Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Έρχονται "ελαφρύτεροι" λογαριασμοί ΔΕΗ / Από σήμερα "ελαφρύτεροι" οι λογαριασμοί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έρχονται "ελαφρύτεροι" λογαριασμοί ΔΕΗ / Από σήμερα "ελαφρύτεροι" οι λογαριασμοί

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ που προβλέπει τη μείωση κατά 15% στην αξία της χρέωσης προμήθειας ρεύματος στους λογαριασμούς των συνεπών καταναλωτών.

Πιο συγκεκριμένα, η σημαντική αυτή έκπτωση, που στην ουσία είναι η πρώτη μετά από χρόνια αλλεπάλληλων ανατιμήσεων, αφορά όλους τους πελάτες με τιμολόγιο:

α) Οικιακό: Γ1 και Γ1Ν.

β) Επαγγελματικό: Γ21, Γ22, Γ23 (χαμηλή τάση) και ΒΓ, ΒΧ, ΒΥ (μέση τάση).

Δικαιούχοι είναι οι ανωτέρω καταναλωτές εφόσον θα εξοφλούν το σύνολο του λογαριασμού τους, καθώς και τυχόν δόσεις διακανονισμού οφειλής τους μέχρι και την καθορισμένη ημερομηνία λήξης (εμπρόθεσμη εξόφληση).

Η έκπτωση δεν αφορά τους πελάτες της ΔΕΗ που απολαμβάνουν ήδη τιμολογιακών προνομίων, όπως καταναλωτές οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης, Πολυτεκνικό Τιμολόγιο ΓΤ, πρόγραμμα Ακραίας Φτώχειας και Αγροτικό Τιμολόγιο.

Ωστόσο, εάν οι δικαιούχοι του ΚΟΤ κάποιο συγκεκριμένο τετράμηνο, λόγω υπέρβασης των ορίων κατανάλωσης της κατηγορίας τους, δεν τιμολογηθούν με τις τιμές του ΚΟΤ, αλλά με κάποιο από τα Οικιακά Τιμολόγια (Γ1 ή Γ1Ν), εφόσον είναι συνεπείς, τότε θα λάβουν το ποσό της έκπτωσης 15% για τον συγκεκριμένο εκκαθαριστικό λογαριασμό.

Εφαρμογή έκπτωσης

Σημειώνεται ότι δεν χρειάζεται κάποια αίτηση ή πράξη από πλευράς δικαιούχου, καθώς η διαδικασία είναι αυτοματοποιημένη, δηλαδή, εφόσον διαπιστωθεί ότι έχει εξοφληθεί εμπρόθεσμα ο λογαριασμός και οι τυχόν δόσεις της περιόδου, τότε αυτόματα στον επόμενο λογαριασμό θα πιστωθεί το ποσό της έκπτωσης.

Η έκπτωση εμφανίζεται στον λογαριασμό και συγκεκριμένα στο πεδίο με την ανάλυση των χρεώσεων του λογαριασμού (πίσω όψη) θα εμφανίζεται πίστωση με το λεκτικό “Έκπτωση 15%”.

Για κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό που θα εκδοθεί μετά την 1η Ιουλίου 2016, εφόσον πληρωθεί εμπρόθεσμα (καθώς και τυχόν δόσεις διακανονισμού), στον αμέσως επόμενο από αυτόν λογαριασμό θα εμφανιστεί η πίστωση 15%.

Το πρόγραμμα ξεκινά για την πληρωμή λογαριασμών με ημερομηνία έκδοσης 1/7/2016, δηλαδή εφόσον ο εκκαθαριστικός λογαριασμός εκδόθηκε στις 15/7 κι έχει πληρωθεί εμπρόθεσμα, στον επόμενο θα πιστωθεί αυτόματα η έκπτωση.

Υπολογισμός

Η έκπτωση 15% αφορά τις χρεώσεις προμήθειας του εκκαθαριστικού λογαριασμού που έχει εξοφληθεί εμπρόθεσμα, δηλαδή στο ποσό του παγίου και της αξίας ενέργειας (κιλοβατόρα), ενώ για τα επαγγελματικά (ανάλογα με την κατηγορία) και την αξία της ισχύος (όπου υπολογίζεται) αλλά και την αξία CO2.

Ο υπολογισμός της έκπτωσης γίνεται πάντα επί του εκκαθαριστικού και όχι στον έναντι λογαριασμό, στον οποίο δεν εμφανίζεται η ανάλυση των χρεώσεων.

Για παράδειγμα, σε συνεπή πελάτη με τιμολόγιο Γ22 ο υπολογισμός γίνεται ως εξής: πάγια χρέωση 0,49 ευρώ, kWh 1957x0,08259 ευρώ/kWh=161,63 ευρώ, kW 13x1,10000= 13,75 ευρώ. Σύνολο χρεώσεων: 175,87 ευρώ. Η μείωση με την έκπτωση 15% ανέρχεται σε 26,8 ευρώ, δηλαδή η τελική χρέωση προμήθειας ρεύματος διαμορφώνεται σε 143,75 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL