Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Υπερψηφίζουν προϋπολογισμό - μαϊμού

Παρωδία προϋπολογισμού, αφού δεν θα περιλαμβάνει τα νέα μέτρα για το 2014, τα οποία έχουν ήδη προαποφασίσει κυβέρνηση και τρόικα και θα νομοθετηθούν τους προσεχείς μήνες, πρόκειται να υπερψηφίσει αύριο η κυβερνητική πλειοψηφία.

Παρωδία προϋπολογισμού, αφού δεν θα περιλαμβάνει τα νέα μέτρα για το 2014, τα οποία έχουν ήδη προαποφασίσει κυβέρνηση και τρόικα και θα νομοθετηθούν τους προσεχείς μήνες, πρόκειται να υπερψηφίσει αύριο η κυβερνητική πλειοψηφία. Στο μεταξύ, θα προηγηθεί η επιστροφή της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα στη Αθήνα με πρόθεση να κλείσουν αρχικά τα τέσσερα προαπαιτούμενα της δόσης του Ιουλίου (ΕΑΣ - ΕΛΒΟ - ΛΑΡΚΟ, διαθεσιμότητα - απολύσεις στο Δημόσιο, οφειλές Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ, κώδικας δικηγόρων) μέσα στον μήνα, ώστε να αποδεσμευθεί η υποδόση του ένα δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση αναζητεί τις κοινωνικές ομάδες στων οποίων τις πλάτες θα φορτώσει άλλα 400 εκατ. ευρώ προκειμένου να απαλλάξει από τα φορολογικά βάρη τους ιδιοκτήτες ακινήτων με ισχυρό lobbying στη Βουλή και ειδικά στα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Η επανεξέταση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), που επί δύο χρόνια αλλάζει "σκελετό", κλίμακες, αφορολόγητα, υπόχρεους, συντελεστές, κλιμάκια και εν γένει υπόκειται σε ένα ατέλειωτο "κόψε - ράψε", ώστε και να μαζευτούν τα 2,9 εκατομμύρια ευρώ που ζητά για το 2014 η τρόικα, αλλά και να τύχουν προνομιακής φορολόγησης οι περιφέρειες - δεξαμενές ψήφων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ (κατά βάση πλούσιες συνοικίες της Αττικής και περιφέρεια), είναι η μία όψη του νομίσματος της κωλυσιεργίας αναφορικά με την κατάθεση του νομοσχεδίου.

Διότι υπάρχει και η άλλη όψη, που είναι οι πηγές που θα καλύψουν τις απώλειες εσόδων που συνεπάγονται αυτές οι προνομιακές ελαφρύνσεις. Αυτές, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, υπολογίζονται περίπου στα 246 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, οι ελεγκτές των δανειστών προσδιορίζουν το ποσό αυτό ακόμη και στα 400 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ποσό αυτό θα πρέπει να καλυφθεί από κάποια άλλη πηγή. Και ήδη αναζητείται είτε το φοροδοτικό υποψήφιο θύμα (με αύξηση φορολογικών εσόδων) είτε ο τομέας του κράτους που θα υποστεί και νέο ακρωτηριασμό (κατ' ευφημισμόν "περιστολή δαπανών") προκειμένου να εξοικονομηθεί το μεταξύ 246 εκατ. ευρώ και 400 εκατ. ευρώ ποσό που θα απαιτηθεί.

Ήδη, μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έχει προαναγγείλει νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, καθώς στη συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Liberation ανέφερε πως υπάρχουν σήμερα πολλές φοροαπαλλαγές, πιο πολλές από όσες στην υπόλοιπη Ευρώπη (για να αναφερθεί στο παράδειγμα του ΦΠΑ στα νησιά).

Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο παρατηρούνται τριβές μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας είναι εκείνο των πλειστηριασμών. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την έγκριση του νέου φόρου ακινήτων και της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας (δηλαδή των δύο επίμαχων ζητημάτων που έχουν προκαλέσει τριγμούς στη συνοχή της συμπολίτευσης) σε μία κοινοβουλευτική διαδικασία με το σχετικό νομοσχέδιο να αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Τα επίμαχα σημεία που χωρίζουν την τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς είναι:

Το μεταβατικό στάδιο πριν από την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών για πρώτη κατοικία. Η τρόικα φέρεται να δέχεται ένα -το πολύ- εξάμηνο μεταβατικό στάδιο προσυμφωνημένα, ενώ η ελληνική πλευρά είναι του εξαμήνου και στο μεταξύ "βλέπουμε" τι θα νομοθετηθεί.

Η αξία της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς (οι δανειστές δεν συζητούν καν για ποσά μεγαλύτερα των 100 με 120.000 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση κάνει λόγο για 180.000 ευρώ).

Το οικογενειακό εισόδημα ως πρόσθετη προϋπόθεση προστασίας των ιδιοκτητών και το κριτήριο της συνολικής περιουσίας του δανειζομένου που θέτει ως προϋπόθεση η τρόικα.

Άλλο ζήτημα που έχει προκύψει ακόμη είναι ο φόρος υπεραξίας στο Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρόσφατη σύσκεψη μεταξύ των αρμόδιων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ακόμη αρκετές εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν άμεσα. Με βάση τη γενική κατεύθυνση, από 1.1.2014 οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές που πραγματοποιούν συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας θα υπόκεινται σε φόρο υπεραξίας 15% (δηλαδή, αν ο συμψηφισμός κερδών και ζημιών από συναλλαγές σε ελληνικές μετοχές είναι θετικός, τα κέρδη θα φορολογούνται με αυτοτελή συντελεστή 15%), ενώ επιχειρείται να θεσπιστεί και αφορολόγητο όριο, πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται τελικώς ο αυτοτελής φόρος υπεραξίας επί των μετοχών, παραγώγων και ομολόγων. Κάτι που σημειωτέον δεν επιδιώκεται να ισχύσει σε άλλες μορφές φορολόγησης, όπως είναι λ.χ., τα ακίνητα, δείχνοντας έτσι την όλη αντικοινωνική "φιλοσοφία" της φορολογικής πολιτικής των Μνημονίων...

ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

«Ο Μητσοτάκης απογείωσε την οικονομία». Σοβαρά τώρα;

Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2020 δείχνουν ύφεση 0,6%. Τα συστημικά ΜΜΕ εξαφάνισαν, φυσικά, την ύφεση. Και ο Σταϊκούρας δήλωσε αισιόδοξος για την υφεσιακή επίδραση του λοκντάουν. Μόνο που το πρώτο τρίμηνο του 2020 ελάχιστα έχουν να κάνουν με το λοκντάουν, που εφαρμόστηκε μόλις το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις