Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Εισαγγελική έρευνα για απιστία και απάτη σε βάρος της ΕΥΑΘ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εισαγγελική έρευνα για απιστία και απάτη σε βάρος της ΕΥΑΘ

Θεσσαλονίκη

Την παρέμβαση του εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αργύρη Δημόπουλου, προκάλεσαν τα δημοσιεύματα στον Τύπο και οι καταγγελίες του ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη για τα έργα της ΕΥΑΘ, ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ, που εκτελούνται με συγχρηματοδότηση κατά 25% από εθνικούς πόρους και κατά 75% από το Ταμείο Συνοχής, τα οποία θα δοθούν προίκα στον ιδιώτη στον οποίο θα ξεπουληθεί η εταιρεία.

Στην κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα ζητείται να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί τα αδικήματα της απιστίας, όσον αφορά τη χρηματοδότηση των έργων με εθνικούς πόρους, και της απάτης, όσον αφορά τη χρηματοδότησή τους με πόρους από το Ταμείο Συνοχής, καθώς και αν έχουν τελεστεί οποιαδήποτε άλλα αδικήματα εις βάρος της ΕΥΑΘ. Η παρέμβαση του εισαγγελέα έρχεται μετά τη δημοσιοποίηση του καταλόγου των έργων, για τα οποία φορέας υλοποίησης είναι η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Εργων (ΕΥΔΕ) του ΥΠΕΚΑ και γίνονται με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε.. Η ολοκλήρωση των έργων προβλέπεται να γίνει το νωρίτερο έως το 2016, κάτι που σημαίνει ότι ο ιδιώτης στον οποίο το ΤΑΙΠΕΔ δρομολογεί να παραχωρήσει για δεκαετίες την ΕΥΑΘ θα πάρει ως «προίκα» και τις συγκεκριμένες υποδομές που υλοποιούνται με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.

Ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος είναι ότι με τη νέα εισαγγελική παρέμβαση το ΤΑΙΠΕΔ καλείται να προσκομίσει τη 250 σελίδων σύμβαση παραχώρησης της ΕΥΑΘ στους ιδιώτες αγοραστές, ώστε να διερευνηθεί τι ακριβώς προβλέπεται σε αυτήν για τη χρήση των συγκεκριμένων έργων, την ώρα που το ΤΑΙΠΕΔ και η κυβέρνηση προσπαθούν να την κρατήσουν στην αφάνεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα τα αρμόδια υπουργεία δεν έχουν απαντήσει στο αίτημα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή να δοθεί η σύμβαση παραχώρησης της ΕΥΑΘ στους βουλευτές. Στο πλαίσιο της κατεπείγουσας εισαγγελικής έρευνας αναμένεται να κληθούν για κατάθεση υψηλόβαθμα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και της ΕΥΑΘ, καθώς και ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και μέλος του συντονιστικού «SOSτε το Νερό» Γιάννης Κρεστενίτης και το μέλος της «Κίνησης Πολιτών για το Νερό» Λάζαρος Αγγέλου, οι οποίοι με δηλώσεις τους στην «Ελευθεροτυπία» έχουν καταγγείλει ότι ο ιδιώτης αγοραστής της ΕΥΑΘ θα καρπωθεί το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας και έχουν ζητήσει να δοθεί στη δημοσιότητα η σύμβαση παραχώρησης της ΕΥΑΘ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΟΥΛΑ ΠΛΗΚΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL