Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
ΥΠΑΝ: Ρευστότητα μόνο σε υγιείς επιχειρήσεις που "δημιουργούν" / Μετά τα νοικοκυριά, στο στόχαστρο τα "κόκκινα" δάνεια των επιχειρήσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΥΠΑΝ: Ρευστότητα μόνο σε υγιείς επιχειρήσεις που "δημιουργούν" / Μετά τα νοικοκυριά, στο στόχαστρο τα "κόκκινα" δάνεια των επιχειρήσεων

Ανάπτυξη και success story με "λουκέτα" ή έλεγχο επιχειρήσεων από "διασώστες" - επενδυτές προμηνύουν οι "προειδοποιήσεις" για περιορισμό των επισφαλειών των τραπεζών και στα επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και των συστάσεων για κατεύθυνση της χρηματοδότησης μόνο σε "δημιουργικές" και μακροπρόθεσμα βιώσιμες επιχειρήσεις, όταν η αγορά διαλύεται από την παρατεταμένη έλλειψη ρευστότητας.

Μετά την άρση ουσιαστικής προστασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών από τις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες, σειρά έχουν, όπως διαμηνύουν οι τραπεζίτες, οι χρεωμένες επιχειρήσεις που ασφυκτιούν από την κάθετη πτώση της κατανάλωσης, την έλλειψη πιστώσεων και ρευστότητας, καθώς και επιχειρήσεις, μέχρι πρότινος υγιείς, χωρίς πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσε χθες ότι η ρευστότητα και η τραπεζική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων είναι κομβικής σημασίας ζήτημα που "έχουμε να αντιμετωπίσουμε το 2014", σημειώνοντας ότι απαιτείται εμπλοκή και της τρόικας -λόγω τραπεζών- με λύσεις "που θα πρέπει να κινούνται στη σφαίρα του ρεαλισμού". Ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι παρά την πρόοδο σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών "η ρευστότητα παραμένει ο αδύναμος κρίκος", αλλά σημείωσε ότι το θέμα ξεπερνά τις αρμοδιότητές του, παραπέμποντας στο υπουργείο Οικονομικών και στην ΤτΕ.

Ο υφυπουργός Ν. Μηταράκης ήταν πιο σαφής επισημαίνοντας ότι χρειάζεται ο τραπεζικός τομέας να είναι σε θέση να κατευθύνει κεφάλαια, στις υγιείς επιχειρήσεις που εξάγουν, καινοτομούν, δημιουργούν και είναι βιώσιμες". Όπως ανέφερε, "ένα παράπονο του ιδιωτικού τομέα τα τελευταία χρόνια είναι ότι τα περισσότερα κεφάλαια του τραπεζικού τομέα πηγαίνουν σε επιχειρήσεις που ανακυκλώνουν παλιά χρέη, αντί να δημιουργούν καινοτόμα προϊόντα και εξαγωγές και να είναι τελικά βιώσιμες σε βάθος χρόνου".

Συγχρόνως, προανήγγειλε αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα -στο πλαίσιο πάντως του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η σύσταση του οποίου προβλέπεται στον πρόσφατο νόμο για τους πλειστηριασμούς- θέτοντας ζήτημα αναδιάρθρωσης των ελληνικών εταιρειών με νέα ιδιωτικά κεφάλαια. Δηλαδή, εξήγησε, να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν ή στους υπάρχοντες μετόχους να έχουν το κίνητρο να συνεισφέρουν κεφάλαια για τη σωτηρία αυτών των επιχειρήσεων ή σε νέους επενδυτές, Έλληνες και ξένους, να έρθουν να στηρίξουν αυτές τις επιχειρήσεις με έναν βιώσιμο τρόπο. Πάντως, ο Κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της διευκόλυνσης της πτώχευσης επιχειρήσεων και της αποφυγής εικονικών πτωχεύσεων - θέμα δύσκολο τεχνικά και νομικά.

Άλλωστε, το πολυδιαφημιζόμενο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με χρηματοδότες, προς το παρόν, τη γερμανική KfW και το Ίδρυμα Ωνάση, που αναμένεται σταδιακά να λειτουργήσει στο πρώτο εξάμηνο του έτους, προβλέπει συμμετοχή χρηματοδοτών στις "υπό διάσωση" επιχειρήσεις, ενώ αντίστοιχα "κίνητρα" υπάρχουν και στην προ-πτωχευτική διαδικασία.

Εξάλλου, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες για μη συμμόρφωση των τραπεζών στη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς (με προθεσμία έως 31/1), το υπουργείο κάνει λόγο για συνεχιζόμενες επαφές του με τις τράπεζες για επιτάχυνση των διαδικασιών, σημειώνοντας ότι "ούτε από άγνοια, ούτε από αφέλεια, ούτε από πρόθεση θα δικαιολογηθεί η υπονόμευση αυτής της κυβερνητικής πρωτοβουλίας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL