Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.3°C20.4°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.6°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.6°C18.8°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.4°C
0 BF 100%
Κυβερνητικό "ja" σε νέο δάνειο και Μνημόνιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβερνητικό "ja" σε νέο δάνειο και Μνημόνιο

Στροφή 180 μοιρών σε σύγκριση με τα υπεραισιόδοξα σενάρια που η ίδια διοχέτευε, αλλά και σε σχέση με επίσημες δηλώσεις της για νέο δανειακό πακέτο χωρίς Μνημόνιο και χωρίς νέα μέτρα, έκανε χθες η κυβέρνηση. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας τις προτάσεις Β. Σόιμπλε για ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα -όπως αυτές είδαν το φως της δημοσιότητας σε γερμανικό περιοδικό-, ανέφεραν ότι η κυβέρνηση λέει "ναι" σε μια πρόσθετη χρηματοδότηση από την Ε.Ε., αλλά είτε χωρίς Μνημόνιο όπως αυτά που αποφασίστηκαν έως τώρα είτε με Μνημόνιο αποκλειστικά διαρθρωτικών μέτρων.

Βέβαια, η έννοια "διαρθρωτικά μέτρα" έχει καταντήσει "λάστιχο" στην Ελλάδα, όπου είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και μειώσεις συντάξεων βαφτίστηκαν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις... "διαρθρωτικά μέτρα"! Στην ουσία η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών (όπως άλλωστε έχει παρουσιάσει και η "Αυγή" προτού δημοσιευθούν τα περί νέου δανείου στο Spiegel).

Σημειώνεται ότι το δημοσίευμα στο γερμανικό περιοδικό, επικαλούμενο τον κίνδυνο αναβίωσης μιας νέας κρίσης του ευρώ, αναφέρει πως ο Β. Σόιμπλε φαίνεται έτοιμος (όπως αναφέρει σχετική έκθεση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών) να λάβει τρία σχετικά μέτρα, μεταξύ των οποίων και ένα πρόγραμμα ύψους 10 έως 20 δισ. ευρώ από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM, χωρίς όμως το ΔΝΤ.

Παράλληλα, με το "είμαστε θετικοί σε κάθε συζήτηση για πακέτο, εφόσον δεν υπάρχουν δημοσιονομικά και εισπρακτικά μέτρα, αλλά μόνο μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα», που ήταν η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας τις προτάσεις Σόιμπλε για το νέο πακέτο, ήλθε χθες μια διττής ανάγνωσης αναφορά από τον υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα. Μιλώντας σε συνέδριο στο Global Capital Forum "Greece: A solid investment destination", αναφέρθηκε στην ανάγκη υιοθέτησης το συντομότερο δυνατόν "ρεαλιστικών λύσεων" για το δημόσιο χρέος της χώρας.

Το διττόν της δήλωσης έγκειται στον χαρακτηρισμό "ρεαλιστικών" υπό την έννοια ότι άλλο θεωρεί λ.χ. ο Β. Σόιμπλε "ρεαλιστικό" ("κόψε - ράψε" σε επιτόκια και χρόνο αποπληρωμής) και άλλο πλείστοι όσοι έγκυροι οικονομολόγοι, οι οποίοι τονίζουν ότι χωρίς κούρεμα δεν τίθεται στα σοβαρά κανένα ζήτημα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Όπως είπε ο Χρ. Σταϊκούρας, παρά τις θετικές εξελίξεις που έχουν συντελεστεί στην ελληνική οικονομία, το ζήτημα της περαιτέρω ενίσχυσης της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους παραμένει ανοικτό.

Είναι εμφανές πλέον ότι, πλησιάζοντας τον χρόνο ανακοίνωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος, η διευθέτηση του ελληνικού χρέους έχει τεθεί επί τάπητος τόσο από την Αθήνα όσο και από τα κέντρα λήψης αποφάσεων εκ μέρους των δανειστών. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει και μια επικοινωνιακού χαρακτήρα εκστρατεία ανακοίνωσης "καλών νέων". Αυτά θα περιλαμβάνουν, όπως εκτιμάται, υπέρβαση στις εισπράξεις φόρων, πλεόνασμα μεγαλύτερο του 1 δισ. ευρώ, ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στοιχεία για τον τζίρο στο εμπόριο παράλληλα με το νέο δάνειο.

Ωστόσο, όλα τα επικοινωνιακού τύπου επιχειρήματα έχουν σαθρές βάσεις. Για παράδειγμα, τα φορολογικά έσοδα -που όπως αφήνεται να εννοηθεί τον Ιανουάριο ξεπέρασαν τις προβλέψεις που είχαν τεθεί στον νέο προϋπολογισμό- οφείλονται στην ανελέητη υπερφορολόγηση με τα απανωτά «χαράτσια» που πληρώνουν οι πολίτες. Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 είναι εν πολλοίς "μαγική εικόνα", ενώ και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσιάζει πλεόνασμα επειδή η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου αφενός περιόρισε τις εισαγωγές και αφετέρου ενίσχυσε τις εξαγωγές, αφού η μείωση της ζήτησης συνετέλεσε σε εξαγωγές με χαμηλότερες τιμές.

Ρεπορτάζ: ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL