Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Εντεκα μέρες πριν από τα Χριστούγεννα / Εορταστική αγορά με τα απολύτως αναγκαία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εντεκα μέρες πριν από τα Χριστούγεννα / Εορταστική αγορά με τα απολύτως αναγκαία

"Μουδιασμένη" είναι ακόμα η αγορά ενόψει Χριστουγέννων, αν και τυπικά ξεκίνησε η εορταστική περίοδος, καθώς τα εισοδήματα μετρούν νέες απώλειες και τα νοικοκυριά περιορίζονται στα απολύτως αναγκαία.

Από την πλευρά τους οι έμποροι ελπίζουν, καθώς "παραδοσιακά" το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου πραγματοποιείται το ένα τέταρτο του ετήσιου τζίρου τους ακόμα και σε περίοδο κρίσης, και προσβλέπουν σε τόνωση της αγοραστικής κίνησης συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα.

Σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η χριστουγεννιάτικη αγορά αποτελεί μια ξεχωριστή περίοδο, με τον εορταστικό τζίρο να κυμαίνεται στα 7 δισ. ευρώ.

Σημειώνει ότι οι συνήθεις προτιμήσεις των καταναλωτών για αγορές χριστουγεννιάτικων δώρων είναι ρούχα - παπούτσια, αξεσουάρ, gadgets και κινητά, καλλυντικά, βιβλία, αλλά και εισιτήρια διασκέδασης και ταξιδιών αναψυχής, καθώς και τα παιχνίδια για τα παιδιά.

Επισημαίνει πάντως ότι πλέον, και λόγω κρίσης, έχει αλλάξει το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή καθώς ενημερώνεται επαρκώς πριν προβεί σε αγορές και μάλιστα 7 στους 10 χρήστες του διαδικτύου ψάχνουν συχνά πληροφορίες στο Internet και στη συνέχεια επισκέπτονται τα εμπορικά καταστήματα, κυρίως για είδη ένδυσης - υπόδησης. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ "ο προ κρίσης αυθόρμητος και χαλαρός καταναλωτής, που κινητοποιούνταν από επιθυμία και αγόραζε από ευχαρίστηση, έχει αντικατασταθεί στην κρίση από έναν αγχωμένο και απαιτητικό καταναλωτή που κινητοποιείται από ανάγκη για φθηνές αγορές".

Αναφέρει δε ότι 3 στους 5 καταναλωτές στην ελληνική αγορά, λόγω μείωσης του εισοδήματός τους κατά τουλάχιστον 35%, νιώθουν φόβο, δισταγμό και αβεβαιότητα, ενώ αναζητούν έξυπνες αγορές, που συνδυάζουν τιμή, εξυπηρέτηση και ασφάλεια.

Εορταστικό ωράριο

Σε κάθε περίπτωση βρίσκεται ήδη σε ισχύ το συνεχές εορταστικό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων, που στην Αττική διαμορφώνεται ως εξής:

- Σάββατο 14/12: 9 π.μ. - 4 μ.μ.

-Κυριακή 15/12: 11 π.μ. - 6 μ.μ.

- Δευτέρα 16/12 έως Παρασκευή 20/12: 9 π.μ. - 9 μ.μ.

- Σάββατο 21/12: 9 π.μ. - 6 μ/μ.

- Κυριακή 22/12: 11 π.μ. - 6 μ.μ.

- Δευτέρα 23/12: 9 π.μ. - 9 μ.μ.

- Τρίτη 24/12 (παραμονή Χριστουγέννων): 9 π.μ. - 6 μ.μ.

- Παρασκευή 27/12: 9 π.μ. - 9 μ.μ.

- Σάββατο 28/12: 9 π.μ. - 6 μ.μ.

- Δευτέρα 30/12: 9 π.μ. - 9 μ.μ.

- Τρίτη 31/12 (παραμονή Πρωτοχρονιάς): 9 π.μ. - 6 μ.μ.

Παιχνίδια

Η οικονομική δυσπραγία επιβάλλει οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις αγορές τους, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για παιχνίδια που απευθύνονται στα παιδιά.

Η καταναλωτική οργάνωση ΚΕΠΚΑ εφιστά την προσοχή των ενηλίκων κατά την αγορά παιχνιδιών, που, αν και θεωρούνται τυπικά βιομηχανικά προϊόντα, δεν πρέπει να ακολουθούν τυπικές διαδικασίες, ενώ καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή παιχνιδιού είναι ο ευαίσθητος και αδιαμόρφωτος ακόμα χαρακτήρας του παιδιού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει για την ασφάλεια των παιχνιδιών να δίνεται προσοχή στα εξής:

- Βεβαιωθείτε ότι διαβάσετε τις ετικέτες που έχουν τοποθετηθεί στα παιχνίδια. Μην αγοράζετε παιχνίδια που δεν φέρουν το σήμα CE εμφανώς πάνω στο παιχνίδι ή τη συσκευασία του.

- Διαλέξτε παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία, τις ικανότητες και επιδεξιότητες των παιδιών.

- Μην δίνετε παιχνίδια που αποτελούνται από μικρά κομμάτια σε παιδιά κάτω των τριών ετών (κίνδυνος πνιγμού).

- Ακολουθήστε τις οδηγίες προσεκτικά για την σωστή συναρμολόγηση και χρήση του παιχνιδιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL