Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Βαρύτατες οι ευθύνες ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. για την Attica Bank
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βαρύτατες οι ευθύνες ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. για την Attica Bank

Το μήνυμα ότι προέχει η στήριξη της Attica Bank εξέπεμψε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο tvxs.gr, ενώ κατέδειξε σαφέστατα προς τη μεριά του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. σε σχέση με τις ευθύνες που τους βαραίνουν για όλα τα χρόνια διοίκησης της τράπεζας, αναφέροντας ότι θα αποδοθούν, την ώρα μάλιστα που το διευρυμένο, ως φαίνεται πόρισμα του διδύμου ΤτΕ-SSM βρίσκεται στη Βουλή. Πρόκειται για πόρισμα που αφορά την περίοδο 2015 έως 27 Μαΐου 2016, ενώ το πόρισμα της ΤτΕ για την περίοδο 2011-2014... αγνοείται προς το παρόν, αν και το αίτημα της εξεταστικής επιτροπής προς την ΤτΕ κάνει λόγο για “πορίσματα". Η "Α" επικοινώνησε με την ΤτΕ και η απάντηση που έλαβε από κύκλους της τράπεζας ήταν: "Έχουμε αποστείλει ό,τι μας ζητήθηκε". Για να δούμε ποιος θα έχει δίκιο στο τέλος, καθώς η περίοδος του πρώτου πορίσματος εμπεριέχει και δανειοδοτήσεις των ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., οι οποίες φτάνουν σήμερα τα 13 εκατ. ευρώ και δεν εξυπηρετούνται.

Από εκεί και πέρα, ο αντιπρόεδρος δεν παραλείπει να δείξει έμμεσα και προς την πλευρά του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, καθώς σε ερώτηση για το αν έχει ευθύνες για τα δάνεια της τράπεζας απαντά: "Κάθε πράγμα στην ώρα του". Ακόμη, προσθέτει ότι ζούμε "μια φάρσα", καθώς "κάποιοι πίστεψαν ότι με άξονα τη μικρή αυτή τράπεζα μπορούν να στήσουν επικοινωνιακά ένα σκηνικό που να θυμίζει εποχή Κοσκωτά για να πλήξουν την κυβέρνηση".

Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ σκάβουν τον λάκκο τους

Ειδικότερα, «Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ σκάβουν με επιμέλεια έναν λάκκο, στον οποίο τελικά θα πέσουν οι ίδιοι μέσα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τις επιθέσεις που δέχεται η κυβέρνηση αναφορικά με τα δάνεια της Attica Bank. Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ «δεν έχουν ακόμα καταλάβει ότι σε κάποια θέματα δεν είναι κατήγοροι, αλλά κατηγορούμενοι», καθώς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «για μακρά περίοδο, η Attica Bank λειτούργησε ως 'παραμάγαζό' τους και εδώ υπάρχουν τεράστιες ευθύνες, οι οποίες ακόμα δεν έχουν καταλογιστεί», ενώ προειδοποιεί ότι «Η φάρσα Κοσκωτά μπορεί να μετατραπεί σε τραγωδία».

Για το αν υπάρχουν ευθύνες Στουρνάρα, η, με νόημα, απάντηση του αντιπροέδρου είναι: "Κάθε πράγμα στην ώρα του. Τώρα, εκείνο που προέχει είναι η στήριξη της Attica Bank, και το κλείσιμο των διοικητικών εκκρεμοτήτων στο τραπεζικό σύστημα. Και τα δύο απαιτούν τη στενή, διαρκή και ειλικρινή συνεργασία της Τράπεζας της Ελλάδος με την εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας. Και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος".

Ακόμη, ο Γιάννης Δραγασάκης τονίζει την ανάγκη χρησιμοποίησης της τράπεζας σε ένα παράλληλο σύστημα, κάτι το οποίο πραγματοποιείται σε όλη την Ευρώπη. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, "Παρά τη λυσσώδη αντίδραση ορισμένων, το παράλληλο σύστημα θα διαμορφωθεί και στην Ελλάδα".

Σ. Φάμελλος: Άλλοι χρεωκόπησαν την Attica Bank - Εμείς τη σώζουμε

Την ίδια ώρα, «Δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτικά παιχνίδια με τις τράπεζες, ιδιαίτερα με μια τράπεζα που ανήκει και σε ένα ταμείο ασφαλιστικό, που είναι μη συστημική, που είναι καθαρά ελληνική» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της νομιμότητας δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ Σωκράτης Φάμελλος για την πολιτική αντιπαράθεση πάνω στο πόρισμα ελέγχων της Τράπεζας της Ελλάδος για την Attica Bank που παραδόθηκε προχθές στη Βουλή.

«Νομίζω ότι κάποιοι παίζουν παιχνίδια και ρισκάρουν έτσι τις τράπεζες. Δεν προσφέρονται οι τράπεζες για πολιτικά παιχνίδια. Αντίθετα, κάποιοι τη χρεοκόπησαν (σ.σ.: την Attica Bank) κι εμείς προσπαθούμε να τη σώσουμε» είπε ο κ. Φάμελλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Πρακτορείο 104,9 FM και σημείωσε: «Το πόρισμα έχει εξεταζόμενη περίοδο αρκετά παλιότερα -θα ανακοινωθεί έτσι κι αλλιώς όταν το μελετήσουμε- κι επίσης είναι ένα πόρισμα το οποίο είμαι σίγουρος ότι αναφέρεται τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο, οπότε υπήρχε η παλιά διοίκηση, που ήταν και επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου στην Attica Bank».

«Άρα, είναι αυτό που λέμε 'ώδινεν όρος και έτεκεν μυν', μιλάμε πράγματι και είναι σοβαρό για την αξιολόγηση για την παλιότερη διοίκηση της τράπεζας, που ίσχυε από την προηγούμενη κυβέρνηση και για την εποπτεία από την ΤτΕ, που έχει διαρκή, σταθερό διοικητή, άρα δεν έχει δυνατότητα πολιτικής εκμετάλλευσης» διευκρίνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL