Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
ΤτΕ: Στο -3,9% η πιστωτική επέκταση τον Δεκέμβριο / "Κλειστές" οι στρόφιγγες ρευστότητας από τις τράπεζες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤτΕ: Στο -3,9% η πιστωτική επέκταση τον Δεκέμβριο / "Κλειστές" οι στρόφιγγες ρευστότητας από τις τράπεζες

Παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, κρατική βοήθεια της τάξης των 245 δισ. ευρώ από το 2008 μέχρι και σήμερα, εντούτοις δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένες να "ανοίξουν" τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα η αγορά να παραμένει "στεγνή". Παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα τόσο από υπουργούς της κυβέρνησης όσο και από τραπεζίτες, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι όχι μόνο δεν βελτιώνεται η κατάσταση δανειοδοτήσεων, αλλά βαίνει επί τα χείρω, παρά το γεγονός της ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Πιστωτική συρρίκνωση

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα, τον Δεκέμβριο του 2013, διαμορφώθηκε στο -3,9%, από -3,8% τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 173 εκατ. ευρώ, ήτοι σημείωσε επιδείνωση.

Επιχειρήσεις

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Δεκέμβριο του 2013, ήταν αρνητική κατά 110 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε -4,9 %, από -4,7% τον Νοέμβριο του 2013. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε σε -3,3% τον Δεκέμβριο του 2013, από -6,4% τον προηγούμενο μήνα.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις, τον Δεκέμβριο του 2013, ήταν θετική κατά 76 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε 0,9%, από 0,0% τον προηγούμενο μήνα.

Ιδιώτες

Αρνητική κατά 139 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Δεκέμβριο του 2013 και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε -3,5%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα

Σφυρίζουν κλέφτικα Χατζηδάκης και Ζανιάς

Το κωμικό της υπόθεσης, αν μπορεί κανείς να κάνει λόγο για κάτι τέτοιο μέσα στη ζοφερή κατάσταση την οποία ζούμε, είναι ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γ. Ζανιάς, μετά τη χθεσινή συνάντησή τους, μίλησαν για ρυθμό βελτίωσης της ρευστότητας 28% στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, παραβλέποντας τα στοιχεία της ΤτΕ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ενώ μέχρι τέλη Ιουνίου είχαν διατεθεί περίπου 100-150 εκατ. ευρώ, στο τέλος Δεκεμβρίου είχαν φτάσει σε 1.174 εκατ., ενώ στόχος της ΕΕΤ είναι τα 2 δισ. μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Όπως ανάφερε, "άλλες τράπεζες πάνε καλύτερα, άλλες λιγότερο καλά" και υπήρξε συνεννόηση ώστε αυτοί που έχουν μείνει πίσω να τρέξουν περισσότερο. Ο Γ. Ζανιάς σημείωσε ότι έχει βελτιωθεί ο ρυθμός εκταμιεύσεων που σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είναι 41% και οι εκταμιεύσεις είναι μετρητά στην οικονομία.

Σχετικά με την εφαρμογή του νόμου για την αναστολή των πλειστηριασμών, ο υπουργός ανέφερε ότι κατόπιν των συνεννοήσεων με την ΕΕΤ "τα πράγματα προχωρούν ομαλά, υπάρχει μια κινητικότητα".

Καταθέσεις

Τέλος, στα 163,25 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες στα τέλη Δεκεμβρίου, από 161,04 δισ. στα τέλη Νοεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ, ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΖΟΥΝΤΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL