Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Επισημοποιήθηκε το κούρεμα καταθέσεων στην Ε.Ε.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επισημοποιήθηκε το κούρεμα καταθέσεων στην Ε.Ε.

Επισημοποιήθηκε χθες το βράδυ το κούρεμα καταθέσεων τύπου Κύπρου, στην Ε.Ε., στο πλαίσιο της στρατηγικής που χαράσσει η κοινότητα για τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διευκρινήσεις, η απόφαση πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2016 και εξαιρούνται, προς το παρόν, οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ. Πρώτοι θα χάσουν τα χρήματά τους οι ομολογιούχοι και οι καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ, ενώ αναμένεται η αντίδραση των αγορών.

Ειδικότερα, η απόφαση ελήφθη από τους ιθύνοντες της Κομισιόν, του Ευρωκοινοβουλίου και τους υπουργούς οικονομικών, ύστερα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και ουσιαστικά προαναγγέλλει τη "συμμετοχή" καταθετών στις μελλοντικές διασώσεις τραπεζικών ιδρυμάτων. "Μεγάλο βήμα απόψε – Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν στο μέλλον τα λάθη των τραπεζιτών", σχολίασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ.

Η απόφαση απειλεί να τινάξει στον αέρα τις ρυθμίσεις τραπεζικών διασώσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προκαλεί ανησυχία στον χρηματοπιστωτικό κόσμο. Το «κούρεμα» των καταθέσεων τύπου Κύπρου θα προηγείται όλων των άλλων επιλογών όταν μια τράπεζα χρειάζεται κεφάλαια, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η συμφωνία εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει με μια διαδικασία bail-in τύπου Κύπρου, στο πλαίσιο της οποίας οι μεγαλοκαταθέτες προβληματικών τραπεζών θα είναι αυτοί που θα καλούνται πρώτοι να στηρίξουν την τράπεζα.

Εάν, ωστόσο, χρειαστεί περισσότερο ρευστό, θα χρησιμοποιηθούν πόροι από τα εθνικά ταμεία εκκαθάρισης και εάν απαιτηθούν και περαιτέρω πόροι, τότε αυτοί θα δοθούν από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης μέσα στα επόμενα πέντε-δέκα χρόνια, θέτοντας τη βάση για ένα κοινό ταμείο.

"Θα έχουμε ένα ευρωπαϊκό ταμείο, απ' όσο γνωρίζω, όμως, ειδικά τα πρώτα χρόνια, θα υπάρξει κάποια ευθύνη σε εθνικό επίπεδο", σημείωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε: "Αν αυτό προκαλέσει πρόβλημα, τότε θα έχουμε τον ESM, με βάση τους συμφωνημένους κανόνες. Ετσι, νομίζω πως το περίγραμμα γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο".

Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι μετά το πέρας της χθεσινής 14ωρης συνεδρίασης του Ecofin, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, διαβεβαίωσε πως "έχει καλυφθεί το 95% του δρόμου. Ο ενιαίος μηχανισμός εκκαθάρισης θα δει το φως της μέρας... Η πολιτική αρχιτεκτονική έχει διαμορφωθεί τώρα σαφώς".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL