Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
21.8°C28.0°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.4°C28.5°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C27.6°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.5°C25.8°C
5 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
28.9°C29.0°C
0 BF 21%
Σύμφωνα με τράπεζες και νοικοκυριά / Αργεί το τέλος της κρίσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύμφωνα με τράπεζες και νοικοκυριά / Αργεί το τέλος της κρίσης

Συνέχιση υφεσιακού ζόφου για αρκετό καιρό ακόμη στην Ελλάδα προδικάζουν και οι πλέον ετερόκλητοι μεταξύ τους παρατηρητές. Χαρακτηριστική είναι η πλήρης ταύτιση των προβλέψεων νοικοκυριών και τραπεζών ότι αργεί ακόμη το τέλος της κρίσης. Από την μία πλευρά στοιχεία της τελευταίας έρευνας Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης της Nielsen δείχνουν ότι οι 8 στους 10 Έλληνες αμφιβάλλουν αν η Ελλάδα θα ξεπεράσει την οικονομική κρίση σε σύντομο διάστημα, εκτιμώντας ότι η ύφεση θα διαρκέσει τουλάχιστον τους επόμενους 12 μήνες. Από την άλλη, μία τράπεζα που δραστηριοποιείται στη χώρα, η Eurobank, εκτιμά ότι το τέλος της κρίσης απέχει χρόνια ακόμη και θα χρειαστούν -και μάλιστα υπό προϋποθέσεις- τουλάχιστον 8 έτη από την έναρξη της κρίσης ώστε να ανακτηθεί το κατά κεφαλήν εισόδημα που χάθηκε την εξαετία 2008 -2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης της Nielsen, ο δείκτης της Ευρώπης, υποχώρησε το δ' τρίμηνο 2013 κατά 1 μονάδα, στις 73 (94 παγκοσμίως) ενώ οι 9 από τις 10 χώρες με τον χαμηλότερο δείκτη παγκοσμίως ανήκουν στην περιφέρεια της Ευρώπης (!) μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα, καθώς και η Ιταλία, η Σλοβενία, η Κροατία και η Πορτογαλία. Ειδικά για την Ελλάδα, η μείωση του δείκτη κατά 3 μονάδες (στις 45) κατοπτρίζει την παρατεταμένη αγωνία των Ελλήνων για την εργασιακή τους ασφάλεια και την οικονομία, καθώς σε αυτά αφορούν οι κυριότερες ανησυχίες τους, σε ποσοστό 47% και 32% αντίστοιχα.

Με βάση το ερωτηματολόγιο 31% των Ελλήνων δηλώνει ότι τα όποια τυχόν χρήματα τους περισσεύουν κατευθύνονται σε δόσεις δανείων, πιστωτικών καρτών και άλλων χρεών, ενώ το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι δεν έχουν καν διαθέσιμο εισόδημα αυξήθηκε κατά 2 μονάδες, στο 36%. Ενδεικτικό της γενικότερης έλλειψης εμπιστοσύνης είναι το ότι οι Έλληνες καταναλωτές σε ποσοστό 85% έχουν αλλάξει αγοραστικές συνήθειες και στο πλαίσιο της μείωσης των δαπανών τους, σε ένα συντριπτικό ποσοστό (80%) δηλώνουν πως, σε σχέση με έναν χρόνο πριν, έχουν στραφεί σε φθηνότερα καταναλωτικά προϊόντα, ενώ επίσης έχουν περιορίσει τη διασκέδαση εκτός σπιτιού σε ποσοστό 74%. Μάλιστα, 4 στους 10 θα συνεχίσουν να επιλέγουν φθηνότερα καταναλωτικά προϊόντα ακόμη και μετά τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών.

Eurobank: Σε 8 χρόνια η ανάκτηση του χαμένου εισοδήματος

Στο μεταξύ, στο "7 ημέρες οικονομία" η Eurobank σημειώνει πως με δεδομένη την επαλήθευση των προβλέψεων για θετικό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2014 θα χρειαστούν τουλάχιστον 8 χρόνια από την έναρξη της κρίσης ώστε να ανακτηθεί το κατά κεφαλήν εισόδημα που απωλέσθηκε την περίοδο 2008-2013. Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται βελτίωση ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και πλήρης εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αναφέρει η Eurobank. Εκτιμά ακόμη ότι η κυβερνητική υπόσχεση διοχέτευσης του 70% του πλεονάσματος 2013 για ενίσχυση του εισοδήματος κοινωνικών ομάδων με χαμηλό εισόδημα μπορεί να ακυρωθεί στην πράξη αν η κυβέρνηση αναγκαστεί να καταφύγει σε ισοδύναμα φορολογικά μέτρα κάλυψης του εφετινού κενού. Επισημαίνει πως απαιτείται διατηρησιμότητα πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια και προβλέπει για το χρέος έμμεσο κούρεμα (μείωση επιτοκίων με επέκταση περιόδου αποπληρωμής) και όχι άμεσο, με μια οριστική συμφωνία για το ζήτημα να αναμένεται για μετά τις ευρωεκλογές, ενώ δεν θεωρεί αρνητικό ενδεχόμενο νέας δανειακής βοήθειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL