Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Η "παγίδα" του αποπληθωρισμού / ΕΣΕΕ: Ο πληθωρισμός πέφτει, οι τιμές ανεβαίνουν!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η "παγίδα" του αποπληθωρισμού / ΕΣΕΕ: Ο πληθωρισμός πέφτει, οι τιμές ανεβαίνουν!

Για "παγίδα του αποπληθωρισμού" κάνει λόγο η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), καθώς, παρά την υποχώρηση του γενικού επίπεδου των τιμών λόγω του υφεσιακού κύκλου της οικονομίας, σε πολλά αγαθά σημειώνεται άνοδος τιμών, ενώ η συρρίκνωση των εισοδημάτων οδηγεί σε αδυναμία αποπληρωμής χρεών και συνακόλουθα σε αύξηση του κόστους χρήματος.

Αναλύοντας τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή (-2,9% για ένατο συνεχόμενο μήνα) το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ προκύπτει ότι η υποχώρηση του γενικού επιπέδου των τιμών -για ομάδες αγαθών και υπηρεσιών (όπως η ένδυση - υπόδηση, η εκπαίδευση κ.λπ.), μπορεί από τη μια πλευρά να συμβάλλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και στη θεωρητική αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για τη μία όψη του νομίσματος.

Όπως εξηγεί, η αποκλιμάκωση των τιμών δεν μεταφράζεται σε πτώση του κόστους απόκτησης όλων των βασικών αγαθών, αφού, αντίθετα, σε πολλά από αυτά σημειώθηκε άνοδος τιμών (π.χ. γαλακτοκομικά και αυγά +1,7%, νωπό μοσχάρι +2,1%, νωπές πατάτες +4,5%, φάρμακα +25,3%, ηλεκτρισμός +18,7% κ.λπ.).

Παράλληλα, αναφέρει, η μείωση τιμών σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των εισοδημάτων δυσχεραίνει την προσπάθεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών στην αποπληρωμή των χρεών τους απέναντι στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αφού διογκώνεται η πραγματική αξία των οφειλόμενων τόκων καθώς το πραγματικό επιτόκιο, και συνεπώς το κόστος χρήματος, αυξάνεται. Επίσης, προσθέτει, όταν οι καταναλωτές προσδοκούν περαιτέρω υποχώρηση των τιμών στο μέλλον αναβάλλουν τις σημαντικές αγορές τους, ρίχνοντας με αυτόν τον τρόπο την εγχώρια οικονομία στην "παγίδα του αποπληθωρισμού".

Τέλος, σημειώνει, ο αποπληθωρισμός επηρεάζει αρνητικά το ονομαστικό ΑΕΠ και συνεπώς όλους τους δείκτες που εκφράζονται ως λόγος αυτού (π.χ. δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ), παρέχοντας έτσι πολλές φορές λανθασμένη πληροφόρηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL