή”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL