Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Γ.Σταθάκης: Εντός του 2018 το Χρηματιστήριο Ενέργειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ.Σταθάκης: Εντός του 2018 το Χρηματιστήριο Ενέργειας

«Αν προχωρήσουν όλα πολύ γρήγορα και κλείσει η συμφωνία σε πολύ σύντομο διάστημα, θα υπάρχει χρόνος να συμμετάσχουμε στην ποσοτική χαλάρωση που αποτελεί στρατηγικό μας στόχο», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με αφορμή τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη διαπραγμάτευση για τα ενεργειακά, ο Γ.Σταθάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, θα φθάσουμε σε σημείο συμφωνίας ενώ τόνισε ότι «πίεση για πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ δεν υπάρχει τώρα στην ατζέντα μας».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η διαπραγμάτευση για τα ενεργειακά αφορά τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ και επικεντρώνονται στον όγκο της δημοπρατούμενης ενέργειας.

Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι «η αγορά λειτούργησε θετικά στην πρόσφατη προκήρυξη ΝΟΜΕ, συνέστησε να μην υπάρχει βιασύνη και τόνισε ότι ήδη η υφιστάμενη συμφωνία προβλέπει χρονικά σημεία ελέγχου της επίτευξης των στόχων απομείωσης του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στη λιανική».

Ο Γ.Σταθάκης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) Μιχάλης Φιλίππου και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου του Χρηματιστηρίου Σωκράτης Λαζαρίδης σε κοινή συνέντευξη Τύπου παρουσίασαν σήμερα το Χρηματιστήριο Ενέργειας που θα λειτουργήσει από τα μέσα του 2018.

Στόχος, όπως επεσήμανε ο υπουργός, είναι «η ενίσχυση του ανταγωνισμού και της διαφάνειας με άμεσα οφέλη για μείωση του κόστους της ενέργειας και διασφάλιση καλύτερων τιμών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η βελτίωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και η αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μείγμα».

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα περιλαμβάνει τέσσερις διαφορετικές αγορές (προθεσμιακή, προημερήσια, ενδοημερήσια και αγορά εξισορρόπησης) και θα αντικαταστήσει το σημερινό μοντέλο της λεγόμενης υποχρεωτικής αγοράς.

Στο Χρηματιστήριο θα ενταχθούν και τα συμβόλαια ΝΟΜΕ που έχουν διατεθεί ή θα διατεθούν το επόμενο διάστημα.

Στους στόχους του Χρηματιστηρίου όπως τόνισε ο Μ.Φιλίππου περιλαμβάνεται «να απαλλαγούμε από ρυθμιστικούς μηχανισμούς που δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν» αλλά και η αποφυγή φαινομένων του παρελθόντος όπως είναι το έλλειμμα που επιβάρυνε προμηθευτές και καταναλωτές.

Οι δυο φορείς (ΛΑΓΗΕ και Χρηματιστήριο) υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία του χρηματιστηρίου, με τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL