Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Πρώτα κεφαλικό φόρο και μετά διάσωση συστήνει η Budesbank / Αναθερμαίνονται τα σενάρια για κούρεμα καταθέσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρώτα κεφαλικό φόρο και μετά διάσωση συστήνει η Budesbank / Αναθερμαίνονται τα σενάρια για κούρεμα καταθέσεων

Αρχίζουν να "ξαναζεσταίνονται" τα σενάρια περί επιβολής κουρέματος καταθέσεων σε χώρες της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται, προφανώς, και η Ελλάδα. Σύμφωνα με κάποια τραπεζικά στελέχη με τα οποία συνομίλησε η "Αυγή", υπάρχει έκδηλη ανησυχία, μήπως συμβεί και στη χώρα μας γεγονός τύπου Κύπρου, καθώς, εκτός από ενδεχόμενο, από 1 Αυγούστου του 2013 αποτελεί και κάτι το οποίο είναι... προβλεπόμενο από την Ε.Ε., βάσει της κοινοτικής Οδηγίας 4119, η οποία αναφέρεται στο "bail in".

Η Κύπρος και το... κρούσμα

Τελευταίο "κρούσμα" το οποίο ενισχύει τις εν λόγω ανησυχίες αποτελεί η χθεσινή αναφορά της Budesbank για το ότι οι χώρες που βρίσκονται κοντά στη χρεοκοπία θα πρέπει να αντλούν έσοδα από τις περιουσίες των πολιτών τους και μετά να στρέφονται σε άλλες χώρες για βοήθεια!

Η γερμανική κεντρική τράπεζα σημειώνει: "Ένας κεφαλαιακός φόρος ευθυγραμμίζεται με την αρχή της εθνικής ευθύνης, σύμφωνα με την οποία οι φορολογούμενοι είναι υπεύθυνοι για τις υποχρεώσεις της κυβέρνησής τους πριν απαιτηθεί η αλληλεγγύη άλλων χωρών".

Βέβαια, ο συγκεκριμένος όρος είναι... ελαστικός, όμως, μετά τα γενόμενα στην Κύπρο, αλλά και τις αποφάσεις της Ε.Ε., το κούρεμα καταθέσεων φαίνεται ότι βρίσκεται στο "τραπέζι" και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση φέρεται να συζητά την περίπτωση νέου Μνημονίου.

Η σκληρή στάση

Πάντως, η σκληρή στάση της Budesbank λαμβάνει χώρα μετά από πέντε διασώσεις εντός της Ευρωζώνης, μεσούσης της κρίσης. Όπως σημείωνε το Reuters, κατά τη διάρκεια της κρίσης υπήρξαν παρεμβάσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε χώρες όπως η Ιταλία, όπου η μέση περιουσία των νοικοκυριών είναι υψηλότερη από ό,τι στη Γερμανία.

Η Buba προειδοποιεί ότι ένας τέτοιος φόρος έχει σημαντικά ρίσκα και η εφαρμογή του δεν θα είναι εύκολη, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εξετασθεί για έκτακτες περιπτώσεις, όπως, για παράδειγμα, στην αποτροπή επικείμενης κρατικής χρεοκοπίας.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη αναφορά είχε κάνει και το ΔΝΤ τον Οκτώβριο, σημειώνοντας ότι για τη μείωση του χρέους για 15 χώρες της Ευρωζώνης στα επίπεδα του 2007 θα απαιτούνταν έκτακτη φορολόγηση 10% στα νοικοκυριά με θετικό καθαρό πλούτο.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Το Ινστιτούτο Οικονομικών Αναλύσεων της Γερμανίας έχει υπολογίσει το 2012 ότι στη Γερμανία ένας έκτακτος φόρος ύψους 10% θα απέφερε στα ταμεία του κράτους περίπου 230 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η Buba τονίζει ότι δεν θα υποστήριζε εφαρμογή ενός επαναλαμβανόμενου κεφαλαιακού φόρου στη Γερμανία, καθώς, όπως επισημαίνει, θα έπληττε την ανάπτυξη, κάτι το οποίο δείχνει ότι οι... εταίροι εφαρμόζουν στο έπακρο τη λαϊκή ρήση "τα καλά και συμφέροντα".

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις στις υπό διάσωση χώρες έχουν βελτιώσει τις συνθήκες για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά υπογραμμίζει ότι συνεχίζει να ανησυχεί για τα υψηλά επίπεδα χρέους.

Η Buba σημειώνει ακόμα ότι οι επερχόμενοι πανευρωπαϊκοί έλεγχοι θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα στις χώρες της περιφέρειας και στην απεξάρτηση από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

"Ο στόχος της νομισματικής πολιτικής δεν είναι η διασφάλιση της φερεγγυότητας των εθνικών τραπεζικών συστημάτων ή των κυβερνήσεων και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις αναγκαίες οικονομικές προσαρμογές ή την εξυγίανση στους ισολογισμούς των τραπεζών", υπογραμμίζει η Buba.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL