Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Για να προληφθεί μελλοντική "φούσκα" / Ecofin: Φρένο με περισσότερη εποπτεία στα στεγαστικά δάνεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για να προληφθεί μελλοντική "φούσκα" / Ecofin: Φρένο με περισσότερη εποπτεία στα στεγαστικά δάνεια

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM, σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας εσωτερικής υποτίμησης που ακολουθεί η Ελλάδα έχει ολοκληρωθεί

Ρεπορτάζ: Κάκη Μπαλή

Στο τραπέζι του χθεσινού Ecofin ήταν και πάλι το θέμα της τραπεζικής ένωσης, που προχωρά μετ' εμποδίων. Τόσο ο προεδρεύων Γιάννης Στουρνάρας, όσο και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, επέμειναν μετά το τέλος της συνεδρίασης ότι πρέπει να κλείσει οριστικά το θέμα του ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης των τραπεζών SRM (σ.σ.: ο δεύτερος πυλώνας της τραπεζικής ένωσης) πριν από τις ευρωεκλογές, ενώ ο Στουρνάρας υποσχέθηκε πως θα κάνει ό,τι μπορεί στις δύο επόμενες «κρίσιμες» συνεδριάσεις, ώστε το Ευρωκοινοβούλιο να εγκρίνει τον SRM πριν διαλυθεί. Ο Ρεν, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης είναι ζήτημα αξιοπιστίας της Ε.Ε. και των κοινοτικών οργάνων, ενώ θα διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη και θα διασφαλίσει τη ρευστότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Εκ των δηλώσεων προκύπτει ότι τίποτε δεν έχει τελειώσει ακόμη κι ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Αντίθετα, αυτό που τέλειωσε ήταν το ζήτημα της οδηγίας για τα ενυπόθηκα δάνεια. Συγκεκριμένα οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. ενέκριναν χθες με ενισχυμένη πλειοψηφία την οδηγία για τα στεγαστικά δάνεια, τη μόνη μέχρι τώρα που ρυθμίζει κάπως σε κοινοτικό επίπεδο τι δέον γενέσθαι με αυτό το είδος των τραπεζικών δανείων, που φτάνουν σχεδόν το 50% του κοινοτικού ΑΕΠ.

Η εν λόγω οδηγία που «στόχο έχει πρωτίστως την προστασία των καταναλωτών», όπως είπε ο Στουρνάρας, θα τεθεί σε ισχύ σε δύο χρόνια. Κυρίως επιδιώκει να βάλει ένα φρένο στη διαφήμιση των στεγαστικών δανείων, που μέχρι τώρα υπόκειται στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών, εάν και εφόσον υπάρχουν, ενώ προβλέπει ότι όλων των ειδών τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που εμπλέκονται στην αγορά στεγαστικών δανείων θα εποπτεύονται «επαρκώς».

Σε κάθε κράτος μέλος η αγορά στεγαστικών δανείων είναι διαρθρωμένη διαφορετικά και η οδηγία φιλοδοξεί να την ενοποιήσει. Στο εξής θα υπάρξουν ενιαίοι κανόνες για το πώς θα πλασάρει κάθε φορέας τις προσφορές του, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να συγκρίνουν και το πώς πρέπει να ενημερώνεται ο μελλοντικός δανειολήπτης, ώστε να ξέρει τι τον περιμένει. Επίσης, οι πάσης φύσεως τράπεζες που δίνουν στεγαστικά δάνεια θα υποχρεώνονται να αξιολογούν τη δυνατότητα εξόφλησης του δανείου από τον καταναλωτή -κάτι που απέφευγαν συστηματικά οι αμερικανικές τράπεζες μέχρι το 2007, προτιμώντας να «πακετάρουν» υγιή και επισφαλή δάνεια στα περιβόητα subprime, που πυροδότησαν τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση. Αυτό, βεβαίως, θα «σφίξει» την παροχή στεγαστικών δανείων, αλλά θεωρητικά θα μειώσει τους κινδύνους μιας ανάλογης νέας κρίσης. Επιπλέον, αλλά αυτό μένει ακόμη να διασαφηνιστεί, οι δανειολήπτες θα έχουν στο μέλλον το δικαίωμα, υπό προϋποθέσεις, να αποπληρώνουν πρόωρα το δάνειό τους, χωρίς κυρώσεις.

Λαγκάρντ: Η κρίση θα τελειώσει όταν μειωθεί η ανεργία

Τελευταία η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, είναι πολύ ανήσυχη για τους αδύναμους του πλανήτη. Από το βήμα του Νταβός, την περασμένη εβδομάδα, είχε εκφράσει την ανησυχία της για το γεγονός ότι ανοίγει όλο και πιο πολύ η ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Χθες, από τις Βρυξέλλες, εξέφρασε για μια ακόμη φορά την ανησυχία της για την ανεργία στην Ευρωζώνη. Και μάλιστα υποστήριξε ότι η κρίση θα τελειώσει «μόνο εφόσον αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας». Κατά την παρουσίαση της βίβλου του ΔΝΤ για την απασχόληση και την ανάπτυξη, ενώπιον μιας δεξαμενής σκέψης και παρουσία των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας και της Ισπανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Λουίς ντε Γκίντος, η Λαγκάρντ τόνισε ότι «πρέπει να προστατευθούν οι εργαζόμενοι, όχι μόνο θέσεις εργασίας. Οι άνθρωποι πρέπει να προστατεύονται».

Με την άποψη αυτή της διευθύντριας του ΔΝΤ συμφώνησε ο Σόιμπλε, τονίζοντας ωστόσο πως πρέπει να αποφευχθούν τα λανθασμένα (;) κίνητρα.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των καταναλωτών είναι το κλειδί για να γίνει αυτό» είπε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας πως όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη και όλα τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη βίβλο του ΔΝΤ για την απασχόληση και την ανάπτυξη.

Η εν λόγω βίβλος συνιστά για τη δημιουργία θέσεων εργασίας τα εξής: Πρώτον, ένα «έγκαιρο και αποτελεσματικό σύστημα», το οποίο θα επιβλέπει το τραπεζικό σύστημα και θα διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει ξανά μετάδοση της κρίσης. Δεύτερον, ζητά να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες προκειμένου να μειωθεί το χρέος τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις. Και, τρίτον, εισηγείται την αναμόρφωση της αγοράς εργασίας μέσω της τόνωσης της τεχνολογίας, της ενίσχυσης της εκπαίδευσης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι τα «δίχτυα ασφαλείας» για τους ανέργους δεν θα απομακρυνθούν.

Από την πλευρά του ο Ντε Γκίντος επεσήμανε πως το κλειδί για την ανάκαμψη στην Ισπανία ήταν το να αρθούν τα εμπόδια για την ανάπτυξη και να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που σχετίζονται με το χρέος, την κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών και την αγορά εργασίας. «Οι προσπάθειες αρχίζουν να αποδίδουν», τόνισε. Τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας του, πάντως, τον διαψεύδουν.

Ρέγκλινγκ: Φτάνει με τις περικοπές των μισθών

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να μειώσει ακόμη περισσότερο τους μισθούς, αποφάνθηκε χθες ο Κλάους Ρέγκλινγκ, μέγας θησαυροφύλακας της Ευρωζώνης, ως επικεφαλής του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM. Σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal ο Γερμανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας εσωτερικής υποτίμησης που ακολουθεί η Ελλάδα έχει ολοκληρωθεί: «Οι υπερβολικές αυξήσεις στο μοναδιαίο κόστος εργασίας και στους μισθούς που είδαμε έως το 2008 σε σχέση με την παραγωγικότητα έχουν διορθωθεί, οπότε δεν υπάρχουν πολλά να περιμένουμε από το μέτωπο αυτό», τόνισε.

Θετικά βλέπει ο Ρέγκλινγκ και τις εξελίξεις στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής: « Η Κομισιόν προβλέπει έλλειμμα 2% για φέτος και 1% του χρόνου. Αυτό είναι καλύτερο από την Ολλανδία και τη Φινλανδία. Οπότε οι Έλληνες έχουν καλύψει μεγάλη διαδρομή. Δεν υπάρχουν πολλά να γίνουν στο δημοσιονομικό μέτωπο, εκτός από όσα έχουν ήδη γίνει», σημείωσε, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει ανάγκη για περισσότερες περικοπές στα εισοδήματα.

Σύμφωνα με τον Ρέγκλινγκ, τα χειρότερα όσον αφορά το βάρος της προσαρμογής έχουν περάσει, ωστόσο «όταν μιλά κανείς με τον μέσο Έλληνα, αυτός φυσικά δεν το βλέπει έτσι. Αλλά ως οικονομολόγοι, βλέπουμε τα στοιχεία και διαπιστώνουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής έχει γίνει και τα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται», είπε.

Εκεί που οι έπαινοι σταματούν είναι στον τομέα των μεταρρυθμίσεων: «Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά -κι αυτά χρειάζονται χρόνο», τόνισε.

Στο ερώτημα εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο ο Ρέγκλινγκ ευθυγραμμίζεται με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών: « Πιθανότατα η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπρόσθετη οικονομική στήριξη, η οποία ωστόσο θα είναι πολύ μικρότερη από τα δύο προηγούμενα προγράμματα διάσωσης», υποστήριξε, ενώ, ερωτηθείς για το αν θα εμπλακεί σε μια νέα στήριξη το ΔΝΤ, ο Ρέγκλινγκ απάντησε ότι η συμμετοχή του Ταμείου στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων μειώνεται και η Ευρωζώνη αποκτά την απαιτούμενη τεχνογνωσία, αλλά στην παρούσα φάση δεν περιμένει κανείς από μια χώρα σε πρόγραμμα να αλλάξει τις διαδικασίες.

Τέλος σχολιάζοντας τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση της τρόικας επισήμανε ότι «η επόμενη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί, γιατί χωρίς αυτήν δεν θα εισρεύσουν χρήματα και θα προκύψουν προβλήματα. Ξέρω ότι έχει καθυστερήσει μερικές φορές, αλλά υπάρχει η προσδοκία πως πολύ σύντομα θα έρθει η αποστολή και ελπίζω ότι θα ολοκληρωθεί. Υπήρξαν καθυστερήσεις και στο παρελθόν στην Ελλάδα, περισσότερο από ό,τι σε άλλες χώρες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL