Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Η μυστική συνάντηση μετά το Eurogroup, παρουσία Σόιμπλε και Μοσκοβισί / Ύποπτα "παιχνίδια" των... εταίρων στην πλάτη της Ελλάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η μυστική συνάντηση μετά το Eurogroup, παρουσία Σόιμπλε και Μοσκοβισί / Ύποπτα "παιχνίδια" των... εταίρων στην πλάτη της Ελλάδας

Ύποπτα παιχνίδια κατά της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι φαίνεται ότι δεν σέβονται ούτε τον θεσμικό ρόλο της χώρας μας, περιφρονώντας παράλληλα την κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία αναδείχθηκε σε Νο1 "υποτακτικό" της τρόικας φέρνει στο φως δημοσίευμα της Wall Street Journal. Σύμφωνα με αυτό, το οποίο προκάλεσε "τριγμούς" στην ελληνική κυβέρνηση, ανώτατοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. απομακρύνθηκαν από τους συναδέλφους τους μετά την συνάντηση του Eurogroup την περασμένη Δευτέρα και πραγματοποίησαν μυστική συνάντηση με επίκεντρο τις αυξανόμενες ανησυχίες γύρω από την ελληνική διάσωση και μάλιστα χωρίς να... καλέσουν τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Όπως μετέδωσε η WSJ, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος έδινε εκείνη την ώρα συνέντευξη Τύπου, δεν προσκλήθηκε να λάβει μέρος στη συζήτηση. Επομένως εγείρεται το ερώτημα για ποιο λόγο οι αξιωματούχοι της Κομισιόν, μαζί με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μοσκοβισί και τον Γερμανό ομόλογό του Σόιμπλε συζητούσαν για το μέλλον της Ελλάδας... γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τον προεδρεύοντα Γιάννη Στουρνάρα. Προκύπτει λοιπόν ότι δε σεβάστηκαν ούτε τον θεσμικό ρόλο της προεδρίας της Ευρωπαικής Ένωσης, η οποία έχει αναληφθεί από τη χώρα μας.

Ποιος ο στόχος των συναντήσεων;

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι στόχος τους ήταν να βρουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που απειλούν την εύθραυστη ανάκαμψη στην Ελλάδα και την ευρύτερη Ευρωζώνη.

Συζήτησαν πώς να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση για προχωρήσει με τις μη δημοφιλείς (σ.σ.: αντιλαϊκές) δομικές μεταρρυθμίσεις και δεύτερον πώς να συγκεντρώσουν τα έξτρα κεφάλαια ώστε να καλύψουν τα κενά στις χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι οποίες εκτιμώνται σε 5-6 δισ. ευρώ.

Η συνάντηση δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα, υποστηρίζουν στη WSJ πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση. Οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται εξ αποστάσεως, ενώ οι εκπρόσωποι της τρόικας "πάγωσαν" τα σχέδια επιστροφής στην Αθήνα.

Οι ανησυχίες αυξάνουν, γράφει η WSJ, γιατί η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες λήξεις ομολόγων τον Μάιο, ύψους 11 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ δεν έχει προχωρήσει σε εκταμιεύσεις από τον περασμένο Ιούλιο και είναι 3,8 δισ. ευρώ πίσω στις προγραμματισμένες πληρωμές. Το ΔΝΤ επιμένει στο να έχει καθαρή εικόνα για τα οικονομικά της χώρας το επόμενο 12μηνο και ο όρος αυτός δεν έχει εκπληρωθεί.

Η αμηχανία του ΥΠΟΙΚ

Το γεγονός επιβεβαίωσε και το υπουργείο Οικονομικών μέσω κύκλων, οι οποίοι ανέφεραν ότι πολλές φορές γίνονται τέτοιες συναντήσεις μεταξύ των μελών του Eurogroup, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια συνάντηση, όπως και άλλες που έχουν γίνει και οι οποίες διεξάγονται συχνά κατά το περιθώριο των συνεδριάσεων του Eurogroup και προσθέτουν ότι μια τέτοια συνάντηση δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει. Η αμηχανία είναι έκδηλη...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL