Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Πρώτα ο προσδιορισμός του δημοσιονομικού κενού και έπειτα η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρώτα ο προσδιορισμός του δημοσιονομικού κενού και έπειτα η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα

Βρυξέλλες. Γ. ΔΑΡΑΤΟΣ

Η τρόικα δεν έρχεται στην Αθήνα εάν προηγουμένως δεν ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση το ύψος του δημοσιονομικού κενού, που, κατ' αυτήν, κυμαίνεται γύρω στα 2 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση το υπολογίζει στα 500 εκατ. ευρώ κατ' ανώτατο όριο. Δύο φορές μέσα τέσσερις ημέρες η Κομισιόν επανέλαβε την άκαμπτη αυτή θέση της.

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου ο Σάιμον Ο'Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις για το πραγματικό ύψος του δημοσιονομικού κενού, τόνισε: «Η τρόικα θα είναι σε θέση να συνεχίσει την αποστολή αξιολόγησης στην Αθήνα όταν θα έχουν ληφθεί επαρκείς πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές που θα μας επιτρέψουν να έχουμε ουσιαστικές συζητήσεις για την πολιτική που θα ακολουθηθεί. Επιστροφή της στις αρχές Νοεμβρίου θα εξαρτηθεί από το εάν θα ισχύσει ο προηγούμενος όρος».

Ελάχιστες ημέρες αργότερα, μόλις χθες, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Σαντάλ Χιουζ, απαντώντας στην ίδια ακριβώς ερώτησή μας, επανέλαβε, σχεδόν κατά λέξη, τα όσα είχε δηλώσει ο συνάδελφός της την προηγούμενη Παρασκευή προσθέτοντας ότι «επιστροφή της τρόικας στις αρχές Νοεμβρίου στην Αθήνα είναι εφικτή αν ισχύσει ο προηγούμενος όρος», που δεν είναι άλλος από το να αποδεχθεί η κυβέρνηση ότι το δημοσιονομικό κενό δεν είναι 500 εκατ. ευρώ, αλλά γύρω στα 2 δισ. ευρώ.

Η επιμονή της Επιτροπής με τη δεύτερη κατά σειρά πανομοιότυπη απάντησή της δείχνει ξεκάθαρα ότι μέχρι χθες το βράδυ, τουλάχιστον, δεν είχε βρεθεί «κοινός τόπος» μεταξύ Αθηνών και Βρυξελλών τόσο ικανοποιητικός ώστε να επιτρέψει στην Επιτροπή να αναγγείλει την επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα μέσα στις επόμενες ημέρες, πιθανότατα στις 4 Νοεμβρίου, όπως έχει προαναγγείλει η ελληνική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΥΠΟΙΚ Γ. Στουρνάρας είχε παραδεχθεί την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και της τρόικας ως προς το ύψος του δημοσιονομικού κενού. Ο ίδιος μάλιστα είχε δηλώσει ότι αρνείται να πάρει νέα, οριζόντια μέτρα, για την κάλυψη αυτού του κενού, επιμένοντας πως αυτή μπορεί να γίνει μέσω διαρθρωτικών παρεμβάσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL