Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Από την αγωνία της αξιολόγησης στην... / Περίσκεψη για την αξιοποίηση του χρόνου στο εξής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από την αγωνία της αξιολόγησης στην... / Περίσκεψη για την αξιοποίηση του χρόνου στο εξής

Τις πληγές, αλλά και τις προοπτικές της επόμενης μέρας της διαπραγμάτευσης συζητάει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνοντας ως δεδομένο το περίγραμμα της αξιολόγησης, αλλά χωρίς να υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για το χρέος και για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν μια σειρά σκέψεις για τις οποίες καταγράφεται συμφωνία στον ΣΥΡΙΖΑ:

* Πρώτον, κανένας δεν προτίθεται να λειτουργήσει εκτός της κουλτούρας συλλογικότητας του κόμματος και να ρίξει την κυβέρνηση και ουδείς (σχεδόν) προσανατολίζεται στο να εισηγηθεί εκλογές, ακόμη κι αν κάτι τέτοιο υπονοηθεί από ορισμένους ή καποιοι επιλέξουν να μην υπερψηφίσουν την απόφαση της Κ.Ε.

* Δεύτερον, οι πάντες συμφωνούν ότι η συμφωνία περιλαμβάνει δύσκολα μέτρα, τα οποία δεν συνάδουν με τις στοχεύσεις κοινωνικών εκπροσωπήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και με την ιδεολογία του. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί την κατά βάση κοινή πεποίθηση σε κόμμα και κυβέρνηση ότι η Αριστερά έχει την ευθύνη να μην εγκαταλείψει τον κόσμο στη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη.

* Τρίτον, όλοι θεωρούν ότι ο ορισμός θετικών αντιμέτρων αποτελεί σημείο καμπής στη λειτουργία του Μνημονίου, αν και αρκετοί προβληματίζονται για το αν θα τεθούν σε εφαρμογή, όχι τόσο σε σχέση με την πορεία της οικονομίας, αλλά σε σχέση με τους πολιτικούς συσχετισμούς με τους δανειστές.

Εξάλλου αυτό το θέμα, δηλαδή το αν οι θεσμοί θα συνεχίσουν να συμπεριφέρονται με τον ίδιο αυθαίρετο τρόπο, αποτελεί γενικότερο προβληματισμό, παρά το ότι πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι δύσκολο να επαναληφθεί η τωρινή συγκυρία του εκβιασμού του ΔΝΤ ενόψει των γερμανικών εκλογών. Επιπλέον καθοριστικής και εμβληματικής σημασίας θεωρείται η μάχη που κερδήθηκε, σε σημαντικό βαθμό, στα εργασιακά.

Μια ισχυρή πλειοψηφία σε κυβέρνηση και κόμμα επισημαίνει ότι το διαφαινόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης δημιουργεί μια θετική δυναμική, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οι υπερφίαλοι πανηγυρισμοί για success story, ενώ δεν λείπει η περίσκεψη για το αν η συνέχιση των μνημονιακών δεσμεύσεων για μετά το τέλος του προγράμματος μπορεί να επιφέρει σταδιακή αλλοτρίωση του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του ολισθηρού δρόμου της υπεράσπισής του.

Όπως επισημαίνουν, αποφεύχθηκε το κακό σενάριο συρσίματος της αξιολόγησης έως τον Ιούνιο και εκτιμάται πως με τις κατάλληλες παρεμβάσεις στο χρέος και με την ένταξη στην πιστωτική χαλάρωση της ΕΚΤ, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις αξιωματούχων (μεταξύ των οποίων και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε), διαμορφώνονται όλο και περισσότερο οι συνθήκες για μια επαναφορά στην κανονικότητα με το τέλος του υπάρχοντος προγράμματος, όπως έχει υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το πιο κρίσιμο ζήτημα για όλους, βεβαίως, είναι να μπορέσει η κυβέρνηση όχι μόνο να επιταχύνει, αλλά και να συστηματοποιήσει και να βαθύνει ποιοτικά το έργο της εκτός Μνημονίου, δηλαδή τους ριζοσπαστικούς μετασχηματισμούς στην ελληνική κοινωνία. Σε σχέση με αυτό θεωρείται πολύ θετικό το ότι διαφαίνεται ένα χρονικό διάστημα σχετικής ηρεμίας για τη λήψη πολιτικών πρωτοβουλιών, που μπορούν να ανατρέψουν την πορεία απομάκρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ από την κοινωνία και με δεδομένο ότι δεν την έχει κερδίσει άλλη πολιτική δύναμη. Σε αυτή την κατεύθυνση θα βοηθούσε το κόμμα να αποκτήσει μια πιο μαχητική προσέγγιση στην κοινωνία και αυτό εντάσσεται στους στόχους του επόμενου διαστήματος.

Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι ότι στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ δεν τους απασχολεί το πώς θα μεθοδευθεί ο χρόνος των εκλογών, παρά το ότι γύρω από αυτό περιστρέφονται οι σκέψεις της αντιπολίτευσης και της πλειονότητας των μέσων ενημέρωσης.

Αντιθέτως όλοι περιμένουν να δουν πώς θα λειτουργήσει ο ωφέλιμος χρόνος μετά την αξιολόγηση, έχοντας την πρόθεση να μεγιστοποιηθεί (και χρονικά) η δυνατότητα να γίνουν πράγματα που θα βελτιώσουν τη σημερινή εικόνα. Τέλος, όλοι υπογραμμίζουν τη σημασία να μην δημιουργούνται λαβές τις οποίες μπορεί να εκμεταλλεύεται το παλιό σύστημα με σκοπό την ηθική απαξίωση της κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL