Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
"Βόμβα" αξίας 770 δισ. ευρώ τα... ανοίγματα των ευρωπαϊκών τραπεζών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Βόμβα" αξίας 770 δισ. ευρώ τα... ανοίγματα των ευρωπαϊκών τραπεζών

Ωρολογιακή βόμβα για το παρόν και το μέλλον της Ευρωζώνης φαίνεται πως αποτελούν οι "ατασθαλίες" που πραγματοποιούνταν εδώ και χρόνια στις ευρωπαϊκές τράπεζες από τα "golden boys". Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να υπάρχουν μεγάλα "ανοίγματα", ιδιαίτερα από την έναρξη της κρίσης και έπειτα. Είναι χαρακτηριστικό πως οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες χρειάζονται πρόσθετα ίδια κεφάλαια συνολικού ύψους έως 485 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έρευνα που έφερε στο φως της δημοσιότητας η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, κάτι το οποίο δείχνει ότι οι Γερμανοί λησμονούν να εξετάσουν τα του οίκου τους, επιδιδόμενοι σε μια ατέρμονη λοιδορία απέναντι στη χώρα μας.

Την έρευνα συνυπογράφουν ο Γερμανός Σάσα Στέφεν, καθηγητής στην Ευρωπαϊκή Σχολή Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας (ESMT) με έδρα το Βερολίνο, και ο Βιράλ Αχαρύα από το Stern School of Business της Ν. Υόρκης. Έχοντας εξετάσει τα οικονομικά στοιχεία των 109 από τις 124 τράπεζες της Ευρωζώνης που θα υποβληθούν μέσα στο 2014 στα αποκαλούμενα «τεστ αντοχής» υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι δύο ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες αυτές παρουσιάζουν χρηματοδοτικό κενό συνολικού ύψους 770 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να θωρακιστούν ενόψει πιθανής μελλοντικής κρίσης.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, τη μεγαλύτερη ανάγκη χρηματοδότησης έχουν οι γαλλικές τράπεζες, οι οποίες χρειάζονται επιπλέον 285 δισ. ευρώ, ενώ το δεύτερο μεγαλύτερο κενό καταγράφεται στη Γερμανία και ιδιαίτερα στις Landesbanken: Πρόκειται για πρώην κρατικές, περιφερειακές τράπεζες, οι οποίες για πολλά χρόνια βρίσκονταν σε αναζήτηση νέου αντικειμένου και στην προσπάθειά τους αυτή, εκτιμούν πολλοί ειδικοί, επεκτάθηκαν σε χρηματοδοτήσεις στις οποίες δεν είχαν εμπειρία (ιδιαίτερα στη ναυτιλία) με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρεύσει σήμερα μεγάλες επισφάλειες.

Τι γίνεται με την Ευρωζώνη;

Με αφορμή την έρευνα, αναλυτές δηλώνουν στη Suddeutsche Zeitung: «Αν υπάρχει σήμερα μία (ωρολογιακή) βόμβα στην Ευρωζώνη, αυτή δεν εντοπίζεται τόσο στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα όσο στις χώρες εκείνες που δεν έχουν απασχολήσει μέχρι τώρα τη δημοσιότητα: στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία». Σύμφωνα με τους Στέφεν και Αχαρύα, οι τράπεζες στις τρεις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης δεν αποκλείεται να ζητήσουν πρόσθετη κρατική βοήθεια, κάτι που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την κρίση, ιδιαίτερα στην Ιταλία. Πάντως, οι δύο οικονομολόγοι εντοπίζουν προβλήματα και σε άλλες χώρες και κυρίως στην Κύπρο, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και στην Ισπανία.

Η Suddeutsche Zeitung υπενθυμίζει ότι πρόσφατα ο συνδιευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Γιούργκεν Φίτσεν είχε δηλώσει ότι «πιθανόν ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα να μην έχουν την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια», υποστηρίζοντας ωστόσο ότι οι περισσότερες γερμανικές τράπεζες έχουν άνετη πρόσβαση στις αγορές και επομένως μπορούν να προμηθευθούν τα επιπλέον κεφάλαια που ενδεχομένως χρειάζονται.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL