Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Ν.Παππάς: Η οικονομία δε θα ανακάμψει με συνταγές διαφόρων μάγων που θεωρούν ότι λειτουργεί σαν διακόπτης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Παππάς: Η οικονομία δε θα ανακάμψει με συνταγές διαφόρων μάγων που θεωρούν ότι λειτουργεί σαν διακόπτης

«Με κυβερνητική απόφαση το 87% των κλάδων είναι πληττόμενοι. Στα κριτήρια των τραπεζών είναι φερέγγυοι; Αυτό είναι μείζον ζήτημα. Δεν μπορούμε να έχουμε τράπεζες που κινούνται με κεκτημένη ταχύτητα από την προηγούμενη περίοδο. Να σχεδιάζουμε εργαλεία, τα οποία θα επιδοτούν το 80 ως 100% του δανείου», τόνισε ο τομεάρχης Οικονομίας τους ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, κατά την στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Παραγωγής & Εμπορίου και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την πορεία υλοποίησης των εργαλείων στήριξης των επιχειρήσεων από τις τράπεζες.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το εγχειρίδιο των τραπεζών αναζητά την επιχείρηση που δεν θα εξυπηρετεί το δάνειό της. Είμαστε μέσα σε μία βαθιά κρίση και πρέπει να σκεφτούν οι διοικήσεις των ιδρυμάτων έξω από το κουτί. Η εθνική οικονομία πρέπει να ανακάμψει. Και δεν θα ανακάμψει με συνταγές διαφόρων μάγων που θεωρούν ότι η οικονομία λειτουργεί σαν διακόπτης που σβήνει και ανάβει. Η οικονομία δεν επανέρχεται τόσο απλά στην ίδια κατάσταση με πριν».

«Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα ρευστότητας. Έχουν 28 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ. Αδυνατούν όμως, με τα υπάρχοντα εργαλεία, να λύσουν το μείζον ζήτημα της φερεγγυότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Και αυτό δεν μπορούμε να το προσπερνάμε. Ούτε οι πολιτικές ηγεσίες μπορούν να λένε ότι τα εργαλεία είναι "επαρκή" και "θαυμάσια" και η αγορά να είναι έξω και από τις τράπεζες και από τη σημερινή συζήτηση» επσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ο Νίκος Παππάς σημείωσε ότι «έχει βουίξει ο τόπος για το πως τα εγγυοδοτικά εργαλεία της Πολιτείας διοχετεύονται στην αγορά. Εκπρόσωποι των τραπεζών λένε ότι το μέγιστο ποσό ρευστότητας που έχουν διοχετεύσει πάει στους καλούς τους πελάτες, οι οποίοι θα είχαν πρόσβαση σε ρευστότητα είτε είχαμε κορωνοϊό είτε όχι, είτε είχαμε προγράμματα εγγυήσεων είτε όχι».

«Δεν ξέρω τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση, αλλά δεν είναι αρμόδιες οι τράπεζες για να κάνουν αναπτυξιακή πολιτική. Θα πρέπει να κινούνται στο πλαίσιο των πολιτικών που χαράσσει η Πολιτεία. Και να δώσουν αναλυτικά στοιχεία. Ποιος πήρε τι, σε ποιους κλάδους δόθηκαν χρήματα, τι ποσά έχουν εκταμιευτεί ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα και να κρίνουμε αν τα εργαλεία αυτά είναι επαρκή ή όχι.

» Το μοντέλο κατά το οποίο η κυβέρνηση εγκαταλείπει οποιαδήποτε δυνατότητα να σχεδιάζει και να προκρίνει αναπτυξιακή στρατηγική είναι απολύτως ακατάλληλο για τους καιρούς που βιώνουμε. Η οικονομία μας θα υποστεί μεγάλα προβλήματα. Ήδη πληρώνει το τίμημα της κυβερνητικής αδράνειας. Οφείλετε να ανακτήσετε την πρωτοκαθεδρία στον σχεδιασμό. Εκτός και αν τα αποτελέσματα του συνόλου των πολιτικών που έχετε δρομολογήσει τα παίρνετε στην πλάτη σας.

» Έχουν δει το φως της δημοσιότητας καταγγελίες, όπως ότι αποκλείστηκε επιχείρηση ενώ της είχε εγκριθεί ένταξη στο εγγυοδοτικό πρόγραμμα Covid 19 και η τράπεζα έδωσε αμέσως μετά εντολή να κοπούν ποσά κάτω των 200.000. ευρώ. Επίσης, υπάρχουν καταγγελίες ότι δεν τηρείται η σειρά προτεραιότητας».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL