Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Ασκήσεις μνημονιακής προπαγάνδας από τον Προβόπουλο στη Βουλή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ασκήσεις μνημονιακής προπαγάνδας από τον Προβόπουλο στη Βουλή

Απαντήσεις σε επιμέρους ερωτήματα Βουλευτών μελών της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για μια σειρά από ζητήματα έδωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, υπερασπιζόμενος ουσιαστικά την οικονομική πολιτική του μνημονίου και τονίζοντας ότι «θα ήταν έγκλημα να υπονομεύσουμε την χρηματοπιστωτική μας σταθερότητα με αβάσιμες γενικεύσεις εντυπωσιασμού». Ο Διοικητής της ΤτΕ απάντησε στην κριτική που του άσκησε ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένος, ότι η τραπεζική κρίση μετατράπηκε σε δημοσιονομική, αντιτείνοντας του πως «είναι πασιφανές ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που η δημοσιονομική κρίση δημιούργησε την τραπεζική κρίση». Υποστήριξε ακόμη την άποψη πως «είναι λάθος» ότι οι ιδιώτες τραπεζίτες χρέωσαν τις τράπεζες. Εντύπωση προκάλεσε η απάντηση του για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και συγκεκριμένα το μείγμα εσόδων-εξόδων, όπου ο διοικητής της ΤτΕ απάντησε σε πρώτο πληθυντικό, ωσάν να υπαγορεύει την οικονομική πολιτική.

*Στη μομφή ότι το πόρισμα της BlackRock κρατήθηκε κρυφό, ο κος Προβόπουλος απάντησε πως «δόθηκε στη δημοσιότητα, είναι στο site της ΤτΕ» και ξεκαθάρισε ότι «δεν αρνηθήκαμε να συνεργαστούμε με τις αρχές. Πάντα η συνεργασία μας είναι διακριτική και ουσιαστική, κυρίως διακριτική».

*Για την αναβολή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank όμως, είπε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα ο έλεγχος της BlackRock και αναρωτήθηκε πως θα ξεκινήσει μία τράπεζα να καλύψει τις ανάγκες αν δεν ξέρει τον αριθμό από την BlackRock.

*Για την κριτική του Π. Καμμένου ότι δεν μετέτρεψε τα αποθεματικά των ταμείων σε έντοκα γραμμάτια και επέτρεψε να «κουρετούν» ο Γ. Προβόπουλος επεσήμανε ότι η ΤτΕ είναι υποχρεωμένη να τοποθετεί τα αποθεματικά σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. τα τοποθετούσε σε μακροπρόθεσμους τίτλους γιατί είχαν μεγαλύτερη απόδοση. «Όταν άρχισε η κρίση δεν ήταν δυνατόν να μετατραπούν σε έντοκα γραμμάτια» τόνισε και πρόσθεσε «το «κούρεμα» ήταν υποχρεωτικό, δεν ήταν δυνατόν να εξαιρεθούν, έπιασε τους πάντες, τι να βγάλουμε έξω;».

*Για τα χρήματα που βγήκαν από την Ελλάδα στο εξωτερικό απάντησε ότι «στο θέμα αυτό η ΤτΕ έχει μόνο στατιστική λειτουργία» και ότι τα στοιχεία ζητήθηκαν από τις τράπεζες και δόθηκαν στον ΣΔΟΕ. Υπογράμμισε ότι οι καταθέσεις που απωλέσθηκαν από τέλη 2009 έως Ιούνιο 2012 ήταν της τάξης των 90 δις ευρώ.

*Για το απόθεμα που έχει το ΤΧΣ ανέφερε ότι «οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα βγουν από την διαδικασία των stress test θα ικανοποιηθούν από το υπάρχον κεφαλαιακό απόθεμα. Είναι μεταξύ 8 και 9 δις ευρώ». Ο Γ. Προβόπουλος εκτίμησε ότι «η ΤτΕ προσπάθησε να κάνει και έκανε πολύ προσεκτική διαχείριση των 50 δις. Τα 50 δις όχι μόνο έφθασαν, αλλά άφησαν και μεγάλο μαξιλάρι. Ξοδεύσαμε το ελάχιστο για να γίνει η δουλειά. Θεωρώ ότι είναι συνετή διαχείριση των χρημάτων, καθώς θα εξασφαλίσουμε επάρκεια μέχρι το τέλος του 2016».

*Αναφερόμενος στο θέμα των «κόκκινων δανείων» εκτίμησε ότι «το υψηλό ποσοστό «κόκκινων» δανείων είναι αποτέλεσμα της ύφεσης, που μείωσε το ΑΕΠ 25% και εκτόξευσε την ανεργία. Παρά ταύτα η πρόοδος που έχει γίνει στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού μας συστήματος είναι εντυπωσιακή». Ωστόσο, συνέχισε, τα «κόκκινα» δάνεια «είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την οικονομία, όχι μόνο για τις τράπεζες», οι οποίες «κουβαλώντας αυτό το βασανιστικό βάρος του 30% επισφαλών δανείων βρίσκονται σε αδυναμία να ανακυκλώσουν τα δάνεια».

*Για το ζήτημα της άδικης φορολογικής επιβάρυνσης που είχε θέσει η Βουλευτής της ΝΔ Ντ. Μπακογιάννη, ο Διοικητής της ΤτΕ υπενθύμισε πως «είχαμε πει ότι η κάλυψη των κενών έπρεπε να γίνει κατά τα 2/3 από δαπάνες και κατά το 1/3 από διεύρυνση φορολογικής βάσης. Αυτό δεν έγινε». «Είχαμε αστοχίες και καθυστερήσεις, αλλά για να είμαστε αντικειμενικοί πρέπει να πούμε ότι είναι δύσκολα πράγματα, διότι η φοροδιαφυγή στη χώρα μας είναι εθνικό σπορ», ανέφερε, εκτιμώντας όμως ότι «έχει γίνει πρόοδος, θα δούμε τα αμέσως επόμενα χρόνια αποτελέσματα, ήδη τα βλέπουμε, και θα μπορέσουμε να ελαφρύνουμε» την φορολογική επιβάρυνση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL