Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ευ. Τσακαλώτος: Μνημείο "ενισχυμένης εποπτείας" και διαρκούς λιτότητας η έκθεση Γραφείου Προϋπολογισμού

Η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους σχετικά με τη νέα οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη υπογραμμίζει το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας της χώρας και την τυφλή λιτότητα

"Η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους σχετικά με τη νέα οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη, υπενθυμίζει και αναδεικνύει τα αδιέξοδα της πολιτικής που ασκείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ακολουθεί πιστά η μνημονιακή κυβέρνηση στην Ελλάδα", υπογράμμισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπεύθυνος ΕΚΚΕ Οικονομικών σου ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την έκθεση του γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους. 

Σύμφωνα με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ "βασικός στόχος του νέου πλαισίου παραμένει η λιτότητα με αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εντείνεται, επίσης, το έλλειμμα κοινωνικής νομιμοποίησης καθώς η δημοσιονομική πολιτική κάθε κράτους θα ελέγχεται διαρκώς και στην πράξη θα αποφασίζεται σε συνεννόηση με τα ευρωπαϊκά όργανα, μέσα από δαιδαλώδεις διαδικασίες. Ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων υποβαθμίζεται περαιτέρω, χωρίς να μεταφέρονται αρμοδιότητες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο". 

Για τον Ευ. Τσακαλώτος δύο σημεία της έκθεσης έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, ακυρώνοντας την κυβερνητική προπαγάνδα.

· Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, μια χώρα παραμένει σε καθεστώς "ενισχυμένης εποπτείας" μέχρι να ξεπληρώσει το 75% των δανείων που έχει λάβει από την ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν "τελειώσει το Μνημόνιο", η πολιτική του Μνημονίου θα συνεχίσει να εφαρμόζεται για πολλά ακόμα χρόνια ή καλύτερα δεκαετίες.

· Η έκθεση αναφέρει ότι με την υφιστάμενη πολιτική, κράτη όπως η Ελλάδα δεν μπορούν να μειώσουν το χρέος τους στα επίπεδα που απαιτούνται, «αποκλειστικά με εθνικές προσπάθειες. Αν το επιχειρήσουν, θα πρέπει να εφαρμόσουν και στο μέλλον "τυφλή" λιτότητα που όμως θα επιδεινώσει την κρίση χωρίς να λύσει το πρόβλημα της υπερχρέωσης"

Για το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ "όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που διατυπώνει από το ξέσπασμα της κρίσης. Η κρίση δεν είναι εθνικό, αλλά αντίθετα ευρωπαϊκό φαινόμενο που ενισχύθηκε από την κακή αρχιτεκτονική της ευρωζώνης. Με το νέο θεσμικό πλαίσιο, το μόνο που υπόσχονται οι κυρίαρχες δυνάμεις είναι λιτότητα και στασιμότητα για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες του Νότου για τα επόμενα πολλά χρόνια. Είναι πλέον σαφές ότι για να μπει ένα τέλος σε αυτή την καταστροφική πολιτική χρειάζεται σύγκρουση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής αριστεράς μπορούν να πράξουν".

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Στουρνάρας μαινόμενος

Ο κεντρικός μας τραπεζίτης Γ. Στουρνάρας βγήκε χθες στο πρακτορείο Bloomberg και είπε ότι χρειάζονται συντονισμένα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης των οικονομιών, διότι αλλιώς η Ευρώπη θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με μια σοβαρή κρίση χρέους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις