Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.2°C14.7°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C12.9°C
0 BF 71%
Πιέζουν οι πολυεθνικές για δυναμική είσοδο στην ελληνική αγορά / Φάρμακα, γάλα, βιβλίο, "θυσία" για την προσδοκώμενη διπλή δόση τον Μαρτίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πιέζουν οι πολυεθνικές για δυναμική είσοδο στην ελληνική αγορά / Φάρμακα, γάλα, βιβλίο, "θυσία" για την προσδοκώμενη διπλή δόση τον Μαρτίου

Νέα μετωπική με την κοινωνία διακινδυνεύει η κυβέρνηση, καθώς εξετάζει την άμεση επισφράγιση καινούργιων νεοφιλελεύθερων μέτρων, την ώρα που ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προειδοποιεί την Αθήνα ότι αφενός χρειάζεται επιπλέον δουλειά προτού επιστρέψει η τρόικα και αφετέρου ότι η επόμενη δόση δεν θα αποδεσμευθεί χωρίς συμφωνία με τους δανειστές. Πλέον, η όποια συμφωνία μετατίθεται για τον Φεβρουάριο και η εκταμίευση στο Εurogroup της 10ης Μαρτίου, οπότε η κυβέρνηση αισιοδοξεί, θα εγκριθεί και η δόση των 4,9 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον περασμένο Δεκέμβριο και η δόση των 5,7 δισ. ευρώ για το πρώτο φετινό τρίμηνο.

Στo τραπέζι των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση ρίχνει το πρωτογενές πλεόνασμα, διοχετεύοντας την πληροφορία ότι για το 2013 είναι πιθανό να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ αντί 830 εκατ. που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Ωστόσο, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Bουλής θεωρεί υπερβολικά αισιόδοξο τον στόχο για υπετριπλασιασμό του πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος (βλ. παρακείμενο ρεπορτάζ στη σημερινή "Αυγή").

Σκληρό παζάρι γίνεται για το δημοσιονομικό κενό που, μαζί με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για ανοίγματα αγορών, αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων κυβέρνησης - επικεφαλής ελεγκτών της τρόικας.

Στο μεταξύ, η πρόθεση της κυβέρνησης να υιοθετήσει κάποιες προκλητικές -νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης- προτάσεις του ΟΟΣΑ για τις αγορές (330 συνολικά), προκειμένου να δείξει "καλή διαγωγή" στον νέο γύρο συνομιλιών με τους τροϊκανούς, αναμένεται να οδηγήσει σε έντονες αντιδράσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μεροληπτική υπέρ των ξένων γαλακτοβιομηχανιών (γερμανικών και άλλων) εισήγηση του ΟΟΣΑ για την αγορά του «φρέσκου» παστεριωμένου γάλακτος. "Άνοιγμα" της αγοράς με κατάργηση της μέγιστης διάρκειας ζωής του «φρέσκου» γάλακτος των 5 ημερών θα σημάνει στην πράξη άνοιγμα της "Κερκόπορτας" για την άλωση της αγοράς από τις ξένες γαλακτοβιομηχανίες, επιφέροντας ένα διπλό χτύπημα εναντίον όχι απλώς, στην εγχώρια γαλακτοβιομηχανία, αλλά, ακόμη περισσότερο, στους, Έλληνες κτηνοτρόφους. Στην ουσία, ο ΟΟΣΑ και οι πιέσεις των τροϊκανών έχουν στόχο να ανοίξει η αγορά του «φρέσκου» παστεριωμένου γάλακτος στις ξένες πολυεθνικές, οι οποίες σήμερα αποθαρρύνονται να μπουν στην Ελλάδα αφού το διάστημα των πέντε ημερών δεν επαρκεί για να εισαχθεί, να διανεμηθεί και να επιστραφεί το εισαγόμενο γάλα, όπως συμβαίνει με τα γάλατα μακράς διαρκείας. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις, αντίθετοι σε ένα τέτοιο μέτρο αναμένεται να βρεθούν ακόμη και βουλευτές της συμπολίτευσης, κατά βάση εκλεγμένοι στην περιφέρεια, ενώ διαφωνίες έχουν εκφραστεί και σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι οι διαφωνίες για απελευθερώσεις στους επίμαχους τομείς γάλακτος, βιβλίων και φαρμάκων προέρχονται και από μέλη του ίδιου του υπουργικού συμβουλίου.

Το δεύτερο μέτωπο εστιάζεται στο ζήτημα της πλήρους απελευθέρωσης της πώλησης και διαμόρφωσης τιμών στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, με απώτερο στόχο αυτά να πωλούνται πλέον και από τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, οι οποίες με τον τρόπο αυτό θα καρπωθούν έναν τζίρο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος των φαρμακείων.

Ένα τρίτο μέτωπο είναι ο κλάδος του βιβλίου, δεδομένου ότι η πρόταση του ΟΟΣΑ είναι να καταργηθεί το υφιστάμενο σύστημα τιμολόγησης που προβλέπει τον προκαθορισμό της χονδρικής τιμής από τους εκδοτικούς οίκους για δύο χρόνια, απαγορεύοντας μεταξύ άλλων εκπτώσεις μεγαλύτερες του 10% στα νέα βιβλία. Η απελευθέρωση θα οδηγήσει αυτομάτως σε χαμηλότερες τιμές.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται γενικότερα και οι υπόλοιπες προτάσεις για ωράριο λειτουργίας, φούρνους, τουρισμό, οικοδομικά υλικά κ.λπ., ενώ συνολικά οι ρυθμίσεις που ζητά ο ΟΟΣΑ ανέρχονται σε 330.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL