Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Γιάννης Μηλιός: Τεράστιο σκάνδαλο η επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιάννης Μηλιός: Τεράστιο σκάνδαλο η επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών

//www.youtube.com/embed/ypk9fcwtUVY

Του Αγγελου Καλοδούκα

Αναδημοσίευση από το Left.gr

Το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου συγκλονίζει τη χώρα εδώ και μέρες. Περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν χωρίς καμία εγγύηση όταν πρόεδρος ήταν ένα σημαίνον στέλεχος της ΝΔ, ο Άγγελος Φιλιππίδης, μεταξύ των ετών 2006-2009. Πρόκειται για δάνεια που δεν χρησιμοποιήθηκαν για επενδύσεις, αλλά για τη μεγέθυνση της προσωπικής περιουσίας των δανειοληπτών. Ήδη υπάρχουν 30 κατηγορούμενοι για αυτήν την υπόθεση.
Για το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ο Γιάννης Μηλιός μας λέει χαρακτηριστικά:
«Πριν ακόμα βγει το σκάνδαλο στο φως της δημοσιότητας, ήταν γνωστό, με απλά λόγια, "βοούσε η αγορά". Δεν ήτανε κάτι σαν "κεραυνός εν αιθρία". ..
Ταυτόχρονα όμως πρέπει να πούμε ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με βάση τους συνολικούς δείκτες και σε σύγκριση με τις λεγόμενες συστημικές τράπεζες, δηλαδή τις μεγάλες τράπεζες, ήτανε από τις πιο υγιείς τράπεζες...
Θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτοτελώς. Θα μπορούσε, δηλαδή, να λειτουργήσει ως τράπεζα ειδικού σκοπού, μια τράπεζα αναπτυξιακή, η οποία θα προσανατολιζότανε στην χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και πρωτοβουλιών ανέργων ή συνεταιρισμών ανέργων, πρωτοβουλιών τύπου ΒΙΟΜΕ. Εφ' όσον θα είχε υπάρξει και το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, θα στήριζε μέσω της κοινωνικής οικονομίας την χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία και οικονομία. Θα μπορούσε δηλαδή να είναι ένα εργαλείο για την ανάπτυξη και για την απορρόφηση μέρους της ανεργίας».
Αντί για μια τέτοια εναλλακτική προοπτική, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο επιλέχθηκε από τη δικομματική κυβέρνηση να χωριστεί σε "καλή" και "κακή" τράπεζα. Το αποτέλεσμα ήταν όπως περιγράφει ο Γιάννης Μηλιός:
«Ο χωρισμός του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε "κακή" τράπεζα, που πήρε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και σε "καλή", που πήρε το κερδοφόρο κομμάτι. Η όλη διαδικασία κόστισε 4,5-4,6 δισεκατομμύρια ευρώ στο δημόσιο και μετά δόθηκε η "καθαρή" τράπεζα ως δώρο στη Eurobank».
Με τον Γιάννη Μηλιό δεν θα μπορούσαμε παρά να συζητήσουμε για το λεγόμενο "αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής" δηλαδή το σύμπλεγμα: τράπεζες - κόμματα εξουσίας - επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL