Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.3°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.8°C14.6°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
16.0°C16.0°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C19.1°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.6°C15.7°C
2 BF 69%
Παρατείνεται η υπαγωγή στη ρύθμιση αποκάλυψης εισοδήματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρατείνεται η υπαγωγή στη ρύθμιση αποκάλυψης εισοδήματος

Παρατείνεται έως τις 7 Φεβρουαρίου η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων των φορολογούμενων η οποία κανονικά έληγε στις 23 Ιανουαρίου.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική τροπολογία, πρόκειται για την περίπτωση που κατά την κατάθεση του νόμου στη Βουλή έχει ήδη κοινοποιηθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου ή προστίμων, όπου ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει τη σχετική δήλωση εντός 30 ημερών από τη δημοσίευσή του.

Στον νόμο προβλέπεται ότι η εφορία μπορεί να κοινοποιήσει πράξεις οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ή επιβολής προστίμων μόνο μετά την πάροδο της παραπάνω προθεσμίας. Οριστικές πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ή επιβολής προστίμων που κατά την κατάθεση του νόμου στη Βουλή δεν έχουν κοινοποιηθεί, κοινοποιούνται μόνο μετά την πάροδο της προθεσμίας των 30 ημερών. Το ποσοστό πρόσθετου φόρου στην περίπτωση αυτή ορίζεται σε 25% του κυρίου φόρου.

Στο μεταξύ, ιδιοχείρως θα επιδίδονται τα ειδοποιητήρια της εφορίας στους φορολογούμενους εκείνους οι οποίοι βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με έλεγχο και θα καλούνται να εξετάσουν το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στις διατάξεις του νόμου για την οικειοθελή αποκάλυψη των κρυμμένων εισοδημάτων τους.

Με τη δημοσίευση της απόφασης του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή για τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων, έγινε γνωστό και το περιεχόμενο της "Ειδικής Πρόσκλησης" οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών. Έτσι, μέσα στις επόμενες ημέρες, χιλιάδες φορολογούμενοι θα λάβουν το ειδοποιητήριο με το οποίο θα τους γνωστοποιείται ότι «από την υπηρεσία μας έχει εκδοθεί η με αριθμό... εντολή φορολογικού ελέγχου για..." (αναγράφεται στη συνέχεια η φορολογική περίοδος, η υπόθεση, το είδος φορολογίας του ελέγχου, όπως αυτά αναγράφονται στην εκδοθείσα εντολή ελέγχου).

Τα ειδικά σημειώματα θα επιδίδονται στους φορολογούμενους ιδιοχείρως, με τον φορολογούμενο να καλείται να υπογράψει ότι παρέλαβε την ειδική πρόσκληση και θα αφορούν φορολογούμενους για τους οποίους έχει εκδοθεί ή πρόκειται να εκδοθεί εντολή ελέγχου έως τις 31 Μαΐου. Η δεξαμενή επιλογής των υποθέσεων περιλαμβάνει 1,3 εκατομμύρια ΑΦΜ, για τα οποία οι ελεγκτικές αρχές έχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής στη διάθεσή τους.

Η αποστολή των προσκλήσεων θα αφορά κατά προτεραιότητα όσους βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με τον έλεγχο. Ανάλογα με τον χρόνο έκδοσης της εντολής ελέγχου, προσδιορίζεται και η προθεσμία υποβολής των ειδικών δηλώσεων οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL