Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Το μήνυμα της τρόικας στην Αθήνα / Λήψη μέτρων την άνοιξη, ρύθμιση χρέους μετεκλογικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το μήνυμα της τρόικας στην Αθήνα / Λήψη μέτρων την άνοιξη, ρύθμιση χρέους μετεκλογικά

Ακριβώς 40 ημέρες μετά την αναχώρηση των τροϊκανών και μετά από απανωτές αναβαλλόμενες ημερομηνίες πιθανής επιστροφής τους, η δημοσιονομική εικόνα της χώρας είναι σαφώς χειρότερη εκείνης που άφησαν φεύγοντας οι Π. Τόμσεν, Κλ. Μαζούχ και Μ. Μορς, με αποτέλεσμα η Αθήνα να επιδιώκει ακόμη εντονότερα "πολιτική" λύση στις διαπραγματεύσεις.

Τα 500 εκατομμύρια ευρώ με τα οποία διευρύνθηκε η δημοσιονομική τρύπα από την απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους και τα 850 εκατομμύρια ευρώ με τα οποία θα ζημιωθούν τα ταμεία από το "δωράκι" που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση Σαμαρά στους εργοδότες (μείωση εισφορών) ανεβάζουν το δημοσιονομικό κενό των 4,5 δισ. ευρώ (1,5 δισ. ευρώ του 2014 και 3 δισ. ευρώ του 2015) στα 5,85 δισ. ευρώ.

Εάν μάλιστα η απόφαση του ΣτΕ αφήνει περιθώρια όταν καθαρογραφεί για επιστροφές περικοπών και σε άλλες ομάδες (π.χ. πανεπιστημιακοί) τότε το κενό θα είναι μεγαλύτερο και των 6 δισ. ευρώ, εξέλιξη που θα καταστεί η θρυαλλίδα σχεδιασμού και λήψη, νέων μέτρων.

Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν μέσα σε διάστημα ολίγων μηνών, καθώς όπως ανέφερε προχθές ο Όλι Ρεν στο περιθώριο του World Economic Forum του Νταβός και σε δηλώσεις του στην Wall Street Journal, η "σοβαρή" συζήτηση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας της διετίας 2015-2016 καθώς και την ελάφρυνση του χρέους δεν θα λάβει χώρα την άνοιξη, αλλά το καλοκαίρι.

Βέβαιο είναι ότι έως τότε οι διεργασίες θα είναι παράλληλες και θα επιμερίζονται σε "κρυφές" (προπαρασκευαστικά για χρέος, καθώς τα εμπλεκόμενα επιτελεία -αλλά ακόμη και μη άμεσα εμπλεκόμενοι φορείς, λ.χ. επενδυτικοί οίκοι, χρηματοοικονομικοί, πιστωτικοί, αξιολόγησης κ.λπ.- εξετάζουν όλες τις κυριότερες υποθέσεις εργασίας) και "φανερές". Οι τελευταίες περιλαμβάνουν κατά βάση τις συνομιλίες (εκ του σύνεγγυς και με ηλεκτρονική αλληλογραφία Αθήνας - δανειστών) και αυτές τις ημέρες κυριαρχούν στις εξ αποστάσεως συζητήσεις δύο ιδιαίτερα καυτά θέματα:

* Πρώτον, η εντολή που επέδωσε στην Αθήνα η Τρόικα να βρει ισοδύναμα μέτρα για τα 500 εκατ. ευρώ των ενστόλων.

* Δεύτερον, να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση κατά γράμμα τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για γάλα, ψωμί, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα" (χθες έστειλε το υπουργείο Οικονομικών τις προτάσεις του). Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία (συνέντευξη Τύπου στις 27.11.2013 στην Αθήνα) το οικονομικό όφελος από την υιοθέτηση των 66 προτάσεων από τις συνολικά 329 θα αγγίξει τα 5,2 δισ. ευρώ ετησίως.

Μερικά από τα κατά βάση νεοφιλελεύθερου προσανατολισμού διαρθρωτικά μέτρα που εισηγείται ο ΟΟΣΑ είναι:

* Πώληση από σούπερ μάρκετ μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

* Επιμήκυνση μέγιστης διάρκειας φρέσκου γάλακτος ζωής άνω των 5 ημερών.

* Αλλαγή θεσμικού πλαισίου αρτοποιείων και τρόπου πώλησης ψωμιού.

* Απελευθέρωση κυριακάτικης λειτουργίας όλων των καταστημάτων.
* Απελευθέρωση ποσοστού εκπτώσεων στα καινούργια βιβλία (10% σήμερα).

* Δυνατότητα εκπτώσεων και σε καταστήματα stock και outlets.

* Απελευθέρωση δημιουργίας νέων ξενοδοχείων.

* Άρση περιορισμών στην κρουαζιέρα.

* Κατάργηση διαδικασίας ελέγχου και έγκρισης απορρυπαντικών από το Γενικό Χημείο του Κράτους.


Τη λήψη αυτών των μέτρων, που θα ωφελήσουν σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ κατά 5,2 δισ. ευρώ, επιθυμεί να αντιπροτείνει η κυβέρνηση ως "ισοδύναμο" για το κλείσιμο μεγάλο μέρους του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015 - 2016. Η επιλογή αυτή σημαίνει ότι ουσιαστικά επιδιώκει μια περισσότερο "πολιτική" διαπραγμάτευση με τους δανειστές από την Ελλάδα.

Στο μεταξύ η νεότερη εντολή που επέδωσε στην Αθήνα η τρόικα είναι ότι είναι επιβεβλημένη η λήψη ισοδύναμων μέτρων. Μάλιστα, υπήρξε και ένα εύγλωττο υπονοούμενο από πλευράς Βρυξελλών, καθώς αξιωματούχος του Eurogroup επεσήμανε ότι "...και η Πορτογαλία, όταν υπήρξε ανάλογη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, έλαβε ισοδύναμα...".

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας (για την επάνοδο της οποίας στην Αθήνα δεν έχει ορισθεί ακόμη κάποια ακριβής ημερομηνία) το οικονομικό επιτελείο θέτει ως σημείο αναφοράς τη συνεδρίαση του Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου, ενώ οικονομικοί παρατηρητές δεν αποκλείουν -λόγω και της βραδυπορίας που παρατηρείται- να υπάρξει συμφωνία προόδου, προκειμένου εν συνεχεία να ληφθεί απόφαση για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL